Jeg elsker søt gjærbakst! Det er så godt å spise, og den kan varieres i det uendelige. Som for eksempel disse sukkerbollene som er fylt med et smakfullt vaniljefyll, og etter steking penslet med smeltet smør og drysset med sukker. Jeg har her tatt utgangspunkt i grunnoppskriften min på søt gjærbakst (du vet, den som alltid blir vellykket), men har redusert sukkermengden noe siden den får litt ekstra sukker på toppen. Prøv dem du også - og fortell meg hva du synes!

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

900 g hvetemel
125 g sukker
25 g gjær (gjerne rød type), fersk*
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
5 dl melk (se tips)
150 g smør , i terninger

VANILJEFYLL

150 g smør , romtemperert
100 g sukker
75 g lys sirup
30 g HOFF potetmel (annonse)
1 1/2 ts vaniljepulver eller 2 ts vaniljesukker

TOPPING

75 g smør , smeltet
150 g sukker

SLIK GJØR DU

Sukkerboller med vaniljefyll

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Mens deigen hever rører du sammen ingrediensene til vaniljefyllet, til du har en luftig og jevn krem. Finn også frem tre bakebrett som du dekker med bakepapir.

Ha den forhevde deigen på melet underlag og kjevle den ut til en leiv som er ca. 60 × 30 cm. Fordel vaniljefyllet jevnt utover den ene halvdelen av leiven, og brett deretter den andre halvdelen over, slik at du har en leiv som er ca. 30 x 30 cm. Jevn ut luftlommer og ujevnheter, og kjevle deigen litt til slik at den ene siden er ca. 40 cm. Bruk pizzahjul eller en lang kniv og del deigen opp i ca. 24 remser som er ca. 1 1/2 cm brede (og ca. 40 cm lange). Tvinn remsen med begge hender, og rull deretter deigen rundt den ene enden, se bildet under. Putt deretter den andre enden under baksten. Etterheves under plast eller klede i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

sukkerboller

Stekes på midterste rille i ca. 12 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøles på rist.

Smelt smøret og ha sukkeret i en dyp asjett eller lignende. Pensle de avkjølte bollene med smør og dypp dem deretter i sukkeret.

Nyt sukkerbollene i godt selskap, og gjerne sammen med en god kopp kaffe eller te. Husk servietter!

Sukkerboller med vaniljefyll

TIPS

 • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
 • Fersk gjær* kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
 • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med litt ekstra melk (ca. 1/2 dl).
 • Sukkerbollene kan fryses, også med sukkerstrø. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. De ser helt nydelige ut. Jeg har bakt kanelknuter og føler at fyllet tyter ut og ikke holder seg på plass. Her ser det jo helt smooth ut. Hva er trikset?

  1. Hei vi har had samme utfordringen, det jeg liker og gjøre er og legg de på en muffis form, min favoritt er det som er på brett eller muffis form for air frier 🙂 ikke papir formene. Håper det hjelper

  1. Noe av fyllet vil naturlig nok renne ut under steking. Noe av dette vil gi bunnen en deilig karamellisert flate. Går ut ifra at du brukte maisenna i fyllet? Uten det vil du nok oppleve at enda mer av fyllet renner ut. Lykke til med prøvesmakingen!

 2. Kjempegodt og kjempesøtt!
  Mye fyll på papiret tross maisenna.
  Super deig.
  Servietter et must!

 3. Takk for aldeles nydelige snurrer. De ble perfekte. Smurte hverken smør eller dyppet i sukker slik at det ikke søler så mye når vi spiser. Fyllet holdt seg inni og det lille som rant ut karamelliserte seg fint rundt bollen. Jeg er så glad i den deigen. Brukervennlig til all bollebakst. Nå gjorde jeg akkurat som du sa: Ha alle ingrediensene utenom smøret i bakebollen.

 4. Kjempegode og en fantastisk deig å jobbe med. Men jeg må nok øve litt mer på snurringen De ble ikke så fine som dine, men nydelige

 5. Herreminhatt så gode de ble. Enda bedre enn kanelboller og jeg er glad i kanelboller! Tommel opp!

 6. De beste bollene jeg noen gang har spist!!! Og deigen var virkelig helt super å jobbe med. Og jeg er ingen storbaker. Anbefales!

 7. Hvis man skal fryse disse er det lurest å pensle med smør og sukker før frysing eller gjøre dette etter bollene er tint? Hva gir beste resultat?

  1. Funker helt fint å pensle og sikre før frysing ☺️ blir like gode og fine etter tining og en runde i ovnen.

 8. Har du en video fra når du baker de ut og til ferdig resultat? Og kan man bruke ferdig vaniljekrem som fyll?

  1. Det er opplyst i oppskriften, under tipsene: «Fersk gjær* kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose.» Lykke til!

 9. Dersom bollene skal frysast og tinast før servering. Tek ein smør og sokker på etter tinging (og varming i ovn)

  1. Dette er besvart i det siste tipset: «Sukkerbollene kan fryses, også med sukkerstrø. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.»

 10. Jeg elsker disse bollene, andre gang jeg lager dem nå! Men jeg har et spørsmål; hver gang jeg lager denne søte gjærdeigen så blir den altså så innmari elastisk at den nesten blir klissete. Den føles litt som en overtygd tyggegummi. Når jeg lager hveteboller er jo ikke dette et større problem og de blir alltid sykt gode. Men nå når jeg skal snurre deigen blir det helt håpløst, haha! Deigen renner nesten utover på et vis, og strekker seg maaasse når jeg forsøker å tvinne dem så de ser helt forferdelige ut (men smaker fortsatt godt altså). Hva kan det være jeg gjør feil? Elter jeg for hardt/lenge? Deigen er ikke for våt, for den ser helt fin ut helt til de siste par minuttene av eltingen.. har tidligere forsøkt å tilsette mer mel uten at det hjalp noe, ble vare en mye tyngre deig. Noen som har noen forslag? Prøver å naile dette med gjærbakst.

  1. Ja, det går fint, men da må du justere steketemperaturen og steketiden noe. Ta gjerne en titt på kringleoppskriftene på bloggen for nærmere tips.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste