Focaccia med urteolje og maldonsalt

Foccacia er et forholdsvis flatt brød som vi vanligvis forbinder med det italienske kjøkken. Jeg laget min første foccacia da jeg var i barselpermisjon for ca 4 år siden, og forbinder det med den koselige tiden som aldri kommer tilbake. Med blant annet lange late morgener, myk babyhud, lange trilleturer og koselige barselbesøk.

Foccacia er kjapt og enkelt å lage. Du rører raskt sammen ingrediensene til en løs deig, som etter en forheving hvelves oppi langpannen. Når det gjelder garnityr kan du gjøre det helt enkelt fra å bare ringle over litt olivenolje og strø på litt maldonsalt, til å fylle den omtrent som du ville ha laget en pizza (se feks denne oppskriften). Denne foccaciaen er penslet med en smaksrik urteolje og passer for eksempel godt til en deilig suppe. Til en stor foccacia trenger du omtrent:

Foccacia

  • 7 dl vann, ca. 25 grader
  • 25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 900-1000 g hvetemel

Urteolje

  • Basilikum, rosmarin og timian, hakket
  • 2 fedd hvitløk
  • ca. 1/2 dl olivenolje
  • maldonsalt

Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter.

Mens foccaciaen hever rører du sammen urteoljen. Ha urter og hvitløk i en morter eller lignende, og mos det sammen til en jevn masse. Tilsett olivenolje og rør godt sammen. Dypp den ene fingeren oppi urteoljen og stikk hull her og der i den ferdighevede deigen. Fordel deretter resten av urteoljen forsiktig over brødet, og la den gjerne renne nedi de små hullene. Strø deretter gjerne over litt mer maldonsalt. Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.

Eventuelle rester kan skjæres opp i passende biter og puttes i fryseren. De blir ikke helt som nybakte igjen, men er kjekke å finne som tilbehør til en suppemiddag eller lignende på en travel hverdag. La foccaciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved 175-200 grader i 4-5 minutter.

Enjoy!

(Alle foccaciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.)


,

21 Kommentarer

  1. Marte 6. november 2012 at 10:18 #

    Jeg har forsøkt å lage foccacia tidligere, men ikke med stort hell dessverre. Jeg gleder meg til å prøve ut denne oppskriften, og håper på suksess denne gangen.
    For meg ser det ut som om du har brukt en litt mindre form enn en langpanne, som oppskriften sier. Blir den litt tykkere og saftigere om man bruker tilsvarende form som på bildet?

    • Trine ;) 6. november 2012 at 10:29 #

      Det stemmer at det er avbildet en mindre form enn en vanlig langpanne. Jeg laget to mindre foccacia av denne oppskriften, som tilsammen rommer det samme som en stor langpanne. 🙂 Lykke til!

  2. Elin Hodøl 6. november 2012 at 10:36 #

    Jeg digger denne bloggen din!!!! 🙂
    Og foccacia er noe av det beste som finnes. Skal teste denne oppskriften så snart jeg får tid. Ha en god dag!

  3. Anne Brith 6. november 2012 at 13:14 #

    Jeg digger også bloggen din!

    Denne oppskriften ser herlig ut og skal skal testes ut!

    Er så glad for at jeg får oppskriften inn i innboksen min <3 Dagens lille høydepunkt!

    • Trine ;) 6. november 2012 at 20:15 #

      🙂

  4. Anne:-) 27. november 2012 at 18:20 #

    Jeg har i dag prøvd ut foccacia brødet ditt sammen med kremet sellerirotsuppe med chorizo og chiliolje:-) Det smakte helt fantastisk:-) Fikk masse skryt av familen:-)

    Så dette skal jeg prøve flere ganger.

    Har også tenkt å prøve ut flere av dine inspirerende oppskrifter ikke minst nå til jul.
    Har lyst å prøve ut pepperkakeoppskriften din samt bringebærkonfekt

    Så tusen takk for masse gode middagstips:-)

  5. Marte 5. februar 2013 at 14:26 #

    Jeg brukte denne oppskriften da jeg laget foccacia i dag, og det ble stor suksess. Jeg ville bare takke deg for alle de nydelige og smakfulle oppskriftene du legger ut her. Jeg har masse glede av dem 🙂

  6. June.R.Eriksen 11. februar 2013 at 19:02 #

    Fantastisk fin matblogg:) Enkel å følge for store og små 🙂 denne bloggen kommer til å bli mye brukt.Gleder meg like mye hver gang jeg åpner den 🙂

  7. Mette Skare 3. april 2013 at 17:25 #

    Hei.
    Jeg er en ivrig leser av bloggen din. Så utrolig mange herlige oppskrifter.

