En av mine favorittretter er helstekt sitronkylling med ovnsbakte middelhavsgrønnsaker, tomater og poteter. Det hele toppes med en deilig sennepssaus. Her kommer oppskriftene (til ca. 4 porsjoner):

Ingredienser

HELSTEKT SITRONKYLLING

1 rå kylling
1-1/2 sitron
3 ss smør
frisk rosmarin
frisk timian
salt og pepper

OVNSBAKTE POTETER OG GRØNNSAKER

4 poteter
1 rødløk i båter
1/2 hvitløk hakket
1 rød paprika i grove biter
1 gul paprika i grove biter
1/2 squash i grove biter

OVNSBAKTE TOMATER

12 cherrytomater (ca.)
2 fedd hvitløk
olivenolje
maldonsalt

SLIK GJØR DU

Kok 1 sitron i vann i ca. 10 minutter. I mellomtiden vasker du kyllingen godt og tørker den med litt kjøkkenpapir. Bland sammen smør, finhakket hvitløk, friske krydderurter, salt og pepper og fordel det under skinnet på kyllingen. Dette er en skikkelig grisejobb og det er bare å bruke fingrene først som sist.

Bruk en skarp kniv og lag små hull i den kokte sitronen og putt den inn i kyllingen sammen med friske krydderurter. Lag et lite snitt ved hvert av lårene, plasser en tykk sitronskive (ikke kokt) ved hvert lår. Krydre deretter kyllingen med salt og pepper. Bind sammen kyllingen med hyssing og legg den i et stort ildfast fat.

 

Vask (og eventuell skrell) potetene og skjær dem i jevne skiver. Legg potetskivene i det ildfaste fatet sammen med kyllingen. Ringle over litt olivenolje over potetene, og krydre med salt, pepper og friske krydderurter. Stek kyllingen og potetene ved ca. 180 grader varmluft i tilsammen ca. en time.

Når kyllingen og potetene har stekt i ca. 15 minutter tilsetter du resten av grønnsakene. Rør godt sammen med potetene og tilsett eventuelt litt mere olivenolje om du synes det er nødvendig.

 

Fordel tomatene i en liten ildfast form sammen med hvitløken, ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek tomatene sammen med kyllingformen de siste 15-20 minuttene.

Kyllingen er ferdigstekt når du stikker i den og det kommer klar kraft ut. Legg kyllingen på et fjøl eller lignende og legg aluminiumsfolie eller lignende løst over. La kyllingen hvile ca. 10 minutter før du deler den opp.

Hell av kraften som har samlet seg i formen og gi den et forsiktig oppkok sammen litt crème fraîche, smake til med sennep, sitronsaft, salt og pepper – det er min favoritt! La grønnsakene deretter få noen minutter til i ovnen.

Servér kyllingen sammen med de ovnsbakte grønnsakene, tomatene og sjyen/sausen, eventuelt sammen med godt brød- og nyyyt!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Kan bare bekrefte at formene er helt vidunderlig. passer til så mangt og er så dekorative…. Skal prøve meg på oppskriften din til helgen 🙂

  Regine

   1. Jeg finner ikke noen mengdeangivelse på den hvitløken som skal blandes i smøret som puttes under skinnet, men jeg tok ett fedd og det ble skikkelig godt!
    I mangel av billige Prior-kyllinger i butikken ble det en dyr Landkylling fra Stange, og himmel og hav så god den var!

    Kommer definitivt til å bli gjentatt hos oss, men gjerne med en mindre kylling, så vi ikke MÅ inviterer gjester 😉

 2. Hei Trine,

  Jeg oppdaget nettsiden din i sommer og har siden prøvd en rekke av dine oppskrifter til glede for meg selv og mannen min. Fortsett å legge ut oppskrifter for dette er veldig bra! Et tips til denne oppskriften er å bruke steketermometer til kyllingen- så er man sikker på at den blir gjennomstekt! Ut over det var den himmelsk:)

  Hilsen Pysa

 3. Skal forsøke denne ovnsbakte sitronkyllingen, men trodde grønnsakene ble veldig overstekt over så lang tid, derfor aldri forsøkt denne varianten, men det ser jo unektelig kjekt og godt ut.
  Har mistet lysten på all slags posesuppe etter og ha forsøkt flere av dine oppskrifter, gubben er henrykt:-))

 4. Har altid vært veldig glad i å lage mat fra skratsj og er veldig opptatt av gode råvarer. Bruker ofte tid på lørdagsmorra til å bla i matbøker og aviser, lese oppskrivter og lage meny for kommende uke. Men nå har jeg funnet den innholdsrike bloggen din, Trine:-) Prøvte den herlige sitronstekte kyllingen i kveld, kan anbefales på det høyeste. Tusen takk for gode og varierte oppskrifter:-)

 5. Denne står nå i ovnen nå og duftene er deilige. Men ble litt usikker på dette med hvitløken som andre over har spurt om, tok 3 hvitløksfedd i smørblandingen og en halv hvitløk sammen med grønnsakene og det blir sikkert bra, men må ha det inn med teskje :), hvor mye bruker du i smørblandingen?

 6. hjelp Trine, jeg skal lage denne ikveld, og har handlet inn alt + vin. MEN – jeg så ikke sennepssausen før nå. Kan jeg droppe denne, eller blir det tørt uten? Håper på tilbakemelding!

 7. Fikk virkelig imponert gjestene med denne middagen! Var litt “redd” før jeg gikk løs på kyllingen, men det gikk helt fint, og guuuuuu så saftig og god den ble! Vi endte opp med å sitte å plukke på kjøttrestene hele kvelden. Lett var det også 🙂

 8. Helstekt sitronkylling skal prøves i påsken 🙂 Har lagd mange av dine oppskrifter tidligere med stor suksess! Hvilken type sennep bruker du i sausen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste