TOM KHA GAI – Thailandsk kokossuppe med kylling

Tom kha gai er en klassisk thailandsk rett som består av kylling (gai) og en utrolig smaksrik og nydelig suppe som ikke kan beskrives med ord, men må smakes og nytes med andakt! Den er relativt rask og enkel å lage, men innkjøp av ingrediensene kan være en utfordring. Jeg anbefaler deg derfor først som sist å oppsøke en velassortert innvandrerforretning, som sannsynligvis har eller kan skaffe de fleste ingrediensene. Dersom du ikke er så godt bevandret i disse ingrediensene har jeg forsøkt å gi disse litt ekstra oppmerksomhet nedenfor, slik at du vet hva du skal se etter – og hva de eventuelt kan erstattes med dersom ikke alle ingrediensene kan fremskaffes.

Til omtrent 3 porsjoner trenger du:

 • ca. 6 cm galangalrot, i ca 1/2 cm tykke skiver
 • 2 stilker sitrongress, banket og skjært i ca 1/2 cm tykke skiver
 • 6-8 blader kaffirlime
 • 2-3 røde thaichili, banket og skjært i tynne skiver
 • 4 dl kokosmelk
 • 5 dl god kyllingkraft
 • 1 rødløk, i tynne båter
 • 3 kyllingfileter, i biter
 • 4-5 vårløk, i skiver på skrå
 • litt sukker
 • ca. 3 ss fiskesaus
 • saften av ca. 1/2 lime
 • frisk koriander til garnityr

 • Jasminris

Den største utfordringen ved å lage denne retten kan være å skaffe ingrediensene. En viktig ingrediens er galangalrot,  Galangalroten skal behandles på omtrent samme måte som ingefær, bruk gjerne en teskje og skrap av skallet. Roten har en karakteristisk smak som kan minne om furunål. Får du ikke tak i galangalrot kan du eventuelt erstatte den med frisk ingefær. Du får da en annen smak på suppen din, men du får likevel en smak som er typisk for thaimat.

Videre trenger du kaffirlimeblader og da helst friske. Bladene skal skylles før bruk og benyttes hele i retten. Kaffirlimebladene gir en aromatisk duft og en smak av lime, som ikke er lime… Får du ikke tak i kaffirlimeblader kan de til nød erstattes av lime- eller sitronskall. Kaffirlimeblader du ikke benytter kan du eventuelt tørke eller aller helst fryse ned. De taper seg da litt i smak, så du må trolig øke doseringen noe.

En annen viktig ingrediens er chili, helst små kruttsterke thaichili som skremmer bort basselusker og ulumskheter på lang avstand. Jeg måtte kjøpe en stor pakke og kommer nok til å ha thaichili resten av året. Jeg har har nå et lite overskuddslager i fryseren, men vet enda ikke hvordan effekt og bruk er etterpå. Får du ikke tak i thaichili kan du erstatte den med vanlig chili, men da må du øke mengden vesentlig. Chilien gir suppen en pikant smak, og kan også gi den litt «trøkk», om du ønsker det. Smak deg derfor frem til du finner en styrke som passer din gane!

Neste ingrediens på handlelisten er sitrongress. Denne veksten lever opp til navnet sitt og er tykke gresslignende strå med en mild sitronaktig smak. Det er den nederste delen av sitrongresset som skal benyttes, og du får ut mest mulig smak om du banker gresset lett før du tilsetter det i retten. Får du ikke tak i friskt sitrongress kan du benytte sitrongress på glass. Sitrongress skal kun gi smak på retten og pleier, i likhet med kaffirlimebladene og galangalroten, normalt ikke å spises.

De øvrige ingrediensene er stort sett enkle å få tak i og kan normalt skaffes i de fleste dagligvareforretninger.

Slik kan det gjøres: Rens galangalroten (bruk gjerne en skje til å skrape av skallet) og del den i ca 1/2 cm tynne skiver. Bank chilien med en kjøttbanker eller bunnen av en kasserolle og skjær den i skiver. Bank også sitrongresset og skjær i skiver. Skjær opp kylling, vårløk og rødløk som beskrevet i ingrediensoversikten, slik at du har det meste klart.

Ha kokosmelken i en kasserolle og kok forsiktig opp. Tilsett galangalrot, sitrongress, chili, kaffirlimeblader og rødløk, og la småkoke i ca 5 minutter. Tilsett buljongen og la suppen småkoke ytterligere 10 minutter. Mengdeforholdet mellom kyllingbuljong og kokosmelk kan fint justeres. Jeg liker ikke en for fremtredende kokossmak og foretrekker å benytte relativt mye kyllingbuljong. Til en slik rett bør du også satse på å benytte en god kyllingbuljong.

Som nevnt ovenfor spiser man vanligvis ikke galangalrot, kaffirlimeblader og sitrongres. I Thailand serveres imidlertid suppen med disse ingrediensene i, og sorteres ut underveis. Jeg siler imidlertid suppen på dette stadiet, men det trenger du ikke om du vil ha en mer autentisk rett.

Tilsett kylling og vårløk, og smak til med limesaft, fiskesaus, sukker og eventuelt litt salt. La suppen stå å trekke noen minutter til kyllingen er ferdig. Gi retten et dryss med grovt hakket koriander og server umiddelbart.

Skal du servere suppen som forrett kan du servere den slik den er, men ønsker du en mektigere rett kan du serverer jasminris til. Eventuelt kan du også tilsette et par tomater i terninger eller sopp i suppen, om du ønsker det.

Enjoy!


, ,

52 Kommentarer

 1. Frida 27. mai 2011 at 09:10 #

  Mmm! En av verdens beste supper!

  En del av disse ingrediensene er vanskelig å få tak i på den gjennomsnittlige innvandrerbutikk også dessverre, da de fleste innvandrerbutikker jo har et større utvalg av varer som er typisk for Midtøsten, enn Sørøstasia. I hvert fall i Oslo. Men tipser gjerne om Oslos beste innvandrerbutikk for ingredienser fra Sørøstasia. A-Food i Osterhaugsgate har alt en thaimatelsker kan ønske seg av sørøstasiatiske rariteter.

  • Trine 28. mai 2011 at 23:46 #

   Takk for tipset! 😉

  • Sissel 7. mai 2012 at 22:20 #

   I Torggata i Oslo finnes det mange innvandrerbutikker som har disse ingrediensene!

   • Thao 8. desember 2015 at 12:41 #

    Der finner man absolutt det man trenger. I det området og litt utover er det minst 4-5 asiatiske innvandrerbutikker.

 2. Cecilie G 27. mai 2011 at 09:23 #

  Takk for daglig inspirasjon : ) Jeg er innom hver dag og henter oppskrifter og inspirasjon til god og sunn (og litt usunn ; ) mat : )

 3. Marie 27. mai 2011 at 11:17 #

  Denne suppen er bare helt herlig! Må være min favoritt suppe tror jeg! Må nok prøve denne oppskriften tror jeg 🙂
  Marie

 4. Bolilla 27. mai 2011 at 12:04 #

  Hei,
  Ser for meg at mange av rettene på Trines matblogg skal testes på mitt nye kjøkken. Bloggen er oppe til diskusjon på jobben daglig. Tusen takk til deg Trine.
  Takk til Frida også, for et godt tips som absolutt må testes!

  • Trine 28. mai 2011 at 23:49 #

   Takk for hyggelig tilbakemelding, og gøy å høre at matbloggen min også engasjerer til diskusjoner på jobben. Det rører meg 😉

 5. Laila 27. mai 2011 at 15:01 #

  Denne så skikkelig yummy ut, så da får jeg dra på jakt etter galangalrot og kaffirlimeblader.
  I går hadde jeg igjen laks med rosepepper og mangosalsa. Det er bare en av de beste lakse rettene jeg vet 🙂

  • Trine 28. mai 2011 at 23:53 #

   Du får gjøre som meg, skrive ned ingrediensene (eller ta utskrift av oppskriften) og legge i veska, og stikke innom en velassortert innvandrerforretning når du likevel går forbi den… Selv om du kan ta noen «short.cuts» og benytte alternativer er det noe helt spesielt å benytte de autentiske ingrediensene. Dette er ellers ypperlig mat å servere i et litt uformelt vennelag som «klubb», jentekveld og lignende.

