Pannestekt laks med risotto

Dette er skikkelig snaddermat, for etter min mening er det ikke så mye som slår en god risotto. Å lage risotto er slett ikke vanskelig, men krever at du er tilstede og rører i gryten en gang iblant. Og ikke minst passer på mot slutten, slik at du ikke koker den for lenge, for risottoen skal ha litt motstand, slik at den ikke blir «grøtete». Til 2 porsjoner trenger du omtrent:

Pannestekt laks

  • 400-500 gram laksefilet, i porsjonsstykker
  • salt og pepper

Risotto

  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 dl risottoris
  • 1 dl hvitvin
  • 6-7 dl varm kyllingkraft
  • 50 gram parmesan, revet
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • sitronsaft
  • salt og pepper

Tilbehør

  • 10-12 babyasparges (spinat, erter eller aspargesbønner kan også benyttes)
  • konfiserte tomater

Begynn med risottoen ved å frese sjalottløk og hvitløk i litt smør i en kjele, til løken er blank og myk. Ha oppi risen og la risen surre med løken et par minutter, før du tilsetter hvitvin og lar vinen koke nesten inn. Spe med litt av kyllingkraften i flere omganger og rør godt underveis. Væsken skal koke nesten inn mellom hver speing. Når nesten all væsken er kokt inn og konsistensen er riktig (risen skal være al dente, dvs at det skal være litt tyggemotstand i den) lar du risottoen hvile noen minutter. Tilsett parmesan, smør og litt av den beste olivenoljen din, og smak til med sitronsaft, pepper og salt (om nødvendig).

Pensle laksen med olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek deretter laksen ca 2-4 minutter på hver side i en grillpanne (eller stekepanne), til den er passe stekt. Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter (avhengig av stykkenes størrelse), til fisken såvidt faller fra hverandre. Den skal heller være litt rå enn for mye stekt. La laksen hvile noen minutter før den serveres.

Mens laksen hviler lar du aspargesen koke et par minutter, til den er passe mør.

Server laksen sammen med risottoen, asparges og konfiserte tomater. Har du ikke konfiserte tomater kan du steke halve cherrytomater sammen med fisken.

Enjoy!


, ,

8 Kommentarer

  1. Laila 18. januar 2013 at 14:41 #

    Lekkert! Iflg. min samboer er det ikke lov å servere fisk på en fredag, men i dag er jeg hjemme alene og da velger jeg meg denne retten 🙂
    Forresten veldig delikate, innbydende og flotte bilder! Veldig morsomt å se hvordan du har utviklet deg som fotograf disse årene.

  2. hege 18. januar 2013 at 16:19 #

    Kan man bytte ut hvitvinen med noe annet?

    • Trine ;) 21. januar 2013 at 20:41 #

      Du kan droppe hvitvinen, men må da øke mengden med kraft med omtrent samme mengde.

  3. Vigdis 21. januar 2013 at 20:12 #

    Jeg lurer på det samme: kan hvitvin erstattes med noe annet, f.eks hvitvinseddik og vann?

  4. Marlen 27. januar 2013 at 16:43 #

    Mmm, denne fiskeretten er suveren. En av de beste jeg har smakt – faktisk! Takk som deler, Trine! 🙂

  5. Sara 12. februar 2013 at 09:52 #

    Tror eplejuice skal gå bra, er vel syren man vil ha i risottoen.

  6. linn 15. september 2013 at 12:29 #

    Kan man bruke cava i stedet for hvitvin?

  7. Sidsel 5. september 2015 at 18:37 #

    Jeg bruker ofte eplemost istf vin til hverdags. Cava går også fint.

Legg igjen en kommentar