Fiskesuppe er en favoritt her i huset, både til hverdags og til fest. Uansett anledning er det kjekt å få brukt opp grønnsaksrester som man har på lur i kjøleskapet, fiskemat fra fryseren og urtepottene på kjøkkenbenken. Dersom jeg får fisk til overs pleier jeg nemlig å vakumpakke den (rå) og legge den i fryseren, til jeg har nok sjømat til en fiskesuppe eller fiskegryte. Dette er en ypperlig anledning til å få brukt opp rester på, samtidig som jeg kan servere en deilig fiskerett med ulike fiskesorter. Her er resultatet av min opprydning, en deilig tomatisert fiskesuppe med deilige grønnsaker - og som toppes av en smakfull urteolje.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

FISKESUPPEN

500 g fiskefilet (jeg brukte torsk og laks), i terninger ca. 2 x 2 cm
200 g reker (renset mengde)
1 rødløk , i smale båter
smør eller nøytral olje
2 gulrøtter , i skiver
1 pastinakk , i terninger
1/2 fennikel , i tynne skiver
1/2 purreløk , i skiver
1 1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
3 ss tomatpuré
1 klype safran (kan sløyfes)
12 dl kylling-eller fiskekraft
3 plommetomater , i små terninger
2-3 klyper chiliflak eller ca. 1/2 rød chili, finhakket
1/2-1 ts sukker , smak til
salt og pepper

URTEOLJEN

1 dl god olivenolje
1 neve friske urter (jeg brukte persille og basilikum)
1/2 sitron (saften), smak til
salt

TILBEHØR

godt brød , for eksempel eltefri focaccia i gryte eller langpanne

SLIK GJØR DU

Tomatisert fiskesuppe med urteolje

Skjær opp grønnsakene som angitt ovenfor, slik at du har alt klart før du setter i gang. Fjern skallet på tomatene (se her hvordan du gjør det).

Finn frem en vid gryte og fres rødløken et par minutter i smør/olje, til løken er blank og myk. Tilsett gulrøtter, pastinakk, fennikel og purre, og la det surre med i et par minutter. Tilsett hvitvin og la vinen koke nesten inn. Tilsett deretter tomatpureen og la det surre under stadig omrøring i ytterligere et par minutter, og tilsett deretter safran og kraft. Gi suppen et oppkok og la den småkoke til grønnsakene er nesten møre, etter ca. 15 minutter. Smak til med sukker og chiliflak (alternativt kan du tilsette ca. 1/2 finhakket rød chili sammen med grønnsakene).

Mens grønnsakene koser seg på varmen lager du urteoljen. Ha olivenolje, urter og saften av ca. 1/4 sitron i en høy beholder og kjør det glatt med en stavmikser. Smak til med litt mer sitron og litt salt. Lag gjerne litt ekstra når du likevel er i gang, urteoljen er holdbar et par uker i kjøleskapet, og kan blant annet benyttes på pasta og pizza.

Rens rekene og skjær opp fisken i terninger. Tilsett fisken og tomatene og la de trekke i suppen uten å koke, i 3-5 minutter. Tilsett rekene mot slutten av trekketiden. Suppen er ferdig når fisken så vidt begynner å flake seg og rekene er varme. Rekene skal ikke koke.

Server fiskesuppen umiddelbart, med godt brød og urteoljen som tilbehør.

TIPS

  • Bruk det du har tilgjengelig av grønnsaker og fisk.
  • Tilsett gjerne litt kremfløte sammen med rekene, men pass på at suppen ikke koker etter at rekene er tilsatt.
  • Bytt gjerne ut urteoljen med hvitløkskrem. Hvitløkskremen lages av ca. 4 ss crème fraîche som smakes til med 1 finhakket hvitløksfedd, finrevet sitronskall og litt salt.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei. Dersom det står at du har brukt creme fraiche som en del av suppa di, er det mulig å erstatte det med noe mer magert? Mager creme fraiche/kesam eller noe?

  2. Hei, et spørsmål ang kraft; Når du bruker kraft fra Jakobs, er det da 12 dl ren kraft ( nesten 5 pk), eller blandes kraften ut med vann? Takknemlig for raskt svar, skal lage denne suppen i morgen ?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste