HJEMMELAGET TOMATSUPPE

Hjemmelaget tomatsuppe med hardkokt egg

En fyldig og god tomatsuppe lager du enkelt selv. Det trenger ikke å ta så mye lengre tid å lage enn en posesuppe, og så smaker det så uendelig mye bedre. Det er viktig at du benytter gode hermetiske tomater, for suppen blir jo ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2-3 fedd hvitløk, finhakket
  • ca. ½ rød chili, finhakket
  • 2 ss tomatpurè
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 7 1/2 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
  • eventuelt litt sukker
  • salt og pepper
  • 2 egg, delt i to på langs

Ha olivenolje eller en annen nøytral matolje i en gryte og fres løken på middels varme, til den er blank og myk, men uten at den tar farge. Mot slutten tilsetter du hvitløk og chili, og lar det surre med. Mengden chili og hvitløk regulerer du etter smak og behag.

Hjemmelaget tomatsuppe - Mutti

Tilsett tomatpureèn og la det surre med et par minutter. Jeg benyttet her Muttis purè laget av soltørkede tomater, men du kan eventuelt erstatte det med en vanlig tomatpurè.

Hjemmelaget tomatsuppe - Mutti

Tilsett de hermetiske tomatene, knus dem lett med en stekespade eller lignende, og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter kraften og kok opp igjen. Har du ikke kraft tilgjengelig kan du fint benytte buljongterninger eller fond utblandet i vann. Det er her viktig å smake seg frem til du får ønsket smak på suppen din. Tomatsmaken skal være dominerende, og kraften skal gi ytterligere smak. Tilsett eventuelt litt sukker dersom du ønsker litt mer sødme på suppen din.

La suppen småkoke til tomatene er møre og fine. Det tar ca 15-20 minutter dersom du benytter hele tomater. Benytter du hakkede tomater kan koketiden gjerne reduseres til ca 10. minutter hvis du har det travelt eller er veldig sulten. Kjør suppen med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn suppe. Tilsett eventuelt mer vann eller kraft hvis du synes suppen blir for tykk. Smak til med nykvernet sort pepper og salt.

Hjemmelaget tomatsuppe - Mutti

Server suppen rykende varm med ønsket tilbehør. Suppen på bildet serveres med et halvt hardkokt egg (10 minutter) og hasselnøttrundstykker. Alternativt kan du tilsette kokt pasta i suppen (eller la pastaen putre i suppen etter at den er ferdig blendet, til pastaen er al dente). Brødkrutonger smaker også godt til tomatsuppe, og gjerne også en liten klatt med rømme eller creme fraiche (prøv den gjerne med hvitløkskrem). Eller hva med litt frisk basilikum og noen flak parmesan? Valget er ditt!

marked-knapp-3

VELBEKOMME!


, ,

51 Kommentarer

  1. Therese 10. desember 2013 at 12:20 #

    Helt enig!! Noen ganger synes jeg det tar kortere tid, og smaket er ca 1000 ganger bedre. Hvor får man tak i Mutti?
    http://pomplemos.wordpress.com/

    • Christoffer 12. desember 2013 at 10:54 #

      Mutti hermetiske tomater får du kjøpt på bla. ICA, Ultra, Meny og Rema 1000.

    • Arne mellemstrand 20. desember 2015 at 12:36 #

      Tema 1000. Hvis de ikke har inne. Be de skaffe. Veldig god. Brukes til alle mine røde italienske retter

  2. Kristina 10. desember 2013 at 19:28 #

    Hei Trine

    Jeg bruker ofte de oppskriftene på tomatsuppe du før har lagt ut. Vi har ikke spist posesuppe, etter at jeg oppdaget matbloggen din. Gleder meg til å forsøke denne oppskriften!

    Jeg bor ikke så langt unna Lørenskog, så derfor lurer jeg på. Hvor handler du mat i hverdagen. F.eks hvor finner jeg Multi produkter, eller en del av de kornproduktene du bruker når du baker?

  3. linda 10. desember 2013 at 21:27 #

    Hei.
    Litt utenom dagens oppskrift. :o)

    Jeg har prøvd meg noen ganger på kanelsnurrene. Fantastisk gode.

    Egentlig er gjærbakst noe jeg liker og har fått til, men denne oppskriften knuste alt. Utrolig gode boller ble det.

    Takk for mange fine oppskrifter – kokeboken er flittig i bruk også.

  4. Ann-Kristin 11. desember 2013 at 21:02 #

    Hei, posesuppe blir ikke brukt mer her, nei 🙂 Syns imidlertid kvaliteten på bokstomater varierer, og har ikke helt funnet ut hvilke som er best. Hvor kjøper man Mutti tomater?

  5. Renate 27. januar 2014 at 15:09 #

    Denne oppskriften er fantastisk!! Aldri mer toro her i huset 🙂 Nam!

