Hva er vel en bedre start på dagen enn duften av fersk gjærbakst? I dag kan jeg friste med deilige grove speltrundstykker som smaker godt enten det er til frokost, brunsj eller lunsj. Disse rundstykkene er laget av sammalt speltmel og er å anse som grove etter brødskalaen (65%).

Det er slett ikke så arbeidskrevende, men krever litt planlegging. Du rører deigen kjapt sammen for hånd på ca. to minutter kvelden før, og så fikser du resten på morgenkvisten mens du pusler med andre ting.

Ingredienser

375 g sammalt speltmel
200 g siktet speltmel
1/2 ts tørrgjær
2 ts flaksalt
1/2 ts sukker
5 dl vann

SLIK GJØR DU

SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/speltmel dersom deigen er for fast/klissete.

Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (10-18 timer).

UTBAKING

Deigen skal nå “brettes” og mettes med litt mer mel, slik at den blir lettere å forme. Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og skrap ut deigen. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Dersom deigen fortsatt er klissete drysser du litt mer mel over underveis. Brett deretter ca. 1/3 av deigen over mot midten, og gjør det samme på motsatt side, slik at deigen ser ut som en bagett. Den skal nå være såpass mettet med mel at den holder fasongen. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned, press den litt ned og del den opp i ca. 12 jevnstore biter. Ha godt med mel på hendene og form gjerne rundstykkene litt med hendene (husk rikelig med mel på hendene og under rundstykkene), og la det være litt avstand mellom bitene.

Legg et klede over og la rundstykkene etterheve i ca. 45 minutter.

STEKING

Omtrent 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett på midterste rille i ovnen. Plasser rundstykkene forsiktig på det oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 225 grader og stek rundstykkene til de er gylne og gjennomstekte, etter 12-15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Du kan sjekke om de er ferdigstekte ved å banke lett på stekeskorpen under rundstykket. Dersom du hører en “hul” lyd, er det ferdigstekt.

Avkjøl rundstykkene på rist.

SERVERING

Server gjerne rundstykkene lune, med godt pålegg og en kopp deilig te.

TIPS

 • Bruk denne oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike meltyper. Bytt for eksempel ut det sammalte speltmelet med sammalt rug, hvete eller fullkornmel. Ulike typer frø, kjerner og nøtter setter også en god smak på brødet. Dersom du ikke ønsker hele kjerner og frø i rundstykkene, kan du kjøre dem i en kjøkkenmaskin med kniver.
 • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også, men min erfaring er at baksten blir bedre jo lengre det hever.
 • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke rundstykkene i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare dem i dette eller i en papirpose. Rundstykkene kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La rundstykkene tine på kjøkkenbenken, og stek dem gjerne ved 175-200 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. De bør deretter nytes ganske umiddelbart.
 • Rundstykkene er ypperlige å ha i matpakken. La dem tine 15-30 minutter i romtemperatur, før du deler dem i to og har på ønsket pålegg.

Eltefrie grove speltrundstykker

GOD BAKST!

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Trines matblogg med tips, ukemenyer og oppskrifter pr. e-post? Meld deg på e-postlisten og få e-post 1-4 ganger pr. måned. Du melder deg på via skjemaet nederst på nettsiden. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Disse var virkelig gode! Tilsatte solsikkekjerner også. Og det beste av alt, var at magen min tålte disse godt, da jeg sliter med mye mageproblemer. Disse blir nok fast bakst fremover 🙂

 2. Hei jeg fulgte oppskriften slavisk, likevel ble deigen så bløt at det nå ser ut som om jeg har polarbrød til heving da de fløt utover bakebrettet. Hva gjør jeg feil?

  1. Jeg opplever akkurat det samme her. Hadde vært gull med et tips på hva som blir gjort feil.

   1. Det kan høres ut som om dere ikke har «mettet» deigen godt nok med mel. Jeg har nå presisert dette ytterligere i oppskriften.

 3. Hei! Takk for oppskriften. Gleder meg til å prøve. Et spørsmål: Når du flytter rundstykkene over på den varme stekeplata, setter du da ett og ett rundstykke på den varme plata? Eller flytter du hele bakepapiret med rundstykkene over til plata?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste