Alt-i-ett gryte med oksekjøtt

Hva sier du til en deilig, varmende gryterett som lager seg selv mens du gjør helt andre ting? Mens du for eksempel går en tur i skogen, trener eller er ute og handler? Vel, når rett skal være rett så lager den seg ikke helt selv altså. Du må faktisk skjære opp grønnsaker og kjøtt, men utover det er det ikke stort annet du skal gjøre enn å ha det hele oppi en gryte, sette den i stekovnen og sette timeren på ca to timer. Prøv da vel! Til 4-5 porsjoner trenger du omtrent:

  • 5 dl kjøttkraft (eller utblandet oksefond/buljong)
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 2 ss tomatpurè
  • 2 laurbærblad
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 4-5 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ss hvetemel, utrørt i litt vann
  • 1 kg storfekjøtt, bog eller høyrygg, i ca 2×2 cm terninger
  • ca 20 småløk
  • 5 kokefaste poteter, i grove biter
  • 5 gulrøtter, i grove biter
  • 2-3 persillerøtter, i grove biter
  • 1 rød paprika, i grove biter
  • salt og nykvernet sort pepper
  • frisk persille, finhakket (til pynt)

Finn frem en ildfast gryte med lokk som tåler 150 grader (for eksempel jerngryte, römertopf eller keramikkgryte). Ha kjøttkraft, tomatpurè, hermetiske tomater (men hold igjen på ca halvparten av tomatjuicen i den ene boksen), balsamicoeddik, laurbærblad og finhakket hvitløk i gryten. Rør ut hvetemelet i litt vann og tilsett i gryta. Kok opp, og smak til med salt og pepper.

Skjær opp kjøtt og grønnsaker som angitt ovenfor. Det kan ofte være vanskelig å fjerne skallet på småløk. Kok opp en kasserolle med vann, ha løken oppi og la den trekke i ca ett minutt, før du heller av vannet og har løken oppi iskaldt vann. Fjern deretter skallet. Brun kjøttet raskt på alle sider og krydre deretter med salt og pepper. Brun kjøttet i 2-3 omganger, slik at du får en fin stekeskorpe på det.

Ha alle ingrediensene (med unntak av persillen) i gryten. Tilsett eventuelt resten av tomatjuicen dersom det er nødvendig med mer væske i gryta. Gi det hele et forsiktig oppkok. Ha på lokket og sett gryta på rist på nederste rille i stekovnen, som er forvarmet til 150 grader. La gryta stå å kose seg i 2-2,5 time, mens du gjør helt andre ting. Smak eventuelt til med mer salt eller nykvernet sort pepper.

Rett før servering gir du retten et lite persilledryss. Serveres med godt brød og gjerne et glass rødvin.


, ,

32 Kommentarer

  1. Jorunn 20. november 2012 at 13:53 #

    Alt i ett gryter er topp! 🙂 Denne skal prøves. Har du forresten prøvd «crock pots»? (Langtidskoker.) Vi har skaffet oss en, som nå er testet ut med bla lapskaus, kylling og en nydelig gryterett med okskjøtt. Helt fantastisk! 🙂

    • Trine ;) 24. november 2012 at 00:32 #

      Nei, har ikke forsøkt «crock pots».

  2. Heidi 20. november 2012 at 15:26 #

    Hei Trine.
    Hvilken vin serverer du til denne gryten?
    Så bilde av ei flaske,men klarte ikke tyde hva det sto på den??

    • Trine ;) 24. november 2012 at 00:30 #

      Jeg husker ikke. Spør på polet, jeg er slett ingen vinekspert! 🙂

  3. Kjersti 26. november 2012 at 00:24 #

    Takk for en super blogg og masse inspirasjon! 🙂 Tåler denne gryten å stå i noen dager?

