HAVREBOLLER MED ROSINER

Havreboller med rosiner

Jeg får mange henvendelser fra lesere som ønsker tips om litt «sunnere» varianter av bakst og søtsaker. Selv er jeg av den oppfatning av at når man først skal kose seg så skal det først og fremst smake godt, og da foretrekker jeg ofte «originalen». Jeg har imidlertid her dristet meg til å modifisere litt på oppskriften på Verdens beste rosinboller, hvor jeg har erstattet noe av hvetemelet med litt havremel. Havre er som kjent vårt sunneste kornslag, og setter også en god smak. Resultatet ble derfor to smekkfulle brett med smakfulle rosinboller, som er bittelitt sunnere enn «originalen». Finn frem:

  • ca. 600 g hvetemel
  • 300 g havremel
  • 5 dl melk (ca. 25 grader)
  • 25 g gjær
  • 125-150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/4-1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger
  • ca. 200 g rosiner
  • (+ 1 ekstra egg til pensling)

For å få ekstra saftige boller kan du bløtlegge rosinene i varmt vann før du tilsetter dem i deigen. Ha rosinene i en liten bolle og hell over lunkent/varmt vann til det så vidt dekker rosinene. La det stå å trekke i ca. 20 minutter.

Havreboller med rosiner

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smør og rosiner, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Ønsker du en grovere variant kan du erstatte noe av hvetemelet med havremel.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere ca. 10 minutter. Tilsett rosinene (la de renne godt av før du tilsetter dem) og elt de inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Havreboller med rosiner

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk. Sett bakebollen på et trekkfritt sted og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar 60-90 minutter. Er det noe du lurer på underveis kan det være lurt å sjekke ut baketipsene mine som jeg har samlet HER.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i 4 like store emner. Del hver av disse i 6-8 like store emner, og trill til boller. La bollene heve under et klede til ca. dobbel størrelse, etter ca. 30-45 minutter.

Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Baksten er ferdigstekt når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Nyt gjerne bollene sammen med varm sjokolade, enten du er hjemme eller ute på tur.

Havreboller med rosiner

Dersom du ikke skal spise alle samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker bollene som nybakte igjen!

Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.


,

18 Kommentarer

  1. Anita @ Landlig livsstil 19. februar 2014 at 11:30 #

    Så deilig!
    Jeg er veldig glad i havre, så disse må jeg prøve 🙂

  2. Lise 19. februar 2014 at 15:28 #

    Hei, hvor får man kjøpt havremel?

    • lene 4. juni 2014 at 10:55 #

      Veldig vanskelig å få tak i havremel. Har sett på Kiwi, Helgø Meny, Rema. Har du bilde av pakken.

  3. Kristine - sunne oppskrifter 19. februar 2014 at 17:13 #

    Mye av smøret kan byttes ut med kesam, mens sukker kan byttes ut med sukrin.
    Det blir knall resultat 🙂

  4. Elisabeth 19. februar 2014 at 19:38 #

    Mmm..og så fint servise – kan man spørre hvilket merke det er?

  5. Reidun Beate 20. februar 2014 at 18:24 #

    Om vi plukker ut rosinene, så vil nok disse være utrolig gode. Hihi! 🙂 Jeg elsker boller, men ikke rosiner! 😉 Heldigvis er det ikke så mye som skal endres i oppskriften for å få samme resultat! 😀

  6. Stine 20. februar 2014 at 19:42 #

    Kesamboller er også en bra variant ☺️

  7. Merete 20. februar 2014 at 22:09 #

    Hei! Desse må eg prøve 🙂

    Men, for meg som ikkje har kjøkkenmaskin; smelter eg smøret? Blir det like gode bollar då?

  8. Hege 21. februar 2014 at 13:47 #

    Hei!

    Hvor får jeg kjøpt havremel?

    Mvh
    Hege

  9. Elin 26. februar 2014 at 13:23 #

    Hei! Har bakt disse i formiddag. Ble veldig bra, og hevet som bare det! Grunnen til det kan være at 2 ganger 10 minutter gjorde at stakkars Kenwood ble ganske varm og varmet opp bakebollen.. 😉

    Jeg kjøpte forresten havremel på en svær Meny (Meny CCvest), så man må nok til en stor velassortert butikk for å finne det.

  10. Pia 16. mars 2014 at 20:23 #

    Går det an å kun bruke havremel i disse?

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 21:07 #

      Nei, det kan du ikke. I havre er det ikke gluten og du må derfor blande havre med andre kornarter, feks. hvete, for å oppnå et godt bakeresultat. Lykke til!

  11. Eivor 24. mai 2014 at 19:52 #

    Er stor fan av bolleoppskriften din! Digger at det er egg i og at smøret has i til slutt som terninger 🙂 I det siste har jeg erstattet hvetemelet med fibra fullkornsmel og det funket knall! Anbefales! Har variert litt om jeg har hatt i litt havremel eller ikke.

  12. Lene 4. juni 2014 at 10:53 #

    Veldig vanskelig å få tak i havremel. Har sett på Kiwi, Helgø Meny, Rema. Har du bilde av pakken.

  13. Anette 26. september 2014 at 17:18 #

    Ha havregryn i blender for å lage havremel !

  14. Karen 11. april 2015 at 23:41 #

    Er det mulig å lage disse som en eltefri variant? Må det i såfall gjøres noen endringer i oppskriften?

    • Trine ;) 19. april 2015 at 00:38 #

      Jeg tror ikke denne vil bli så vellykket med den eltefrie metoden, dessverre.

  15. Mari Emilie 23. mars 2016 at 13:48 #

    Et tips til de som sliter med å oppdrive havremel: mål opp samme mengde havregryn og kjør det i kjøkkenmaskin/blender. Etter få sekunder har du havremel du kan bruke i bollene. Fungerte fint for meg! 🙂

Legg igjen en kommentar til Elisabeth Click here to cancel reply.