Det er vel knapt noen dessert som gir mer "vann-i-munnen-garanti" enn minipavlova, med sin florlette og crispy marengsbunn som fylles med krem og rikelig med friske bær. Hvem kan vel motstå det? Ikke jeg i alle fall! Her har jeg til og med tilsatt litt smeltet sjokolade i marengsen før steking, og fylt dem med en syrlig og god pasjonsfruktkrem og deilige bringebær. En ypperlig dessert i julen (bytt gjerne ut bringebærene med appelsin), og ellers i året. Prøv den du også!

Ingredienser

MARENGSEN

50 g mørk sjokolade
5 eggehviter
250 g sukker (gjerne finkornet)
1 1/2 ts balsamicoeddik (vellagret type)
1 1/2 ts maisenna

PASJONSFRUKTKREM

250 g kremost (nøytral type)
2 dl kremfløte
4-5 ss melis (smak til)
7 pasjonsfrukt (ca.)

DEKOR

200 g bringebær (eller andre bær etter smak)
1 pasjonsfrukt , delt i 8 båter
50 g mørk sjokolade , revet

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 160 grader varmluft.

Smelt sjokoladen i en sjokoladesmelter eller mikrobølgeovn.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket eggehviten stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper, og pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett omtrent halvparten av sukkeret litt etter litt (i løpet av ca. 3 minutter), og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Tilsett deretter resten av sukkeret litt etter litt, og pisk til du har en glatt, skinnende og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Tilsett balsamicoeddik (eller annen vineddik) og rør sammen, og vend forsiktig inn maisenna med en slikkepott. Tilsett deretter den smeltede sjokoladen og vend den forsiktig inn med slikkepotten. Blandingen skal være marmorert.

Finn frem to bakepapirkledde bakebrett og fordel blandingen med en spiseskje oppå, ca. 8-10 stykker (på størrelse med et lite eple). Sett minipavlovaene i stekeovnen og senk varmen umiddelbart til 100 grader. Stekes i ca. 1 time og 15 minutter. Skru av ovnen og la dem stå i stekeovnen (med døren igjen) til de er helt avkjølt.

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet med en teskje. Sil av pasjonsfruktjuicen i et dørslag. Du trenger ½-3/4 dl i denne oppskriften.

Ha osten i en kjøkkenmaskin med visper og kjør den noen sekunder til, og tilsett deretter kremfløte og melis (smak til), til du har en luftig krem. Tilsett pasjonsfruktjuicen litt etter litt mens du lar kjøkkenmaskinen gå på lav til middels fart. Ikke kjør kremen mer enn nødvendig, for da kan den falle sammen.

Rett før servering lager du en liten fordypning midt på minipavlovaene (bruk for eksempel baksiden av en skje) og fordel pasjonsfruktkremen oppi (bruk gjerne sprøytepose med stort hull). Dekorerer med friske bringebær, en pasjonsfruktbåt og litt revet mørk sjokolade. Server desserten umiddelbart.

TIPS:

  • Marengsbunnene kan stekes flere dager før de skal serveres. Ha eventuelt litt bakepapir rundt marengsene og oppbevar dem tørt frem til de skal pyntes.
  • Kremen kan lages et par timer før servering og oppbevares i kjøleskapet.
  • Varier med bær og frukt etter sesong og hva du har tilgjengelig. Appelsiner/clementiner/mandariner passer for eksempel godt i denne desserten.
  • I stedet for minipavlova kan du lage en stor kake. Fordel marengsen utover en stor bakeplate og stek den på samme måte, men beregn litt lengre steketid og mer bær.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Denne skal vi prøve å servere imorgen. Kan jeg bruke annen type eddik evt? Takk for masse gode tips, alltid! 🙂

  2. Sikkert dumt spørsmål, men siden du bruker varmlufts funksjonen på stekeovnen så regner jeg med at du steker begge brettene på en gang?. I så tilfelle, hvilken høyde, altså avstand har du mellom brettene?

  3. Dette ble veldig vellykket! Veldig, veldig godt. Hadde ikke Maisenna, men tok sjansen på at det gikk bra og det gjorde det i aller høyeste grad. Ellers ble oppskriften fulgt til punkt og prikke. Steketemp og steketid og lot de stå i ovnen til dess de var helt avkjølt. Ble sprø utenpå med en deilig, seig kjerne i midten. Har tidligere erfart at det gjelder å følge oppskriftene til Trine og gjøre akkurat som hun sier, så blir det vellykket uansett. Så takknemlig! 🙂

  4. Hei Trine! Pavlova har jeg laget mange ganger, med hell – denne varianten er derimot ny! Da jeg tok i den smeltede sjokoladen i blandingen mistet den helt sin marmorerte konsistens, og i ovnen har minipavlovaene blitt noen flate brød.. Så dette er jeg usikker på om ble spiselig.. Noen tanker om hva som gikk feil?

  5. Trine, denne så helt fantastisk ut. Er det sjokolade som du strør på helt på slutten? Skal ikke ringles på men strøs på?

  6. Hva gjør jeg galt når sjokoladen flyter ut under steking? Pavlovaene ble sprø utenpå, men bløte inni….

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste