Speltrundstykker med linfrø

Til helgefrokostene koser vi oss ofte med hjemmebakte rundstykker, og i det siste har det gått i ulike varianter av speltrundstykker. I det hele tatt går det mye speltmel for tiden. Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes på grunn av svakere gluten enn hvete og tåler blant annet mindre elting. Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, blant annet hevdes det at det skal ha et noe høyere innhold av mineraler og vitaminer. Uansett, godt er det! Til ca 18 rundstykker trenger du:

 • 2 1/2 dl lettmelk, lunken
 • 2 1/2 dl vann, lunkent
 • 25 g fersk gjær
 • 325 g sammalt speltmel, grovt
 • 325 g siktet speltmel
 • 150 g linfrø
 • 1 1/2 ts grovt havsalt
 • 2 ts brunt sukker
 • 1 egg, sammenvispet (til pensling)

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen i bakebollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 8-10 minutter på sakte fart. Juster med mer vann underveis dersom deigen virker kompakt, eventuelt mer mel dersom den virker klissete. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og la deigen heve i minst en time, til den har omtrent dobbel størrelse.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 18 jevnstore emner. Trill til boller og fordel på to bakepapirkledte bakebrett. Etterheves under klede i minst 45 minutter. Visp sammen egg og vann og pensle rundstykkene. Strø gjerne over litt sammalt speltmel og snitt rundstykkene med en skarp kniv eller lignende.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 13-15 minutter, til rundstykkene er passe stekt. Avkjøl rundstykkene på rist.

Jeg pleier å fryse ned rundstykkene, lar de tine i kjøleskapet over natten og varmer de på varmluft ca. 200 grader i ca. 3 minutter, før de kommer på frokostbordet. Hva med å bake rundstykker og ha på lur til påskefrokostene?

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

26 Kommentarer

 1. Anette 12. april 2011 at 17:53 #

  Hva om man ikke har brunt sukker? Kan man bruke sirup?

  • Trine 12. april 2011 at 18:50 #

   Du kan erstatte brunt sukker med honning, sirup eller hvitt sukker. 😉

 2. Anette 12. april 2011 at 20:58 #

  Tusen takk for et raskt svar og en super oppskrift. Rundstykkene står nå til heving. Vil samtidig takke deg for en super blogg, jeg prøver å bruke så lite halvfabrikater som mulig og bloggen din er et ypperlig sted for å finne gode middagstips. 🙂

 3. Bjørg 15. april 2011 at 14:12 #

  jeg må få komme med ett servise spørsmål, den skålen du har rundstykkene i her, hvor får man tak i de? Så veldig fin ut. Speltrundstykkene skal bakes og tas med på påsketur:-)
  Ha en riktig god påske!

  • Trine 15. april 2011 at 14:15 #

   Ja, den skålen er kjempefin. Kjøpte den på Dorothea, merket er Nordal homeware. God påske til deg også! 😉

 4. Elisabeth 22. april 2011 at 19:18 #

  Hei.

  Kjempe fin blogg du har. Har brukt oppskriftene dine veldig mye.

  Skulle lage speltrundstykker med linfrø her om dagen, men ble ikke helt som det skulle. Stemmer det at det bare skal være 600 g mel totalt og 5 dl væske totalt. Røren ble rennende og jeg måtte spe på med masse mel. Det ble et brød ut av det i stedt.

  Mvh
  Elisabeth

  • Trine 22. april 2011 at 20:11 #

   Jeg er på påskeferie og har ikke notatene mine med meg, men mener det skal stemme. Flere andre har også laget disse uten at jeg har mottatt noen tilbakemeldinger om misforhold i oppskriften.

   Oppdatert 24.4: En av mine lesere har bakt rundtstykkene i dag, og opplyste at de ble helt perfekte med den oppgitte melmengden. HVis du måtte tilsette mye mere mel kan det skyldes at meldet du benyttet hadde et høyt fuktighetsnivå.

 5. Elise 10. februar 2012 at 19:15 #

  Ser kjempe gode ut! kan man bruke rismelk el lignende i steden for vanlig melk? Er allergisk så kan ikke bruke vanlig melk.

 6. Hege 16. desember 2012 at 02:15 #

  Hei, kjempeinspirerende og fristende blogg du har. Lurte bare på om det er ok å doble oppskriftene eller om det blir mislykket?

 7. Ida Carina 2. januar 2014 at 22:50 #

  Heisann! Jeg føler også at denne deigen ble veldig rennende – hadde vært super å høre/se hvordan den ser ut hos deg, Trine, når den er blandet sammen – skal den bli smidig, og slippe bollen slik som finere bakverk? Er ikke så vant med grovt bakverk 🙂 Tilsatte i alle fall mer mel, men klarte ikke få den til å slippe bollen (frivillig) så når den nye kjøkkenmaskina mi begynte å bli svært varm, ga jeg opp, og satte det bare til heving, så får vi se hvordan det blir 🙂

  • Trine ;) 3. januar 2014 at 07:53 #

   Deigen skal ikke være rennende. Da må det tilsettes mere mel. Melmengden er nesten alltid veiledende pga ulikt fuktighetsnivå i melet. Jeg har svart på nesten et tilsvarende spørsmål ovenfor, ta en titt der også. Lykke til!

   • Ida Carina 3. januar 2014 at 14:12 #

    Tusen takk for svar! Jeg må nok prøve igjen, for jeg innbiller meg at deigen så mer rennende ut enn den egentlig var, men tanke ¨på hvordan den kjentes ut etterpå med mer mel i i alle fall – men gode rundstykker! Tusen takk, igjen! 🙂

 8. Hege 8. januar 2014 at 23:16 #

  Hei Trine! Er det mulig å erstatte melken med vann, altså 5 dl vann? Skal spises av noen som er laktoseintolerante 🙂

  • Trine ;) 8. januar 2014 at 23:17 #

   Det går fint! Da blir de enda luftigere! Lykke til! 🙂

 9. Renate 14. februar 2014 at 20:31 #

  Hei
  Jeg skal prøve disse i morgen….spm: kan jeg ikke bruke tørr gjær? Hvis ja, hvor mye
  da?
  Takk for svar 🙂

 10. Renate 15. februar 2014 at 08:47 #

  Hei
  Har bare tørr gjær, hvor mye bruker jeg?
  Takk

 11. Henriette 18. februar 2014 at 07:36 #

  Hei,

  Er det mulig å erstatte gjæren med noe annet?
  Kan jeg lage disse kvelden før og la de stå over natten før jeg steker de?
  Takk for hjelpen 🙂

 12. Stine 13. september 2014 at 18:43 #

  Super oppskrift, kjempegode!! Tok i ei lita raspet gulrot, yoghurt naturell, solsikkekjerner og gresskarkjerner i dag – så fornøyd!

 13. Martine 13. oktober 2014 at 13:24 #

  Hei. Jeg lurer også på det med tørrgjær- da det er det jeg baker med. Har uansett tenkt å bake disse nå så jeg prøver meg med en pose (samme som en pk fersk gjær) leste en plass at det ble brukt en pose på 5 dl væske.
  Gleder meg til resultat 🙂

 14. Martine 13. oktober 2014 at 20:51 #

  Da har jeg lagd rundstykkene med 50/50 med linfrø og sesamfrø og bytta melk med laktosefri melk. Jeg brukte nesten en pk tørrgjær. Så de andre som lurer på det så er det nok greit å bruke en -eller nesten(som meg). De beste rundstykkene jeg har lagd tror jeg så disse kommer jeg til å lage igjen!!! Tusen takk for en flott blogg 🙂
  og foresten en ting til jeg brukte 50 g mer siktet speltmel. ser flere også skrev de måtte ta litt mer. Kjekt for andre å se folks erfaringer! 🙂

 15. Mk 12. mai 2015 at 21:52 #

  Erstattet linfrø med sesamfrø og det var skikkelig godt! 🙂 god oppskrift som garantert blir brukt igjen 🙂

 16. Ulrike 14. desember 2015 at 22:21 #

  Kjempegode rundstykker! Jeg hadde bare tørrgjær så brukte det og fungerte kjempefint. Deigen hevet seg kjempefint og rundstykkene ble veldig luftige 🙂 Ellers tusen takk for masse gode oppskrifter her på bloggen, de er flittig brukt!

 17. Gunn johansen 14. mai 2016 at 12:21 #

  Kjempe gode rundstykker har bakt de mange ganger 😀

 18. Yvonne 8. juli 2016 at 16:10 #

  Hei! Har prøvd meg på desse rundstykka to gongar no, og dei smaker veldig godt! Men det einaste er at dei blir ganske små, samanlikna med det inntrykket eg får ang str på bilda dine. Skal deiga vere like smidig som ved vanleg kveitebakst og sleppe bolla? For det har den ikkje gjort hos meg. Bør eg ha meir mjøl i? Deiga hever fint ved første heving, men rundstykka blir ikkje veldig store ved etterheving/steiking. Har du nokon tips og triks? 🙂

 19. Tina Fredriksen 22. februar 2017 at 19:01 #

  Hei.
  Har bakt disse i dag. Super gode!
  Hadde ikke nok grovt spelt i dag, så måtte fylle på med økologisk grovt sammalt hvete.
  Brukte kokkossukker og eltet inn litt smør på slutten også. Dette har jeg begynt å gjlre etter jeg bakte hamburgerbrøene dine, som forøvrig er farlig gode! De forsvinner sporløst noen ganger før middagstid 😉
  Hadde ikke linfrø heller så jeg benyttet solsikke og gresskarfrø istedenfor.
  De ble såååå gode, så jeg går for denne versjonen neste gang også.

Tilbaketråkk/Pingbacks

 1. Grove, fylte spelthorn « Verden er vår sandkasse! - 19. mai 2011

  […] av denne oppskrifta til Trine, laga Kone en horn-variant av speltrundstykkene. Disse fylte hun med snacks […]

Legg igjen en kommentar