Helstekt sitronkylling, ovnsbakte grønnsaker og test av «Hairy bikers-produkter»

Dave Myers og Simon King, også kjent som «The Hairy bikers«, har siden 2004 hatt en populær matserie på BBC hvor de har presentert matspesialiteter fra hele verden, også fra Norge. Hver episode er en spennende oppdagelsesferd, med smaksprøver, oppskrifter, møter med eksperter, vakre steder – satt inn i en historisk og sosial kontekst – og krydret med ekte matglede og lidenskap for mat. Og som flere andre TV-kokker er de på markedet med sin egen kjøkkenserie «Hairy bikers». Du får kjøpt produktene deres blant annet på nettbutikken Bo nordisk, som har sendt meg noen av produktene for testing.

Jeg fikk oversendt 3 ildfaste former i forskjellige størrelser, kjøkkentekstiler og en brødfjøl. Og når man skal teste kjøkkenutstyr må man selsagt lage mat. Det ble derfor testet på en helstekt sitronkylling med ovnsbakte middelhavsgrønnsaker, tomater og poteter. Her kommer oppskriftene (ca 4 porsjoner) og mine erfaringer med produktene:

HELSTEKT SITRONKYLLING

 • 1 rå kylling
 • 1,5 sitron
 • 3 ss smør
 • Frisk rosmarin
 • Frisk timian
 • Salt og pepper

Kok 1 sitron i vann i ca 10 minutter. I mellomtiden vasker du kyllingen godt og tørker den med litt kjøkkenpapir. Bland sammen smør, finhakket hvitløk, friske krydderurter, salt og pepper og fordel det under skinnet på kyllingen. Dette er en skikkelig grisejobb og det er bare å bruke fingrene først som sist.

Bruk en skarp kniv og lag små hull i den kokte sitronen og putt den inn i kyllingen sammen med friske krydderurter. Lag et lite snitt ved hvert av lårene, plasser en tykk sitronskive (ikke kokt) ved hvert lår. Krydre deretter kyllingen med salt og pepper. Bind sammen kyllingen med hyssing og legg den i et stort ildfast fat.

OVNSBAKTE POTETER OG GRØNNSAKER

 • 4 poteter
 • 1 rødløk, i båter
 • ½ hvitløk, hakket
 • 1 rød paprika, i grove biter
 • 1 gul paprika, i grove biter
 • ½ squash, i grove biter

Vask (og eventuell skrell) potetene og skjær dem i jevne skiver. Legg potetskivene i det ildfaste fatet sammen med kyllingen. Ringle over litt olivenolje over potetene, og krydre med salt, pepper og friske krydderurter. Stek kyllingen og potetene ved ca 180 grader varmluft i tilsammen ca en time.

Når kyllingen og potetene har stekt i ca 15 minutter tilsetter du resten av grønnsakene. Rør godt sammen med potetene og tilsett eventuelt litt mere olivenolje om du synes det er nødvendig. Jeg benyttet her den største formen som er 4 liter og godt egnet når du skal lage mat til mange, eller skal lage alt-i-ett-retter.

OVNSBAKTE TOMATER

 • Ca 12 cherrytomater
 • 2 fedd hvitløk
 • olivenolje
 • maldonsalt

Fordel tomatene i en liten ildfast form sammen med hvitløken, ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Jeg benyttet den minste formen til tomatene. Steke tomatene sammen med kyllingformen de siste 15-20 minuttene.

Kyllingen er ferdigstekt når du stikker i den og det kommer klar kraft ut. Legg kyllingen på et fjøl eller lignende og legg aluminiumsfolie eller lignende løst over. La kyllingen hvile ca 10 minutter før du deler den opp.

Hell av kraften som eventuelt har samlet seg i formen og server den tilbehør. Alternativt kan du koke den opp sammen litt creme fraiche, smake til med sennep, sitronsaft, salt og pepper. La grønnsakene deretter få noen minutter til i ovnen.

SERVER kyllingen sammen med de ovnsbakte grønnsakene, tomatene og sjyen/sausen, eventuelt sammen med godt brød.

Jeg har her bakt et eltefritt speltbrød, som ble servert på den robuste og flotte brødfjølen, slik at gjestene kan skjære opp brødet sitt selv og få helt ferskt brød. Brødfjølen har skrå sider som gjør at den er enkel å bære – eller sende rundt bordet. Brødfjølen er laget i bøk, og på nettsidene får du også grundige instruksjoner i hvordan du skal behandle produktet.

Jeg benyttet som sagt den største formen til kyllingen og grønnsakene. Formen var rommelig og veldig egnet til denne retten. Den vil også være veldig godt egnet til lasagne, moussaka og andre typer ovnsretter hvis du skal servere mange.  Formene har brede kanter som gjør at du har full kontroll når du skal bære den varme formen inn og ut av ovnen, når den skal sendes rundt bordet og ikke minst når du skal helle av kylling- og grønnsakssjyen som i denne oppskriften. Formene kan benyttes både i stekovn og mikrobølgeovn, og tåler også et opphold i fryseboksen – og selvsagt kan den vaskes i oppvaskmaskinen. Formene finnes i blått eller kremhvitt, og i tillegg til å være praktisk å tilberede maten i er de også flotte å sette på bordet. Det er slett ikke å forakte.

Den mellomste formen ble derfor benyttet som serveringsfat til grønnsakene. Den minste formen ble benyttet til de ovnsbakte tomatene.

I tillegg til disse flotte, robuste og funksjonelle produktene har «The Hairy bikers» også tekstiler i kolleksjonen sin, dekorert med verktøy i tillegg til logoen sin. I tekstilserien finner du blant annet doble stekeovnshansker, kjøkkenhåndkle og forkle. Kanskje noe å tenke på til den matglade mannen som ellers har alt? Løp og kjøp!

Dette innlegget er skrevet på oppdrag fra den flotte nettbutikken «Bo Nordisk», som selger blant annet «Hairy bikers-produktene» nevnt i dette innlegget, se HER.


14 Kommentarer

 1. Regine 3. mai 2012 at 10:04 #

  Kan bare bekrefte at formene er helt vidunderlig. passer til så mangt og er så dekorative…. Skal prøve meg på oppskriften din til helgen 🙂

  Regine

 2. Elisabeth 6. mai 2012 at 14:51 #

  Hvor mye hvitløk?
  Jeg tar det litt på slump i dag.

  • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:18 #

   Det står i oppskriften, hhv 1/2 hvitløk + 2 fedd. 🙂

   • Elisabeth 7. mai 2012 at 10:40 #

    Jeg finner ikke noen mengdeangivelse på den hvitløken som skal blandes i smøret som puttes under skinnet, men jeg tok ett fedd og det ble skikkelig godt!
    I mangel av billige Prior-kyllinger i butikken ble det en dyr Landkylling fra Stange, og himmel og hav så god den var!

    Kommer definitivt til å bli gjentatt hos oss, men gjerne med en mindre kylling, så vi ikke MÅ inviterer gjester 😉

 3. Janne 4. september 2012 at 19:10 #

  Kyllingen ble knallgod! Takk for inspirasjon (igjen)!

 4. Pysa 15. september 2012 at 19:34 #

  Hei Trine,

  Jeg oppdaget nettsiden din i sommer og har siden prøvd en rekke av dine oppskrifter til glede for meg selv og mannen min. Fortsett å legge ut oppskrifter for dette er veldig bra! Et tips til denne oppskriften er å bruke steketermometer til kyllingen- så er man sikker på at den blir gjennomstekt! Ut over det var den himmelsk:)

  Hilsen Pysa

 5. Solveig karlsen 5. oktober 2012 at 09:52 #

  Skal forsøke denne ovnsbakte sitronkyllingen, men trodde grønnsakene ble veldig overstekt over så lang tid, derfor aldri forsøkt denne varianten, men det ser jo unektelig kjekt og godt ut.
  Har mistet lysten på all slags posesuppe etter og ha forsøkt flere av dine oppskrifter, gubben er henrykt:-))

 6. Oddny Gudmundsdottir 20. oktober 2012 at 21:01 #

  Har altid vært veldig glad i å lage mat fra skratsj og er veldig opptatt av gode råvarer. Bruker ofte tid på lørdagsmorra til å bla i matbøker og aviser, lese oppskrivter og lage meny for kommende uke. Men nå har jeg funnet den innholdsrike bloggen din, Trine:-) Prøvte den herlige sitronstekte kyllingen i kveld, kan anbefales på det høyeste. Tusen takk for gode og varierte oppskrifter:-)

 7. Nina 2. november 2013 at 18:49 #

  Denne står nå i ovnen nå og duftene er deilige. Men ble litt usikker på dette med hvitløken som andre over har spurt om, tok 3 hvitløksfedd i smørblandingen og en halv hvitløk sammen med grønnsakene og det blir sikkert bra, men må ha det inn med teskje :), hvor mye bruker du i smørblandingen?

 8. Kari 4. januar 2014 at 11:42 #

  Hvorfor koke sitronen ?

 9. Henriette 31. januar 2014 at 15:08 #

  hjelp Trine, jeg skal lage denne ikveld, og har handlet inn alt + vin. MEN – jeg så ikke sennepssausen før nå. Kan jeg droppe denne, eller blir det tørt uten? Håper på tilbakemelding!

 10. Christel 22. september 2014 at 07:57 #

  Fikk virkelig imponert gjestene med denne middagen! Var litt «redd» før jeg gikk løs på kyllingen, men det gikk helt fint, og guuuuuu så saftig og god den ble! Vi endte opp med å sitte å plukke på kjøttrestene hele kvelden. Lett var det også 🙂

 11. Marthe 25. mars 2015 at 13:38 #

  Helstekt sitronkylling skal prøves i påsken 🙂 Har lagd mange av dine oppskrifter tidligere med stor suksess! Hvilken type sennep bruker du i sausen?

 12. Anna 2. mai 2015 at 11:02 #

  Hvor lenge har du kyllingen i ovnen totalt? 🙂

Legg igjen en kommentar