   Lakseretten med mangosalsa er en favoritt her også, og var også aktuell når jeg vurderte retter å lage på God Morgen Norge. 😉

 6. Maria 27. mai 2011 at 22:38 #

  Denne supper er fantastisk god. Får dere ikke tak i fersk galangal rot så finnes det ferdig blanda pasta så heter det samme som suppen. Oystersopp og aromasopp oppi er også kanon godt.

  Takk for masse inspirasjon. Blir både glad og sulten av å lese bloggen din =)

  • Trine 28. mai 2011 at 23:54 #

   Takk for tips og pasta og ikke minst sopp som kan tilsettes. Jeg er ikke så glad i sopp selv og benytter det derfor ikke så mye i matlagingen. 😉

 7. Hege Merete 4. juni 2011 at 13:45 #

  Denne suppen var kjempe god og jeg var heldig og fant alle ingrediensene. Da jeg skulle kjøpe ingrediensene i den butikken jeg var i kjente damen i kassen igjen hvilken suppe jeg skulle lage på ingrediensene. Jeg blir positivt overrasket når slikt skjer.

  Kjempe god smak og autentiske ingredienser. Da jeg lagde suppen gjorde jeg den om til en vegetarversjon med grønnsaksbuljong og tofu. Det funket veldig bra. Bare pass på å ikke bruke silken tofu for dem som er interessert i å prøve denne versjonen.

  Jeg ble først kjent med bloggen din da jeg så God morgen norge, og er virkelig glad for at jeg slo på tv den dagen. Har også laget spaghetti bolognesen din for familien og det var en kjempe stor sukksess.

  Takk for at du lager en så god blogg til inspirasjon og opplæring 😀

  • Trine 5. juni 2011 at 00:47 #

   Denne suppen har så mye smak og er nok godt egnet i en vegetarversjon slik du beskriver. Hyggelig å lese at du liker bloggen min, og jeg håper du vil finne ytterligere inspirasjon her fremover. 😉

 8. Katrine 15. juni 2011 at 15:14 #

  Hei:)
  Har ikkje skreve her før, men eg bruke bloggen din som inspirasjon til ny middag omtrent kvar dag:):)
  Har enda ikkje vore mislykket ein einaste gong, så er stor fornøyd! Min samboer er og veldig fornøyd med mine nye retter:D
  Kom over siden i fjor høst, då me nett hadde fått ein sønn, så som heimeværende fekk eg svært god tid til å lage skikkelig mat:) Har alltid likt å lage god mat, så tusen takk for himmelske oppskrifter!!!
  Idag står denne suppen på menyen! Spent 😀

 9. Kjell Viktor 8. august 2011 at 06:56 #

  Hei!
  Takk for en fin blogg og denne suppen er helt klart min favoritt og jeg har sjekket flere steder på nettet for å finne den oppskriften som jeg mener er mest autentisk. Din er blant en av dem, men jeg lurer på en liten ting angående oppskriften din. Du skriver at dus iler oppskriften underveis, men hva skjer med rødløken? Siler du den ut for så å putte den tilbake?

 10. Elisabeth 29. august 2011 at 19:06 #

  «Dette er den beste suppen jeg har smakt» sa både 5-åringen og mannen. Jeg hadde ikke galangalrot denne gangen, så jeg brukte ingefær i stedet, men det ble skikkelig godt.

  • Trine 29. august 2011 at 22:15 #

   Ja, dette er en god suppe! 😉

 11. Eli 17. november 2011 at 22:46 #

  Hei Trine

  Dette er min favorittsuppe, og jeg skal derfor prøve å lage etter din oppskrift. Jeg ser at din oppskrift er for 3 personer. Dersom jeg skal lage til 6 personer, er det bare å doble oppskriften, eller blir det da for mye smak fra noen av ingrediensene??

 12. Anny 31. desember 2011 at 15:49 #

  Har en venninne som bruker dine oppskrifter og serverer oss de herligste retter.
  Selv skal jeg prøve foccaciaen med chili i dag…..

 13. MC 20. februar 2012 at 17:48 #

  Hadde middagsselskap på lørdag, og da serverte jeg «Thom kha gai»-suppe, samt sitronterte – begge oppskriftene fra din blogg – og det ble en KJEMPESUKSESS!!!! Takk for flott inspirasjon og supergode oppskrifter!!

 14. Kristin 25. februar 2012 at 11:11 #

  Tusen takk for en inspirerende og visuelt fin matblogg! Flotte bilder og gode forklaringer. Familiære og hyggelige beskrivelser.

  Lagde denne suppen i går med stor suksess! Jeg har lite erfaring med asiatisk matlaging, men denne var rask og enkel å få til. Jeg synes den fungerer godt som enkeltstående rett, men også super som en kickstarter for smaksløkene dersom man ser etter en god forrett. Jeg brukte ikke thaichili, etter anbefaling fra ansatte i invandrerbutikken fordi de mente denne var veldig sterk. Kjøpe heller litt stor grønn chili, noe jeg synes funket fint.

  Dette ga mersmak – heretter blir nok flere asiatiske retter tilberedt på mitt kjøkken 🙂

 15. Mjau 4. april 2012 at 23:15 #

  Hmm, du har bilde av krachai, ikke galangal 😛 Oppskriften ser bra ut, uansett 🙂

 16. Tone H 12. august 2012 at 08:40 #

  Hei

  Veldig inspirerende blogg. Er selv også over gjennomsnittet opptatt av mat som deg å denne suppen en av mine favoritter:-).

  Er så heldig at Asia mat ved Roseby i Modle veldig ofte har alt jeg trenger. Bruker aromasopp og cherry tomater i min variant. Kommer til å hente mange oppskrifter fra bloggen din:-).

  • Trine ;) 16. august 2012 at 00:40 #

   Takk for det! Hyggelig at du vil henge med videre! 🙂

 17. Jøran 19. september 2013 at 16:11 #

  Hei på deg!

  Etter å ha laget flere retter den siste uken, og vært storfornøyd med alle, er det denne som står for tur.

  Bare et spørsmål: Skal kyllingen stekes lett før den has i suppen? (kanskje det for alt jeg vet er en selvfølgelighet som ikke trengs å skrives) Eller, er det bare å ha den rett i?

  Takk for gode måltider 🙂

 18. Jøran 26. september 2013 at 01:30 #

  Glem spørsmålet over. Lærer noe nytt hver dag når man ikke er så flink med mat 🙂

  Denne suppen ble utsøkt smakfull, så igjen: takk takk.

 19. Anita Lillian Aarvik 5. oktober 2013 at 20:45 #

  Nydelig suppe! Takk for nok ei fantastisk oppskrift, dette er min favorittblogg:-) Jeg brukte Tom kha gai paste, ca 150g på dobbel oppskrift, istedet for kyllingkraft. Merke Aroy. Brukte også Aroy kokosmelk-den beste på markedet vil jeg påstå. Hadde vannkastanjer og babymais-ble drygere suppe.

 20. Knut Marius 25. oktober 2013 at 08:41 #

  Veldig god suppe! En av mine absolutte favoritter. Har laget denne oppskriften noen ganger nå, og har et lite spørsmål: I henhold til oppskriften så silet du suppen etter at du hadde hatt rødløk i, men på bildet kan man se at det er rødløk i den ferdige suppen. Tilsatte du mer rødløk etter silingen?

