Solsikkerundstykker

* 18. DESEMBER *

Frokosten er nesten det beste måltidet i jula, synes jeg. Lange, gode og avslappende frokoster – servert av min kjære. Med hjemmebakte rundstykker, som jeg har tatt opp fra fryseren kvelden før, og som er lunkne etter noen minutter i stekovnen. Mmmm, da er det godt å være til! Til ca 18 store rundstykker trenger du:

 • 7 dl vann, ca 30 grader
 • ca 850 gram hvetemel
 • 100 gram sammalt rug, grov
 • 300 gram solsikkekjerner
 • 1 ss grovt havsalt
 • 25 gram fersk gjær

Bland alle ingrediensene, med unntak av ca 50 gram av solsikkefrøene og litt av hvetemelet, i bakebollen. Kjør deigen på sakte fart i en kjøkkenmaskin til alt er godt blandet. Øk deretter hastigheten og juster eventuelt med mer hvetemel. La deigen gå i ca 10 minutter, til du har en blank og elastisk deig. Dekk bakebollen med plast eller lokk og la den heve på et lunt sted, til dobbel størrelse, i ca 1,5 time.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i ca 18 emner. Form rundstykker etter ønske. Jeg laget to typer; avlange med solsikkefrø og runde med en liten kule på toppen. Slik gjorde jeg det:

I) Form avlange rundstykker som pensles med lunkent vann og rulles i solsikkefrø.

II) Del hvert emne i en liten og en stor del som du triller til kuler. Legg den største kulen på bakepapirkledt stekebrett og skjær et kryss i toppen. Trykk den minste kulen forsiktig ned i krysset.

Hev rundstykkene til dobbel størrelse. Sikt litt mel over og stek midt i ovnen ved 220 grader i ca 12-15 minutter, til rundstykkene har fått en fin farge og er gjennomstekte. Rundstykkene avkjøles på rist, gjerne under et klede.

Nytes til lange julefrokoster, sammen med julens herligheter, eller rett og slett med godt smør og brunost på. Det er faktisk min favoritt!

Rundstykkene kan fint fryses. La de tine på benken og varm de ved ca 200 grader (varmluft) noen minutter rett før servering, da smaker de som nybakte igjen!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. La colazione anche per me è un bel momento si comincia la giornata con l'atmosfera bella del Natale e si comincia a sentire i primi profumi del pranzo, delizioso ciao

 2. Digger bloggen din!! Har testa flere julekaker men foreløpig favoritt er julebrødet-nydelig! Kanskje disse rundstykkene må testes.Spennende med ny måte å lage gjærbakst på-jeg gjør alltid som min mor lærte meg og det er å smelte gjæren med sukkeretevt saltet) og deretter blande i smør og melk/vann som er fingervarmt for så å blande resten.

 3. Familiens nye favoritt – solsikkerundstykkeenergien, Trine, Nå er det tredje bakst på en uke! Vi blir ikke lei…. Nam!

 4. Hei!
  Disse rundstykken ser nydelig ut 🙂 Men skal ikke gjæra løses opp i væsken, er så vandt med det. Skal ALT bare blandes? Takk for svar 😉

 5. Hei,
  egner denne oppskriften seg også for kaldheving, med kald deigvæske og heving natten over? Kanskje også med 12,5 gr gjær, og 1 ts honning til gjæringsprosessen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste