Limemarinert laks med mango- og avokadosalsa

Det er noe spesielt med kombinasjonen søtt, sterkt og surt, og sammen med rå laks er det en perfekt match. Vel, denne laksen er ikke helt rå, for når den marineres med lime- og sitronsaft skjer det en reaksjon som gjør at fisken «koker», på fagspråket kalles dette en ceviche. Denne forretten ble servert på nyttårsaften, og er ganske lik denne oppskriften, men er i tillegg tilsatt både rød paprika og ingefær, etter inspirasjon fra Wenche i God Morgen Norge. Til fire trenger du omtrent:

 • 300 gram laksefilet, feks Salmalaks
 • saft av 1 lime + litt sitronsaft
 • 1/2 moden mango, i små terninger
 • 1 moden avokado, i små terninger
 • 1/4 rød paprika, i små terninger
 • 1 vårløk, finsnittet
 • 1/4 rød chili, finhakket (eller enda mer)
 • 1 ts revet fersk ingefær
 • 1 ss olivenolje
 • salt og pepper
 • frisk koriander, hakket og til pynt

Lag salsaen ved å skjære opp frukt og grønnsaker og ha det i en liten bolle. Tilsett avokadoen til slutt og ha umiddelbart over litt limesaft for å unngå at avokadoen blir brun. Smak til med olivenolje, salt, pepper, lime- og sitronsaft og hakket koriander og rør salsaen forsiktig sammen. Salsaen kan gjerne gjøres klar et par timer før den skal serveres, men vent i såfall med å tilsette avokadoen til rett før servering.

Skjær laksen i tynne skiver og legg flatt på porsjonstallerkner eller på et serveringsfat. Drypp lime- og sitronsaft over og la det stå å trekke i ca 5 minutter. Ha salsaen over laksen eller ved siden av, gi retten et lite dryss med frisk koriander, og server umiddelbart.

Vintips: Vincent Fleith Steinweg Riesling 2009

Resten av menyen besto av helstekt indrefilet av storfe med rødvinsaus, saltbakte løk, hasselbackpoteter og annet godt tilbehør, en ostetallerken og til dessert ble det servert Panna cotta med pasjonsfruktsaus

Enjoy!


, , , , ,

9 Kommentarer

 1. Olgamors Finurligheter 10. januar 2013 at 18:52 #

  Salsaen hørtes nyyydelig ut 😀

 2. gladmamma 10. januar 2013 at 20:32 #

  Denne kan jo passe som lørdags kos for de voksene også, sunnere og litt mer spennende en chips og dip. Greit å variere litt 🙂

 3. Gro Gjesvold 13. januar 2013 at 16:35 #

  Jeg lade dette i går til meg selv. Salsaen er noe av det beste jeg har smakt og Salmalaks med lime og sitron ble veldig god. Jeg bor på fjellet og derfor benyttet jeg tørr koriander men det gikk bra. Dessuten hadde jeg ikke chili, men savnet ikke dette.
  Neste gang skal jeg skaffe alt på forhånd.

 4. Tonje 27. april 2013 at 19:19 #

  Denne forretten ser herlig ut! Tenker å lage denne i et jentelag, men jeg vet at ikke alle er så veldig glad i laks.. Er det noe annet jeg kan bruke i stedet? Som passer til salsaen? Spekeskinke eller grillakylling f.eks.? Takker og bukker for svar:-)

  • Trine ;) 27. desember 2013 at 14:57 #

   Salsaen er også godt tilbehør til kylling og svinekjøtt.

 5. Linda 31. januar 2014 at 21:31 #

  Hei

  Kan det passe med en likør i panna cotta varianten din med bringebær colouis også? For å gi den et ekstra løft?;-) /Linda

 6. Eirin 17. september 2014 at 15:15 #

  Denne retten var nydelig! Blir nok forrett i bryllupet vårt neste sommer 🙂

 7. Ragnhild 19. desember 2014 at 16:29 #

  Lagde denne forretten til nyttårsaften i fjor, og det var meget vellykket! Skal derfor servere den igjen – denne gang 2. juledag med alle søsken og svigeriner/svogre….. gleder meg , retten er utrolig god!

 8. Nasjonalgastro 4. august 2015 at 21:49 #

  Hei! Dette ser helt nydelig ut. Vil bare tipse om fijiansk kokoda. Helt fantastisk godt! :-)http://nasjonalgastro.blogg.no/1436374233_fiji__fijiansk_kokoda.html

Legg igjen en kommentar