Solsikkerundstykker til julefrokosten

Solsikkerundstykker

* 18. DESEMBER *

Frokosten er nesten det beste måltidet i jula, synes jeg. Lange, gode og avslappende frokoster – servert av min kjære. Med hjemmebakte rundstykker, som jeg har tatt opp fra fryseren kvelden før, og som er lunkne etter noen minutter i stekovnen. Mmmm, da er det godt å være til! Til ca 18 store rundstykker trenger du:

 • 7 dl vann, ca 30 grader
 • ca 850 gram hvetemel
 • 100 gram sammalt rug, grov
 • 300 gram solsikkekjerner
 • 1 ss grovt havsalt
 • 25 gram fersk gjær

Bland alle ingrediensene, med unntak av ca 50 gram av solsikkefrøene og litt av hvetemelet, i bakebollen. Kjør deigen på sakte fart i en kjøkkenmaskin til alt er godt blandet. Øk deretter hastigheten og juster eventuelt med mer hvetemel. La deigen gå i ca 10 minutter, til du har en blank og elastisk deig. Dekk bakebollen med plast eller lokk og la den heve på et lunt sted, til dobbel størrelse, i ca 1,5 time.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i ca 18 emner. Form rundstykker etter ønske. Jeg laget to typer; avlange med solsikkefrø og runde med en liten kule på toppen. Slik gjorde jeg det:

I) Form avlange rundstykker som pensles med lunkent vann og rulles i solsikkefrø.

II) Del hvert emne i en liten og en stor del som du triller til kuler. Legg den største kulen på bakepapirkledt stekebrett og skjær et kryss i toppen. Trykk den minste kulen forsiktig ned i krysset.

Hev rundstykkene til dobbel størrelse. Sikt litt mel over og stek midt i ovnen ved 220 grader i ca 12-15 minutter, til rundstykkene har fått en fin farge og er gjennomstekte. Rundstykkene avkjøles på rist, gjerne under et klede.

Nytes til lange julefrokoster, sammen med julens herligheter, eller rett og slett med godt smør og brunost på. Det er faktisk min favoritt!

Rundstykkene kan fint fryses. La de tine på benken og varm de ved ca 200 grader (varmluft) noen minutter rett før servering, da smaker de som nybakte igjen!

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , ,

8 Kommentarer

 1. Stefania 18. desember 2010 at 09:27 #

  >La colazione anche per me è un bel momento si comincia la giornata con l'atmosfera bella del Natale e si comincia a sentire i primi profumi del pranzo, delizioso ciao

 2. Heilt spesiell 18. desember 2010 at 22:47 #

  >Digger bloggen din!! Har testa flere julekaker men foreløpig favoritt er julebrødet-nydelig! Kanskje disse rundstykkene må testes.Spennende med ny måte å lage gjærbakst på-jeg gjør alltid som min mor lærte meg og det er å smelte gjæren med sukkeretevt saltet) og deretter blande i smør og melk/vann som er fingervarmt for så å blande resten.

 3. Trine-jenta 8. februar 2012 at 00:16 #

  Disse rundstykkene er utrolig saftige og gode! Min nye favoritt 🙂

 4. Monica Beckstrøm 27. februar 2012 at 18:58 #

  Familiens nye favoritt – solsikkerundstykkeenergien, Trine, Nå er det tredje bakst på en uke! Vi blir ikke lei…. Nam!

  • Monica Beckstrøm 29. februar 2012 at 22:54 #

   Siden min egen lillepåbegynte bloggkokebok fungerer som et personlig oppslagsverk i det daglige, har jeg lagt til oppskriften din i et innlegg hvor jeg henviser til bloggen din og bruker et eget bilde. Håper det er slik det skal fungere! (http://dagligebrod.blogspot.com/)

 5. Maja 5. september 2012 at 11:40 #

  Hei!
  Vet du hvordan det vil gå å bruke denne deigen til brød
  mtp steketid og antall?

 6. Liv Karin 17. desember 2013 at 13:32 #

  Hei!
  Disse rundstykken ser nydelig ut 🙂 Men skal ikke gjæra løses opp i væsken, er så vandt med det. Skal ALT bare blandes? Takk for svar 😉

  • Trine ;) 1. desember 2014 at 00:16 #

   Så lenge du benytter kjøkkenmaskin er det ikke nødvendig å røre ut gjæren i vann, alt blir godt blandet likevel.

Legg igjen en kommentar