    • Trine ;) 15. januar 2013 at 12:04 #

      Den kan fint stå noen dager i kjøleskapet og deretter varmes opp. 🙂

  4. Tone 28. november 2012 at 18:58 #

    Lagde denne søndag. Sto i ovnen 2-3 timer, men potetene var ikke kokt og kjøttet ikke mørt nok. Brukte bankekjøtt og bog. Veldig rart synes jeg. Har hatt rester et par dager og kokt en halvtime til. Da ble alt mørere. Meget god smak dog, så kommer nok til å lage den igjen 🙂

    • Trine ;) 2. desember 2012 at 01:33 #

      Det var åpenbart ikke nok kokt etter første runde, når heller ikke potetene vare møre. Dette er uansett en gryterett som nesten er enda bedre til restemiddag dagen etter 🙂

  5. Lena 29. november 2012 at 20:31 #

    Lagde denne gryten i dag og den ble fantastisk god. Gleder meg til å spise mere av den i morgen for da har smaken satt seg enda mer. Jeg brukte høyrygg og kjøttet ble veldig mørt og godt. Kokte den i 2 timer i en jerngryte på plate, brukte vanlig gul løk og hadde litt chili oppi. Dette er en gryte jeg kommer til å lage igjen og særlig smart når vi er på hytta og har mange gjester. Takk for fin oppskrift Trine!

  6. Susanne 3. mai 2013 at 12:20 #

    Denne gryten er kjempegod! Anbefaler å tilsette litt cajenne-pepper for å den lille ekstra varmen 🙂

  7. iselin 17. oktober 2013 at 14:05 #

    Hei Trine 🙂

    Kan den gryta her fryses?

    Hilsen Iselin

  8. Karen 21. oktober 2013 at 09:58 #

    Hei, jeg lurer på om det går an å bruke reinskav i denne gryta?

    • Trine ;) 5. november 2014 at 09:44 #

      Ja, det går fint, men da må du redusere koketiden på kjøttet noe.

  9. Mia 15. februar 2014 at 13:17 #

    Kan man lage denne glutenfritt uten hvetemel?

    • Trine ;) 5. november 2014 at 09:44 #

      Du kan erstatte hvetemelet med maisenna.

  10. Jorunn 20. februar 2014 at 08:25 #

    Nydelig gryte som sønnen min gjerne ville servere i konfirmasjonen sin. Det sier ikke lite!!

    • Trine ;) 5. november 2014 at 09:45 #

      Så hyggelig å høre! 🙂

  11. Hilde 31. august 2014 at 22:39 #

    Hei. Kan gryteretten bare koke eller må den stå to timer i ovnen?
    Hilde

    • Trine ;) 5. november 2014 at 09:48 #

      Gryteretten kan gjerne lages på koketoppen. La den trekke rett under kokepunktet til kjøttet er mørt.

  12. wanda 5. november 2014 at 01:01 #

    Jeg lurer også på om den bare kan koke.

    • Trine ;) 5. november 2014 at 09:48 #

      Se over 🙂

  13. Ann-Siri 3. desember 2014 at 19:46 #

    Lurte på om ikke kjøttet skal brukes før det has oppi? Har ei rømertopf som jeg aldri har prøvd, tenkte å bruke den.

  14. Marie 8. desember 2014 at 08:39 #

    Hei! Skal kjøttet brunes før det has i gryten?

    • Trine ;) 8. desember 2014 at 10:18 #

      Ja. Oppskriften er oppdatert.

  15. Kjersti 23. januar 2015 at 10:12 #

    Hei! Ser andre har spurt, men det mangler svar på om denne gryta kan fryses? 🙂

  16. Ingrid 3. mai 2015 at 14:17 #

    Woo, jeg elsker tomater i gryter og har 1kg elgbog som jeg har gledet meg til å bruke en stund nå! Et spørsmål bare, skal de hermetiske tomatene være grovhakket, finhakket, eller har det noe å si? 🙂 Gleder meg til å teste dette ut!

  17. agnethe 17. mai 2015 at 18:01 #

    hva mener du med små løk er det ( carlottløk??

  18. Ruth 13. oktober 2015 at 21:36 #

    Blir det godt med lammekjøtt istedenfor okse i denne gryta? Håper på svar.

  19. Galina 10. februar 2016 at 23:25 #

    Kan jeg bruke oksestek til gryte skal prøve å lage den til lørdag da for jeg besøk av mine 2 beste venninner med familien .

  20. wenche 7. april 2016 at 10:11 #

    Hei setter stor pris på om du kunne hjelpe meg med en oppskrift på biffgryte til 47 personer

  21. Christoffer 29. august 2016 at 22:02 #

    Hei,

    Har ordnet denne gryten før til 8 personer. Men nå skal jeg ordne den til 40 personer og lurer på om det er bare å doble oppskriften i forhold til antall personer?

  22. Hanne 30. juni 2017 at 08:42 #

    Hei,
    Hvilken størrelse gryte brukte du til denne oppskriften?

Legg igjen en kommentar