Laks med perlespelt, spinat, paprika og sitronkrem

Laks er en av lillebrors hverdagsfavoritter, og serveres derfor rett som det er hjemme hos oss. I tillegg til å være sunn mat, er den også rask å tilberede og enkel å variere. Som tilbehør denne gangen har jeg laget en perlespeltsalat. Perlespelt er en hendig råvare, men er dessverre ikke tilgjengelig i alle butikker. Får du ikke tak i perlespelt kan du fint benytte for eksempel hveteris, byggris, bulgur eller couscous istedet.  Til to store og en liten trenger du omtrent:

Laksen

  • ca 500 gram laksefilet, i 3-4 biter
  • olivenolje
  • salt og pepper

Perlespeltsalat

  • 3 dl perlespelt, tilberedt etter anvisningen
  • 1-2 ts grønnsaksfond
  • 1 liten rødløk, i biter
  • 1 liten rød paprika, i biter
  • en neve spinatblader, renset og skylt
  • sitronbåter
  • frisk timian eller andre friske krydderurter

Sitronkrem

  • 2-3 ss creme fraiche
  • skallet av ca 1/2 sitron (gjerne økologisk)
  • salt og pepper

Pensle fisken med olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek laksen ca 2-4 minutter på hver side i en grillpanne (eller stekepanne), til den er passe stekt. Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter (avhengig av stykkenes størrelse), til fisken såvidt faller fra hverandre. Den skal heller være litt rå enn for mye stekt. La laksen hvile noen minutter før den serveres.

Skyll perlespelten i kaldt vann i et dørslag og kok den etter anvisningen på pakken. Tilsett gjerne litt grønnsaksfond (eller ca 1/2 grønnsaksbuljongterning) i kokevannet istedet for å tilsette salt.

Vask sitronen og riv litt av skallet med et zesterjern eller lignende. Smak til creme fraiche med sitronskallet, salt og pepper, og eventuelt litt hakket timian, om du ønsker det.

Mens perlespelten koker freser du løk og paprika i en stekepanne, til løken blir blank og myk. Rett før servering tilsettes den rensede og vaskede spinaten, og rør forsiktig sammen. Tilsett eventuelt litt olivenolje, og krydre med salt og pepper. Grønnsakene er ferdige når spinaten såvidt faller sammen. Bland grønnsakene sammen med den ferdigkokte perlespelten.

Anrett gjerne laksen oppå perlespelten, med en raus skje med sitronkrem på toppen.

Enjoy!


, ,

4 Kommentarer

  1. Laila 17. april 2012 at 12:02 #

    Nok en delikat laksrett. Den skal inn på neste ukes middagsplan :)
    (Til info: Hvis man går på oppskrifter – desserter – dessertpaier så kommer man til middagspaiene.)

    • Trine ;) 22. april 2012 at 00:52 #

      Takk for tips! Sliter med å finne ut av det selv, så det ser ut til å være en sak for ekspertene. :)

  2. Lise 18. april 2012 at 22:17 #

    Takk for enda en god oppskrift!
    Denne funka godt med justeringer ut fra hva som var i skapet. Bulgur i stedet for perlespelt, Hadde ikke spinat, men sukkererter. Og litt sukker i sitronkremen gjorde seg :-)

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Laks med røget salt og citronpeber, serveret med perle-salat med spinat og citron-/basilikumdressing….. - 24. april 2012

    [...] er fundet hos Trines Matblogg den anden dag, den så simpelthen så fristende ud, så den måtte jeg prøve. Jeg kogte en [...]

Legg igjen en kommentar