 21. Laila 6. desember 2013 at 20:07 #

  Hei. Må starte med å si at det er en utrolig fin blogg. Takk for at du deler disse fantastiske oppskriftene med oss.

  Jeg har fortsatt ikke prøvd denne suppen, da jeg er usikker på følgende:

  5 dl kyllingkraft? Hvordan skaffer jeg det? Altså skal kyllingfiletene kokes i vann før det tilsettes i suppen – og da bruke den kraften? Også står det noen ss fiskesaus, hva slags fiskesaus? Sånn man kjøper i butikken (pulverform)? Lage det og ha oppi?

  • Trine ;) 7. desember 2013 at 10:15 #

   Du kan koke kyllingkraften selv, kyllingskrog og grønnsaker, men det aller enkleste er å kjøpe ferdig kraft på boks, eller blande ut kyllingbuljong eller kyllingfond etter oppskriften på emballasjen. Fiskesaus er en asiatisk saus som fåes på flaske. Spør i butikken.

   • Tone Dahl 9. mars 2014 at 15:57 #

    Hei,
    Vi lagde denne suppen i dag. Det står at kyllingen skal trekke i «noen minutter». Det skjønner vi ikke helt, for den har nå trukket i 15 min og er enda ikke ferdig. Er det noe vi har gjort feil? Mens vi har ventet har suppen også skilt seg…
    Mvh Tone

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 01:20 #

     Hvis du har skjært opp kyllingen i biter skal den være ferdig etter noen minutter, hvis den har blitt trekt nær kokepunktet. Et alternativ kan være at en steker kyllingen raskt i litt smør eller olje. Foretrekker ofte det selv. Har aldri opplevd at denne suppen har skilt seg…

 22. Jøran 22. desember 2013 at 13:59 #

  Fant ut hva fiskesaus var ved å se på det ene bildet, hvor den er med, og det var den ingrediensen som fikk denne suppen fra god til perfekt.

  Kan lønne seg å kikke på bildene litt ekstra, om man ikke er så kjent med ingrediensene altså 🙂

 23. Signe 27. februar 2014 at 19:22 #

  Hei Trine
  Fikk kokeboken din til jul og har prøvd noen av oppskriftene. Her er veldig mye snadder! Men jeg er nødt å spørre deg hva jeg kan ha gjort feil da jeg lagde Thom kha gai (thailandsk kokossuppe). Mener jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og likevel skilte suppen seg. Den ble kornete. Forsøkte å sile den men da rant det kun ut klar væske og alt kokusgrumset ble liggende igjen i silen. Det var rett og lett ekkelt. På toppen av det hele hadde jeg doblet oppskriften og invitert gjester….huff, jeg skulle nok prøvd den ut først! Uansett, jeg kastet alt bortsett fra kyllingen som jeg skylte og lagde en annen suppe. Alt endte bra men lurer sånn på hva som kan ha skjedd her. Har du en forklaring? Må nevne at jeg brukte to forskjellige typer (hermetisk bokser) kokusmelk. Det var forskjellig konsistens på dem. Den ene var kremete og den andre måtte jeg spa ut av boksen (som om den var skilt: kokusfett og ‘vann’). Kan det være dette som er grunnen? Jeg har aldri brukt kokusmelk så jeg aner ikke hvordan den skal se ut. Kan den ha vært ‘ødelagt’?
  Har veldig lyst å prøve denne suppen…den smakte godt før den kornet seg!

  p.s.
  Supert når du skriver alternativer til andre ingredienser og om noe kan sløyfes. Det har jeg mange ganger savnet i oppskrifter.

  Mvh
  Signe

 24. Ingrid 15. mai 2014 at 17:38 #

  Hei! Har lyst å lage denne til en suppefest, men trenger da ei suppe/gryte jeg kan lage ferdig dagen før. Er dette ei suppe som tåler å stå et døgn?
  Håper på raskt svar! 🙂

  Mvh Ingrid

  • Trine ;) 15. mai 2014 at 19:08 #

   Ja, denne suppen kan gjerne lages dagen før. Jeg ville ha gjort den ferdig tom «silingen» – og tilsatt kylling og vårløk rett før servering. Lykke til!

