Juletorsk med tapenade og sprøstekt spekeskinke

* 9. DESEMBER *

Under en førjulsmiddag med gode venner serverte jeg denne retten, som besto av dampet torsk med tapenade, sprøstekt spekeskinke, ovnsbakte tomater, sautert spinat og stekte potetskiver med ristede pinjekjerner. Det var et godt valg og gjestene, og ikke minst vertinnen selv, var veldig fornøyd. Oppskriften på et godt torskemåltid og grunnlag for en god vennemiddag er følgende:

*

torskefilet
maldonsalt
spekeskinke
*
tapenade (til 6-8 porsjoner)
100 gram sorte oliven
2 ansjosfileter
2 hvitløksfedd
2 ss persille
1-2 ss olivenolje
1-2 ts Dijonsennep
salt
pepper
*
poteter, i skiver på langs
olivenolje
maldonsalt
pinjekjerner
*
cherrytomater
olivenolje
maldonsalt
*
spinat, vasket og renset
rødløk, i tynne båter
vårløk, i skiver på skrå
olivenolje
salt
pepper
*

Potetene: skjær potetene i passe skiver på langs og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Stekes ved ca 225 grader til potetene er gjennomstekte og har fått en fin brunfarge, etter ca 20-30 minutter. Har du god tid kan du langtidssteke tomatene på lav varme over lengre tid, se her. Har du ikke tid til det kan du steke tomatene sammen med potetene de siste 10-15 minuttene. Rist pinjekjernene i tørr stekepanne til de blir lett gyldne.

Tapenade: ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller stavmikser og kjør til en jevn masse.

Torsken: Ringle over litt olivenolje og strø litt maldonsalt over. Stek i stekovn ved ca 150 grader i ca 20 minutter, eller damp den i dampovn. Fisken er ferdig når den såvidt faller fra hverandre.

Spekeskinken: Stek spekeskinkeskivene i tørr stekepanne på middels varme, til skinkeskivene blir sprø. La de renne av på kjøkkenpapir.

Spinaten: La løken surre i litt smør til den blir blank og myk. Tilsett vårløk og spinat og la det surre med til spinaten såvidt faller sammen. Krydre med salt og pepper og server umiddelbart.

Anrett torsken med en raus klatt med tapenade på toppen, sammen med grønnsakene, den sprøstekte spekeskinken og potetene. Dryss pinjekjernene over potetene – og server!

(PS, De ovnsbakte tomatene fikk dessverre ikke være med på bildet, men da de kom til rette kompletterte de retten både visuelt og smaksmessig.)

Enjoy!


, , , , ,

7 Kommentarer

 1. swimzy 9. desember 2010 at 10:28 #

  >Dette ser nydelig ut:)

 2. Lars 9. desember 2010 at 11:24 #

  >Dette så deilig ut Trine. Har lagt ut en alternativ juletorsk i dag selv. Sjekk den ut om du har tid. Vh Lars spiser, drikker &…..

 3. ina 9. desember 2010 at 12:11 #

  >Helt utrolig hvordan du disker opp med den ene fine middagen etter den andre! 🙂

 4. Magnus 9. desember 2010 at 12:55 #

  >Tenk at torsk kan se så delikat ut! Har ikke prøvd kombinasjon med spekeskinke, men det virker spennende. Må visst bli flinkere til å variere oppskriftene.

 5. Ruter & Hjerter 9. desember 2010 at 19:50 #

  >Vil du flytte inn hos meg tro? Du lager så mye godt:) nam nam:)

 6. Anne 10. desember 2010 at 19:10 #

  >Åh, det ser godt ut. Må prøves 🙂

 7. Jeanette 2. januar 2013 at 18:09 #

  Hei. I dag har jeg hentet inspirasjon til å lage min aller første torskemiddag. Det ble fantastisk godt, og i følge mannen den aller beste fiskerettet han noen gang har spist! Hadde stekt torsk på ertepure med litt bacon over, lagde poteter som i denne oppskriften med ristede pinnekjærner og balsamicosaus oppskriften, helt nydelig! Takk for inspspirasjon:D

Legg igjen en kommentar