    Laget denne foccaciaen da vi hadde familiebursdag i heimen i går. Hadde suppe ved siden av. Har sjelden fått så mye skryt for tilbehøret som denne gangen.
    Det ble veldig bra. 🙂
    Hevet en del lenger enn du har skrevet, så den ble kjempe luftig.

    Takk for inspirerende blogg. 🙂

  8. Bente 13. april 2013 at 08:06 #

    Hei Trine!
    Først et stort tillykke med kommende kokebok!
    Jeg har kikket og latt meg inspirere av mange matblogger og net sider, men det er denne jeg alltid vender tilbake til.
    Flotte bilder, gode forklaringer og herlige oppskrifter!
    Kommer til å være trofast bruker!!

    Lykke til med boka:))

    Hilsen

    Bente

  9. Elisabeth 28. mai 2013 at 22:24 #

    Hei!

    Tusen takk for masse inspirasjon, nydelige bilder og gode oppskrifter! For tiden er det indisk kyllingsuppe med eple, ingefær og chili som er favoritten her hjemme, og da sammen med focaccia. Ser du har mange oppskrifter på det også, og vil gjerne tipse deg om at det staves focaccia og ikke foccacia. Du kan jo Google det sammen med «ricetta» som er oppskrift på italiensk … 🙂

    Vennlig hilsen Elisabeth

  10. Jørgen 23. november 2013 at 17:49 #

    Den beste foccaciaen jeg har laget! Følger mann oppskriften er det ingen som slår denne altså! Takk Trine!!

  11. Vanessa 12. februar 2014 at 14:11 #

    Hei!
    Har lagd denne før, og den er fantastisk god! 😀
    Skal lage den igjen til helgen, og får besøk rett etter jobb.. Går det an å la den heve de timene jeg er på jobb, eller blir den ødelagt da?

  12. Ingrid 7. april 2014 at 16:06 #

    Jeg lagde denne i går og den ble helt fantastisk! Tror jeg kommer til å doble mengden urteolje neste gang, men den var utrolig god! ❤️

  13. Stine marie 18. april 2014 at 10:11 #

    Hei!
    Dette ble kjempegodt! Men jeg har det problemet at når jeg skal heve i langpannen, så klistrer kledet seg fast i deigen… Noen tips for å unngå dette?
    Tusen takk og god påske!

    Hilsen Stine Marie

  14. Kristian Kokk 12. mai 2015 at 14:04 #

    Hei.
    For en enkel mann som en sjelden gang skal briljere på kjøkkenet og overraske hustruen med noe gått, så blir jeg så motløs når det ikke står mengder!!
    Urteoljen f.eks, hvor mye av hva,? Hvor mye salt i forhold til timian osv…
    Hva skal jeg med resten av melet i bollen?

    Rimelig amatør som du ser, men jeg prøver 🙂

    Hilsen K.Kokk

    PS; jeg er godt igang så det haster med svar 😉

  15. Cathrine 3. juni 2015 at 09:14 #

    Hei,

    Denne vil jeg prøve som tilbehør til min jentekveld om et par uker.
    Kan den fryses?

  16. Guri 2. desember 2015 at 14:05 #

    Foccaciaen ble kjempegod!! Kjempefin oppskrift som var grei å følge.

  17. Nina 18. desember 2015 at 10:45 #

    Kan jeg lage denne med speltmel i stedet for hvetemel?

  18. Vibeke Hellstrøm 30. september 2016 at 21:28 #

    Hei 🙂
    hva er vinjett mel ?

    • Trine ;) 1. oktober 2016 at 12:40 #

      Tror ikke dette melet er i salg lengre, så har slettet det fra oppskriften nå.

Legg igjen en kommentar