  6. Ida 28. januar 2014 at 17:13 #

    Veldig god! Og første gang hjemmelaget tomatsuppe ikke har blitt for tykk 😀 brukte cherrytomater på boks og 1 boks hakket tomater, funka fint

  7. Christel 29. januar 2014 at 16:55 #

    Nydelig tomatsuppe og hasselnøttrundstykkene passet godt til

  8. Berit 7. februar 2014 at 16:57 #

    Hei
    Veldig god suppe, prøvde den i dag – tok jo ikke lange tiden 😉
    Et par spm: hvordan smaker den dagen etter og hvor lenge holder den seg god oppbevart i kjøleskapet?

  9. Marianne 3. mars 2014 at 19:29 #

    Wow! Fantastisk god suppe:)))) Den blir det nok å lage mange ganger!

    • Trine ;) 5. mars 2014 at 00:09 #

      Så bra at den falt i smak! 🙂

  10. Susann 9. mars 2014 at 16:41 #

    Hvordan er det å fryse denne suppen og varme opp igjen? 🙂

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 01:15 #

      Har ikke prøvd det selv, men antar at det skal gå bra. 🙂

  11. Kristin Stubø Ødegård 12. mars 2014 at 17:45 #

    I dag har jeg laget denne – til stor begeistring fra resten av familien 🙂 du inspirerer til et mer spennende og variert kosthold – tusen takk for det!!

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 00:47 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding!

  12. Marita 18. mars 2014 at 16:34 #

    Tusen takk for veldig god oppskrift! Tilsatte noen grønne asparges, oragano og et laubærblad under koketiden. Denne skal jeg lage flere ganger! 🙂

  13. Marie 15. april 2014 at 15:45 #

    Hei.. Jeg lager ofte tomatsuppe, og bruker hvit fisk i terninger som jeg lar trekke i suppa etter at jeg har most den med stavmikser. Ungene synes det er kjempegodt også 🙂

    • Kare Andersen 30. juli 2014 at 12:35 #

      Hvorfor ikke prove fiskeboller

  14. Bente 27. mai 2014 at 19:05 #

    Jeg har prøvd denne noen ganger nå etter oppskriften, men den blir så innmari tynn, så jeg må ha en ekstra boks tomater oppi. Er det noe jeg gjør galt?.

  15. Camilla 19. juni 2014 at 21:16 #

    Denne tomatsuppen er veldig god! Barna liker den også! Jeg dropper chilien.

  16. Merethe 13. juli 2014 at 15:34 #

    Har oppi finhakket poteter, da blir suppen litt tykkere.

  17. Therese 18. august 2014 at 14:06 #

    Hei! Kan den lages kvelden i forveien?

    • Trine ;) 25. august 2014 at 00:02 #

      Ja, det går fint. Den kan også fryses.

  18. Vanessa 3. september 2014 at 19:10 #

    Veldig god suppe Trine! Lagde det med «amerikanske» ostesmørbrød og det var en fulltreffer!

  19. Martin 23. september 2014 at 20:41 #

    Hei, Trine!

    Takk for inspirasjon til å lage min første hjemmelagde tomatsuppe. Jeg baserte meg veldig løst på oppskriften din og gikk alt for hardt ut med chlien.

    Skal prøve på nytt neste uke.

    Følger oppskriften din til punkt og prikke neste gang 😉

  20. Camilla 19. oktober 2014 at 21:30 #

    Hei! Etter att jeg fant siden din, har mye av dine oppskrifter blitt prøvd, å jeg må bare si, Tusen takk får mange gode oppskrifter

  21. Jon Haakon 2. november 2014 at 17:23 #

    Tusen takk for oppskriften! Det smakte kjempegodt! 🙂

  22. Ingrid 2. desember 2014 at 22:26 #

    Denne var jo kjempegod, selv uten chilli og sjalottløk 🙂 Brukte vanlig løk og hadde oppi stangstelleri i tillegg. Hilsen student fra Dublin 🙂

  23. Anne 3. januar 2015 at 23:06 #

    Grønnsaks- eller kyllingkraft – kjøpes det i vanlig dagligvarebutikk? Det er ikke buljong..?

  24. Maiken S 17. september 2015 at 17:19 #

    Mmmm, denne ble skikkelig skikkelig god! Gleder meg til mann og barn kommer hjem nå snart så de får smake! Takk for oppskrift 😀

  25. Inger-Maren 25. november 2015 at 16:22 #

    Jeg har brukt denne oppskriften ett par ganger nå. Den er helt super! Det er så mange gode smaker i den. Jeg er student og elsker hvordan tomatsuppe er både sunt og ikke så veldig dyrt, hvis du ikke bruker de dyreste produktene. Dessuten er det perfekt restemat. 😀

  26. Anna 27. november 2015 at 03:44 #

    Får man kjøpt grønnsakskraft på dagligvare? Å om ikkje, kordan gjør man det med buljongen? 7,5 dl vann og 1 terning buljong? Håper på raskt svar. Har så lyst å prøve den til middag seinere idag 🙂

  27. Arne mellemstrand 20. desember 2015 at 12:34 #

    Veldig god. Erstattet sukkeralternativet med finhakket gulrot. Klarte dog ikke å overbevise 15 åringen som ikke liker hjemmelaget…

  28. Hanne 6. januar 2016 at 23:34 #

    Det står bare ‘to bokser’ på ingrediensene… to bokser hva da? Hakkede tomater?

