HJEMMELAGET TOMATSUPPE

Hjemmelaget tomatsuppe - MuttiEn fyldig og god tomatsuppe lager du enkelt selv. Det trenger ikke å ta så mye lengre tid å lage enn en posesuppe, og så smaker det så uendelig mye bedre. Det er viktig at du benytter gode hermetiske tomater, for suppen blir jo ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine. Selv benytter jeg ofte Muttis hermetiske tomater i matlagingen, og det har jeg også gjort i denne suppen.

Mutti har et rikt utvalg av hermetiske tomater, som for eksempel cherrytomater, plommetomater og knuste tomater. Jeg har i denne oppskriften benyttet hele plommetomater. Dette er solmodne, italienske tomater som har blitt forvellet og fjernet skinnet av. Tomatene er kjøttfulle og dekket med en kremet tomatsaus. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2-3 fedd hvitløk, finhakket
  • ca. ½ rød chili, finhakket
  • 2 ss tomatpurè (jeg brukte Mutti av soltørkede tomater)
  • 2 bokser Mutti hermetiske tomater
  • 7,5 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
  • eventuelt litt sukker
  • salt og pepper
  • 2 egg, delt i to på langs

Hjemmelaget tomatsuppe - Mutti

Ha olivenolje eller en annen nøytral matolje i en gryte og fres løken på middels varme, til den er blank og myk, men uten at den tar farge. Mot slutten tilsetter du hvitløk og chili, og lar det surre med. Mengden chili og hvitløk regulerer du etter smak og behag.

Hjemmelaget tomatsuppe - Mutti

Tilsett tomatpureèn og la det surre med et par minutter. Jeg benyttet her Muttis purè laget av soltørkede tomater, men du kan eventuelt erstatte det med en vanlig tomatpurè.

Hjemmelaget tomatsuppe - Mutti

Tilsett de hermetiske tomatene, knus dem lett med en stekespade eller lignende, og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter kraften og kok opp igjen. Har du ikke kraft tilgjengelig kan du fint benytte buljongterninger eller fond utblandet i vann. Det er her viktig å smake seg frem til du får ønsket smak på suppen din. Tomatsmaken skal være dominerende, og kraften skal gi ytterligere smak. Tilsett eventuelt litt sukker dersom du ønsker litt mer sødme på suppen din.

La suppen småkoke til tomatene er møre og fine. Det tar ca 15-20 minutter dersom du benytter hele tomater. Benytter du hakkede tomater kan koketiden gjerne reduseres til ca 10. minutter hvis du har det travelt eller er veldig sulten. Kjør suppen i en blender eller bruk stavmikser, til du får en jevn suppe. Tilsett eventuelt mer vann eller kraft hvis du synes suppen blir for tykk. Smak til med nykvernet sort pepper og salt.

Hjemmelaget tomatsuppe - Mutti

Server suppen rykende varm med ønsket tilbehør. Suppen på bildet serveres med et halvt hardkokt egg (10 minutter) og hasselnøttrundstykker. Alternativt kan du tilsette kokt pasta i suppen (eller la pastaen putre i suppen etter at den er ferdig blendet, til pastaen er al dente). Brødkrutonger smaker også godt til tomatsuppe, og gjerne også en liten klatt med rømme eller creme fraiche (prøv den gjerne med hvitløkskrem). Eller hva med litt frisk basilikum og noen flak parmesan? Valget er ditt!

Dette innlegget er skrevet etter oppdrag fra Oluf Lorentzen, som blant annet forhandler Mutti hermetiske tomater i ulike varianter. Mutti hermetiske tomater får du kjøpt på bla. ICA, Ultra, Meny og Rema 1000.

 


24 Kommentarer

  1. Therese 10. desember 2013 at 12:20 #

    Helt enig!! Noen ganger synes jeg det tar kortere tid, og smaket er ca 1000 ganger bedre. Hvor får man tak i Mutti?
    http://pomplemos.wordpress.com/

    • Christoffer 12. desember 2013 at 10:54 #

      Mutti hermetiske tomater får du kjøpt på bla. ICA, Ultra, Meny og Rema 1000.

  2. Kristina 10. desember 2013 at 19:28 #

    Hei Trine

    Jeg bruker ofte de oppskriftene på tomatsuppe du før har lagt ut. Vi har ikke spist posesuppe, etter at jeg oppdaget matbloggen din. Gleder meg til å forsøke denne oppskriften!

    Jeg bor ikke så langt unna Lørenskog, så derfor lurer jeg på. Hvor handler du mat i hverdagen. F.eks hvor finner jeg Multi produkter, eller en del av de kornproduktene du bruker når du baker?

  3. linda 10. desember 2013 at 21:27 #

    Hei.
    Litt utenom dagens oppskrift. :o)

    Jeg har prøvd meg noen ganger på kanelsnurrene. Fantastisk gode.

    Egentlig er gjærbakst noe jeg liker og har fått til, men denne oppskriften knuste alt. Utrolig gode boller ble det.

    Takk for mange fine oppskrifter – kokeboken er flittig i bruk også.

  4. Ann-Kristin 11. desember 2013 at 21:02 #

    Hei, posesuppe blir ikke brukt mer her, nei :) Syns imidlertid kvaliteten på bokstomater varierer, og har ikke helt funnet ut hvilke som er best. Hvor kjøper man Mutti tomater?

  5. Renate 27. januar 2014 at 15:09 #

    Denne oppskriften er fantastisk!! Aldri mer toro her i huset :) Nam!

  6. Ida 28. januar 2014 at 17:13 #

    Veldig god! Og første gang hjemmelaget tomatsuppe ikke har blitt for tykk :D brukte cherrytomater på boks og 1 boks hakket tomater, funka fint

  7. Christel 29. januar 2014 at 16:55 #

    Nydelig tomatsuppe og hasselnøttrundstykkene passet godt til

  8. Berit 7. februar 2014 at 16:57 #

    Hei
    Veldig god suppe, prøvde den i dag – tok jo ikke lange tiden ;)
    Et par spm: hvordan smaker den dagen etter og hvor lenge holder den seg god oppbevart i kjøleskapet?

  9. Marianne 3. mars 2014 at 19:29 #

    Wow! Fantastisk god suppe:)))) Den blir det nok å lage mange ganger!

    • Trine ;) 5. mars 2014 at 00:09 #

      Så bra at den falt i smak! :)

  10. Susann 9. mars 2014 at 16:41 #

    Hvordan er det å fryse denne suppen og varme opp igjen? :)

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 01:15 #

      Har ikke prøvd det selv, men antar at det skal gå bra. :)

  11. Kristin Stubø Ødegård 12. mars 2014 at 17:45 #

    I dag har jeg laget denne – til stor begeistring fra resten av familien :) du inspirerer til et mer spennende og variert kosthold – tusen takk for det!!

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 00:47 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding!

  12. Marita 18. mars 2014 at 16:34 #

    Tusen takk for veldig god oppskrift! Tilsatte noen grønne asparges, oragano og et laubærblad under koketiden. Denne skal jeg lage flere ganger! :-)

  13. Marie 15. april 2014 at 15:45 #

    Hei.. Jeg lager ofte tomatsuppe, og bruker hvit fisk i terninger som jeg lar trekke i suppa etter at jeg har most den med stavmikser. Ungene synes det er kjempegodt også :)

    • Kare Andersen 30. juli 2014 at 12:35 #

      Hvorfor ikke prove fiskeboller

  14. Bente 27. mai 2014 at 19:05 #

    Jeg har prøvd denne noen ganger nå etter oppskriften, men den blir så innmari tynn, så jeg må ha en ekstra boks tomater oppi. Er det noe jeg gjør galt?.

  15. Camilla 19. juni 2014 at 21:16 #

    Denne tomatsuppen er veldig god! Barna liker den også! Jeg dropper chilien.

  16. Merethe 13. juli 2014 at 15:34 #

    Har oppi finhakket poteter, da blir suppen litt tykkere.

  17. Therese 18. august 2014 at 14:06 #

    Hei! Kan den lages kvelden i forveien?

    • Trine ;) 25. august 2014 at 00:02 #

      Ja, det går fint. Den kan også fryses.

  18. Vanessa 3. september 2014 at 19:10 #

    Veldig god suppe Trine! Lagde det med «amerikanske» ostesmørbrød og det var en fulltreffer!

Legg igjen en kommentar