 25. Jum 8. juli 2014 at 00:18 #

  Det på bildet der er ikke ga-langarot. .Det er fingerrot. De to smaker helt forskjellige.

  • Andrimne 12. januar 2015 at 08:46 #

   Det samme så jeg. 🙂

 26. Siri 8. august 2014 at 21:39 #

  Laget denne suppen idag. Fant alle ingrediensene, inkl disse galangarøttene som er avbildet.
  Jeg brukte 8 dl kokosmelk, jeg liker den smaken godt, og kyllingkraft fra jacobs.

  Det ble SÅ nyyyyyyydelig!

 27. Monica 23. september 2014 at 17:44 #

  Laget suppa idag og den smakte fantastisk! Blir garantert laget igjen. Lett å få tak i alle ingrediensene også. Neste på lista må være thaisuppe. Takk for en fantastisk kokebok og blogg 🙂

 28. Linn Atterås 17. november 2014 at 19:23 #

  Når du serverer ris til, har man den da opp i suppa?

 29. Cathrine Birkeland 30. desember 2014 at 16:31 #

  Hvorfor deler suppen seg når jeg har oppi buljongen?? Ser ikke så appetittelig ut; får håpe den smaker bedre enn den ser ut…

 30. Andrimne 12. januar 2015 at 08:46 #

  Hei Trine, flott blogg du har og jeg er positivt overrasket over å se at du bruker de faktiske ingrediensene til en autentisk thaisuppe (og ikke bare bruker ingefær istedenfor galangal, som mange gjør). Men en liten ting, det bildet du har av galangal er feil, som påpekt over her – det er av fingerrot, også kjent som «lesser galangal», men langt fra det samme. Fint om du legger inn nytt og riktig bilde, så ikke folk blir forvirret. Mange som kommer hit vet du, så greit å ha det riktig! 🙂

  • Trine ;) 12. januar 2015 at 10:42 #

   Jeg har nå fjernet bildet.

 31. Janne 8. februar 2015 at 21:25 #

  Hatten av for deg! -dette var en fantastisk god suppe!! -like god som den jeg har fått servert på restaurant (som forøvrig er favoritt-retten min). Vi tok i tillegg oppi gulrøtter, squash, paprika og risnudler og det var helt utrolig godt!! Tusen takk for en fantastisk oppskrift! Dette er ikke første gang denne skal lages, det er iallfall sikkert!! 🙂

 32. Vibeke 7. mars 2015 at 06:31 #

  Hei:) jeg skal lage suppa til gjester, og må da doble oppskriften. Hvordan blir det da med sitrongress, kaffirlime og galangalrot? Kan jeg doble de også? Eller vil det gi for mye smak?

 33. Jorunn 8. juni 2015 at 13:47 #

  Fantastisk god, en nydelig smaksopplevelse!!

 34. Frode 2. september 2015 at 17:30 #

  Sitrongresset bør ikke kuttes i så små biter dersom man ikke siler hele suppen.

 35. Bjørn 29. oktober 2015 at 21:36 #

  Hei
  Skjønner ikke helt hva du gjør med rødløken når du siler ut kaffir, galangal og sitrongress.
  Vh

 36. Heine Erdal 9. november 2015 at 00:22 #

  Asia Supermarket i Sars gate rett ved Botanisk hage har en fantastisk kjøleavdeling med ferske asiatiske ingredienser. Alt man trenger til denne retten! – Hvis du skal lage større mengder er dette i overkant mye kylling.

 37. Thomas 11. september 2016 at 15:07 #

  Denne var sykt god! Lagde kyllingkraft selv med rester av en hel kylling, snaddersuppe!

Legg igjen en kommentar