    • Trine ;) 7. januar 2016 at 00:50 #

      Huffda, det har visst falt ut, men er rettet opp nå. 🙂

      • Torbjørn 11. januar 2016 at 12:42 #

        Hei trine. Jeg synes att tomatsuppe oppskrifta di var så bra att jeg vil veldig gjerne bruke deler av den under bloggen min angående «TOMATSUPPE DAGEN». Hvis jeg får lov av deg hvil jeg skrive in blogg adressen din slik att alle som leser blogg innleget kan finne bloggen din.

        MVH.
        Torbjørn

        ps. svar på e-posten

        • Trine ;) 11. januar 2016 at 14:54 #

          Det er ok så lenge du benytter egne bilder og ikke kopierer teksten ordrett.

  29. Maiken 10. januar 2016 at 21:10 #

    Kan man kjøpe ferdig kraft? Eller kan jeg erstatte det med vann? Håper på svar da jeg gjerne vil prøve å lage hjemmelaget da lillegutt i huset er veldig glad i tomatsuppe 🙂

  30. Mari 11. januar 2016 at 22:57 #

    Hei:) Denne er en favoritt i huset. tenkte å prøve meg nå på din fiskegrateng til søndagen:) takk for gode og supre oppskrifter!

  31. Kristine 20. januar 2016 at 15:48 #

    Hei. Kan man ikke bruke ferske tomater? Blir det helt feil?

    • Mari 29. mars 2016 at 14:28 #

      Jo du kan fint ersatte hermtiske med vanlige tomater, men da er det selvfølgelig viktig å knuse dem med stavmikser, slik det blir en suppe:)

  32. Leif 3. mars 2016 at 12:56 #

    Da lagde jeg min første tomatsuppa basert på oppskriften. Knorr grønnsaksbuljongterning, eldorado, tomatpure, eldorado tomatboks. Jeg må si at jeg blir skuffet over resultatet. Selvtilliten falt når jeg kan konludere med at posesuppen til Toro faktisk smaker bedre. Jeg tok på litt parmesan på toppen, for å jevne det ut med litt annen smak. Sukker for å fikse suppen, lot jeg være..

    • Mari 29. mars 2016 at 14:30 #

      Jeg forstår du er skuffa, eldorado sine hermetiske tomater liker jeg ikke, de er veldig utvanna. prøvd rema 1000 sin eller mutti, de er best:) jeg tror det og er viktig å tilsette 3 sjalottløk, 1 vanlig løk og 3 fedd hvitløk, pluss 1 chili. da får jeg skikkelig god smak:) salt og masse pepper gjør og susen:)

  33. Unnlaug 22. mars 2016 at 16:17 #

    Verdens beste tomatsuppe ! Ingen posesuppe mere her i gården 👏🐣🤗

  34. Lilli 4. april 2016 at 19:14 #

    Kjempegod !

  35. Line 11. april 2016 at 14:57 #

    Alltid den vi lager her hjemme klarer ikke posesuppe lenger kjempegod😊

  36. Roy Fiddaman 25. april 2016 at 17:03 #

    Så enkel men så godt, takk for en kjempefin oppskrift.

  37. donald 13. juni 2016 at 15:41 #

    Hva gjør man hvis suppen blir for tynn?

  38. Anne Torill 16. august 2016 at 21:31 #

    Enkel og god suppe! Prøvd den flere ganger, alltid vellykket 🙂 !

  39. Børre Johansen 9. september 2016 at 14:06 #

    For oss som har drivhus kommer tomatene i store mengder på kort tid.
    For å benytte denne ressursen har jeg prøvd forskjellige oppskrifter.
    Den enkleste og beste/raskeste er som følger:

    1 liter vann
    2 grønnsaksbuljonger
    1 kg tomater
    Basilikum
    1 fedd hvitløk
    Vanlig løk
    Salt
    Pepper

    Gjør som i alle andre oppskrifter, mørne løk/vitløken lett i en panne med litt olivenolje, opp i gryta.

    POENGET:

    Del tomatene hele!, kast dem i kjelen og la dem koke ca 20 min.
    Sil kjelen, og du får en klar tomatsuppe!
    Bruk gjerne en potetstapper for å knuse tomatene i kjelen. (Den kan du også bruke i sila for å få ferdigstilt suppa.

    Frys så bort i porsjoner, tilsett en liten skvett fløte før servering( makroner/egg?)

    Etter dette forsøket kjøper du aldri mer ferdigsuppe….

Legg igjen en kommentar