CRÈME BRÛLÉE MED ESPRESSO

Creme brulee med espresso

Crème brûlée er en favoritt her i huset, og vi varierer gjerne med ulike smakstilsetninger, som for eksempel espresso – som jeg har benyttet i dagens oppskrift. Crème brûlée er ypperlig å servere enten det er en uformell familiemiddag eller et større selskap. Desserten kan gjerne lages en dag eller to før den skal serveres, men må karamelliseres (og eventuelt pyntes) rett før den skal nytes. Du vil garantert imponere stort med en myk og velsmakende pudding under det sprø sukkerlokket! Til 4-5 porsjoner trenger du omtrent:

  • 3 dl kremfløte
  • 1 dl H-melk
  • 1 dl espresso (eller sterk kaffe)
  • 6 eggeplommer
  • ca. 4 ss sukker
  • ca. 100 g demerarasukker til karamellisering
  • friske jordbær eller bringebær til dekor (kan sløyfes)
  • 4-5 porsjonsformer

Creme brulee med espressoDesserten stekes i vannbad på midterste rille i stekovnen. Sett stekovnen på 150 grader (over- og undervarme) og fyll så mye vann i langpannen/det ildfaste fatet at det står omtrent like høyt oppe i pannen som brûlèeblandingen vil stå i formene.

Lag espresso, og ha den i en tykkbunnet kjele sammen med melk og fløte, og varm forsiktig opp til kokepunktet. Skill eggene. (Ta gjerne vare på eggehvitene og bruk dem til pavlova neste helg.)

Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en stor bolle. Hell fløteblandingen oppi eggeblandingen (i en tynn stråle) mens du hele tiden rører med en visp. Det er viktig at fløteblandingen ikke er for varm for da kan eggene koagulere. Hell blandingen tilbake i kjelen.

Creme brulee med espresso

Varm opp igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å forhindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. Blandingen skal IKKE koke. Når blandingen tykner (84-85 grader) skal den siles over i en bolle. Hell så blandingen opp i ildfaste former, som er 9-11 cm i diameter, og fyll dem med maksimalt ca. 3 cm røre. (Ikke bruk så vide former som jeg har benyttet på bildet, dvs gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør.)

Sett formene i ovnen i vannbadet. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La crème brûléen stå i vannbadet i 20-35 minutter. Det er viktig at massen ikke begynner å heve seg, for da er det for varmt. Etter ca. 20 minutter rugger du forsiktig på en av formene for å sjekke om blandingen har stivnet. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig! Sett crème brûléen til avkjøling, og deretter i kjøleskapet i minst to timer, men gjerne over natten.

Creme brulee med espresso

Rett før servering drysser du et jevnt lag med demerarasukker over og karamelliserer sukkeret. Dette kan gjøres på flere måter. Bruk gjerne en brenner, hvis du har. Har du ikke brenner kan du eventuelt benytte grillelementet i stekeovnen. Når du setter inn formene må du sette dem så høyt som mulig i ovnen og passer på at grillelementene er ordentlig varme før du begynner. Etter kort tid er sukkeret karamellisert og crème brûléen er klar for servering! Server gjerne med friske jordbær som tilbehør.

Creme brulee med espresso

Ha en fin og matglad helg! Det skal i alle fall jeg, som skal tilbringe helgen sammen med matglade venner fra Matbloggerne og MatPrat. Temaet denne gangen er JUL, og jeg ser frem til å lære mye nytt og suge til meg massevis av inspirasjon og tips, som jeg kanskje etter hvert også kan dele med dere. Og ikke minst ser jeg frem til mange gode matopplevelser og matprat med noen av de aller fineste matbloggerne jeg vet om!

Enjoy!


4 Kommentarer

  1. Stig 8. november 2013 at 11:47 #

    Hei Trine 🙂

    Kjempefinblogg du har! Har et spørsmål ang. «Verdens beste biscotti», vet det er litt offtopic, men det jeg lurte på når du bare steker dem engang hvordan blir de da. Blir de myke eller harde? Jeg baket dem igår og mistenker at jeg burde gjort som deg med og steke dem engang. Uansett jeg kommer til og prøve dem igjen og gjøre som deg. På forhånd takk for svar!

    Stig

    • Trine ;) 12. januar 2015 at 11:21 #

      Alle mine biscottioppskrifter skal gi ganske harde biscotti. Er de myke er de stekt for lite.

  2. creme brulet elsker 15. februar 2015 at 16:34 #

    hei

    HVORFOR HAR DU BRUKT EKSPRESSO I??

    det er sikkert godt men har du prøvd uten?

Legg igjen en kommentar