Farlig godt stikkelsbærsyltetøy

Hagen bugner av modne bær i alle slags farger og fasonger, og det er rikelig med muligheter til å fylle opp kjøleskap og fryser med saftflasker og syltetøyglass. Så var det å få denne tiden til å strekke til da, til å plukke, rense, sylte, safte og vaske – i denne sommerheten som finner det for godt å komme når ferien er over og jobben kaller. Men, nå er vi i gang. Stikkelsbærsyltetøyet er i (fryse)boks(en) og i morgen blir det ripsgelè. I dag ble det hjemmebakt brød og lunkent stikkelsbærssyltetøy til kveldsmat, og DET var godt det! Farlig godt!

Oppskriften kommer her:

  • 1,5 kg stikkelsbær, renset og skylt
  • 1 dl vann
  • ca 750 gram syltesukker
  • rene og varme syltetøyglass

Kok opp bær og vann på svak varme, og la det stå å putre i ca 15 minutter. Rør av og til.

Smak til med sukker og eventuelt pektin/syltepulver og rør godt sammen. Jeg benyttet syltesukker (sukker tilsatt pektin). Gi syltetøyet et forsiktig oppkok og fjern det hvite skummet som danner seg på toppen.

Ha syltetøyet i rene, varme syltetøyglass. Avkjøl helt og oppbevar syltetøyet kaldt eller i fryseren. Skal du fryse syltetøyet er det viktig at du ikke fyller glasset helt, slik at du unngår at det sprekker under innfrysningen.

Enjoy!


, ,

22 Kommentarer

  1. Iris 2. august 2011 at 23:46 #

    Hjemmelaget brød er jo i utgangspunktet himmelsk godt, og jeg tviler ikke på at det blir minst like godt med nylaget syltetøy 😀

  2. Bakery 3. august 2011 at 16:56 #

    For noen flotte bilder du tar 🙂
    Så forresten herlig ut !

  3. Lene 4. august 2011 at 21:53 #

    Syltetøyet så kjempedeilig ut. Vi har nettopp flyttet til hus med hage og er ganske ukjent med stikkelsbær… Så her kommer et dumt spm: hvordan renser du dem? Skal de skrelles?

    Takk for en super blogg med masse gode oppskrifter 😀

    • Trine 4. august 2011 at 21:58 #

      Stikkelsbærene renser du ved å fjerne stilken og gjerne også «hamsen». Vi brukte en saks og klippet bort «det grøvste». Skallet skal være på! 😉

  4. Jan 6. august 2011 at 21:01 #

    Ser kjempegodt ut. Men hvorfor fryser du syltetøy?

    • Trine 9. august 2011 at 20:03 #

      Takk ;). Syltetøy kan oppbevares kjølig, for eksempel i kjøleskap eller en kjølig kjeller. Dersom du ikke har det tilgjengelig kan du putte det i fryseren, og det må jeg av og til pga mangel på egnet kjeller og begrenset kjøleskapskapasitet. 😉

  5. Veronica 18. august 2011 at 21:33 #

    Hei:) Ser godt ut:)

    Ett spørsmål: Hvordan gjør man det hvis man vil bruke frysepulver i stedet?

    • Trine 18. august 2011 at 21:40 #

      Det ser ikke bare godt ut, det er godt! Når du skal benytte frysepulver, mener du da at du kun skal røre bærene og ikke koke de? Har ikke prøvd å røre stikkelsbær, men vil tro at de ikke er så godt egnet til det. Hvis du skal koke bærene kan du benytte andre typer fortykningsmiddel enn syltesukker. Følg da anvisningen på pakningen. Lykke til!

  6. Berit Midthaug 20. august 2012 at 13:53 #

    Hei 🙂 Jeg skal nå prøve å lage med grønne stikkelsbær, er ikke vant til røde. Kjenner du til forskjellen på smaken? Er de røde mindre bitter? Flotte bilder og blogg du har! 🙂

    • Trine ;) 20. august 2012 at 18:10 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har aldri laget syltetøy av grønne stikkelsbær, men tror nok at det blir bitrere.

    • Terje Veaas 16. august 2014 at 12:44 #

      Hei. Grønne stikkelsbær gir kjelpegodt syltetøy. Kokes på svak varme til de blir rødbrune, fra 300 til 500 g sukker pr kg.

  7. Hanne Stine 8. august 2013 at 14:56 #

    Hei! Hva kan jeg bruke om jeg ikke har syltesukker i stikkelsbærsyltetøy? Er i gang med sylting nå 🙂 Inspirert av de fine bildene dine! 🙂

  8. Marit 22. august 2013 at 14:50 #

    Tips til Veronica: For å lage frysetøy kjører man stikkelsbærene raskt i blender for å knuse bærene litt, fordi skinnet er ganske tjukt og seigt.
    Ha det så over i en bolle og rør inn sukker og frysepulver. Frys ned i små porsjoner for det holder seg bare noen dager når det er tint. Mitt favorittsyltetøy!

    • Evy 30. juli 2014 at 18:41 #

      Marit….blir dette godt da? Jeg synes ofte de kokte bære blir så sure selv om jeg har det sukkeret som skal være i!

    • Evy 30. juli 2014 at 18:44 #

      Blir det godt med rørt stikkelsbær? Har aldri prøvd det, men skjønner at det er en ide på ha bæra i blender ! 🙂

      • Therese 10. august 2014 at 19:48 #

        Rørte stikkelsbær er helt nydelig! Blender er tingen:) Jeg har bare brukt grønne bær.

  9. Helga Synnøve 15. august 2014 at 13:27 #

    Heisann!

    Jeg er i gang med å lage syltetøy av grønne stikkelsbær, et blir skikkelig surt og godt 🙂 Men er det nødvendig med 750gr sukker? Er det mulig å droppe en del av det? Eller har det noe med holdbarheten å gjøre?

    Du er en fantastisk inspirasjon til matlagingen min Trine! Du er super!

    • Trine ;) 15. august 2014 at 13:48 #

      Når det gjelder sukkermengden i syltetøy må du alltid ta foreslåtte mengder som veiledende, da det jo en sødmen i bærene (og smaken) som er avgjørende for hvor mye sukker en skal tilsette. Mitt råd er derfor, smak deg frem. Lykke til!

  10. Tone 3. september 2014 at 09:21 #

    Hei!
    Fryser du i glass også?

  11. Maren 30. august 2015 at 20:45 #

    Hei. Da har jeg syltet og skaftet bla vha dine oppskrifter på stikkelsbærsyltetøy og ripsgelé. Tusen takk for gode og detaljerte oppskrifter som selv en debutant klarte å følge. Et lite tips fra meg til andre som skal prøve seg er å ha litt pektin i pulverform å ty til om stivheten uteblir. Brukte litt ekstra både i syltetøy og gelé.

  12. A Goul 10. august 2017 at 14:48 #

    Har bare litt over 1 kg bær, hvor mye vann og sukker .?

  13. Alfhild 15. september 2017 at 13:48 #

    Hei! Takk for fin og enkel oppskrift! Skal prøves. Men har ikke anledning å koke syltetøy nå. Kan jeg fryse bærene og ta de opp og koke syltetøy når jeg er tilbake fra ferie?

Legg igjen en kommentar