På kjøkkenet må en, som ellers livet, ta en rekke valg. Et av disse er hvilken oppskrift/fremgangsmåte skal jeg velge? Skal jeg satse på det trygge og kjente, eller skal jeg utfordre meg selv? Av og til kaster jeg meg ut i det, som matblogger må en da ta noen sjanser og gi andre oppskrifter en sjanse. Men, det går slett ikke alltid bra, og da må jeg av og til endre taktikken underveis – og middagen kommer på bordet et par kvarter senere enn først annonsert… Skitt au!

 

Slik ble det da jeg skulle prøve en oppskrift på lammefilet, potetterrine og rødvinssaus fra Bølgen og Mois kokebok “Kjøtt og Vin”. Lammefileten min var så langt fra ferdig når den skulle være det etter oppskriften, og potetterrinen så ut som om den hadde vært ute i opp til flere høststormer på en gang. Det vare bare å fylle opp vinglassene, sette på en cd og annonsere til min kjære at logistikken var helt i ulage og at middagen dessverre var noe forsinket…

 

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å blogge denne retten, men som dere ser så gjør jeg det likevel. Hvorfor? Jo, for å minne meg selv på at jeg 1) fortsatt må stole på min egen intuisjon (og bruke steketermotemeteret) når det gjelder tilberedning av kjøtt, 2) at jeg må øve meg på å lage potetterrine, og 3) at jeg må lage denne rødvinssausen igjen så fort jeg får anledning (og gjerne med et par spiseskjeer med balsamicoeddik i) – for den var utrolig god! For til syvende og sist så ble det faktisk veldig godt – selv om det var litt frustrerende underveis!

 

Med litt Moi og litt Meg ble det omtrent slik tilslutt:

 

Lammefilet
800 gram lammefilet
salt og nykvernet sort pepper
smør
*
Potetterrin
1/2 kg poteter
100 gram smør
1 fedd hvitløk
8 skiver bacon
salt og nykvernet sort pepper
(finhakket frisk timian)
*
Rødvinsaus
1 ss sukker
1 sjalottløk, finhakket
2 ss rødvinseddik
2 dl rødvin
4 dl god kjøttkraft
1 ss smør
(1-2 ss god balsamicoeddik)
salt og pepper
*
Tilbehør etter ønske, jeg serverte konfiterte tomater, ovnsbakt sjalottløk og stekt squash.

Begynn med potetene:
Skrell potetene og skjær de i tynne skiver med en skarp kniv eller ostehøvel. Fres potetskiver og hvitløk i litt smør på middels varme i 2-4 minutter. Så kommer den praktiske delen av potetretten (og som jeg slet litt med), og jeg siterer nå fra kokeboken:

 

Legg et ca. 80 cm langt stykke aluminiumsfolie utover benken, og brett det dobbelt. Legg baconskivene utover dette som et teppe. Fordel potetene over baconet, og rull sammen: Baconet langs kanten, og potetene inni. Klem godt igjen på sidene, og bak rullen i ovnen i 45 minutter på 200 grader.”

 

Jeg drysset i tillegg finhakket timian over potetene før jeg rullet sammen.

Når potetrullen er ferdigstekt skal den hvile noen minutter. Klem den litt sammen. Ved servering fjerner du folien og skjærer passe skiver.

Deretter står lammefileten for tur:
Her velger jeg å gjengi min egen oppskrift, som jeg aldri mer skal fravike: Gni lammefileten inn med salt og pepper, og brun den på alle sider i smør i stekepannen. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten, og stek videre i stekovnen ved 125-150 grader til fileten har en kjernetemperatur på 65-70 grader (jeg pleier å foretrekke en kjernetemperatur på 68 grader). Fileten bør hvile i ca 10 minutter før du begynner å skjære i den.

 

Mens resten står i stekovnen kan du lage sausen:
Pass på at du har alt klart på forhånd. Smelt sukkeret til lys karamell i en kjele. Tilsett løk og la den surre med noen sekunder og ha så i rødvinseddiken, som skal koke nesten inn.Tilsett rødvinen og la sausen koke inn til ca det halve. Tilsett deretter kjøttkraften, og la koke inn til nesten 2/3 mengde. Sil sausen, og rør inn kaldt smør rett før servering. Varm sausen opp til kokepunktet, men den skal ikke koke. Smak til med salt og pepper, og gjerne litt balsamicoeddik (som ikke er med i originaloppskriften).

 

Anrett lammefiletskiver og skiver av potetterrinen sammen med øvrig garnityr, og ha rødvinsausen over, eller server ved siden av. Oppskriften skal være nok til omtrent 4 sultne sjeler.

Resultatet ble et meget smakelig måltid, med passe stekt kjøtt, gode poteter (selv om jeg tror at de utseendemessig ikke ble helt som de skulle) og en nyyyydelig rødvinssaus. Anbefales! Alternativt kan du prøve disse potetene eller ta et søk her.

 

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Trenger en "fresk" matblogg på linkelista mi, å hos deg er det SÅ mange godbiter, linker deg om det er greit! Høsthilsen fra nord!

  2. Takk, takk! I det siste har jeg brukt rødvinseddik fra Maille. Finnes nok bedre varianter, noen som har noe å anbefale?Trine 😉

  3. Hei,

    dette så deilig ut! Skal lage til 10 personer, skal man beregne ca 200 gram kjøtt til hver da ca? Er potene “enkle” å få til? Hvor mye ptet per person?

    Marie 😉

  4. Laget denne retten for et par uker siden. Ble litt skuffet, men det er nok definitivt ikke oppskriften sin feil. Jeg MÅ få tak i en god kjøttkraft (ikke bruke buljong blandet med vann). Har prøvd et par forskjellige merker tidligere (husker ikke hvilke, men mest sannsynlig noe de har på REMA og Kiwi, det er de lokal butikkene her vi bor). Har du noen forslag til hvilke kjøttkraft som er virkelig god?

    Men når det er sagt: både kjøttet og potetene ble veldig gode. Potetene var ikke vanskelige å få til, må bare være nøye med å rulle stramt!!! Kjempegodt med det salte baconet til potetene.

    Jeg har en nydelig rødvinseddik fra Mueloliva, en spansk sak jeg kjøpte på Gladmat-festivalen i Stavanger. Fåes sikkert i butikker med litt utvalg!

    1. Jeg synes kraften til Jacobs er bra, og kjøper ellers en del buljongterninger i innvandrerforretninger. De er nemlig ikke så salte. Lykke til neste gang!

  5. Jeg laget denne rødvinssausen til lammefilet (og med lammekraft) på lørdag, og det ble supervellykket 🙂 Tusen takk for fin oppskrift!

  6. Jeg la poteten i et drage-skjell mønster hvilket underlettet sammenrullingen av potetterinen. Hvert lag ble i tillegg lagt på skrå i forhold til laget under.
    Det gikk lett å rulle da.
    🙂

  7. Håper på svar..:-)
    Blir det like godt å bruke Jacobs lammekraft, eller bør det være oksekraft?

    Mvh
    Marthe

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste