Patatas bravas er en typisk spansk tapasrett som finnes i utallige varianter. Den består av poteter som vanligvis frityrstekes og serveres sammen med en spicy tomatsaus - og gjerne aioli for å mildne og balansere smaken. Jeg er ikke så glad i å styre med frityrgryta, og steker derfor potetene i ovnen.

Aioli lager du enkelt selv. Til det trenger du romtempererte ingredienser, en stavmikser, en smal beholder - og ett minutt. Det går unna i en fei (og blir alltid vellykket) hvis du følger oppskriften nedenfor.

Nyt patata bravas som tilbehør til tapasfavorittene dine, sammen med en god spekeskinke eller pølse, som tilbehør til grillmaten - eller alene. Velbekomme!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

OVNSBAKTE POTETER

1000 g poteter
3 ss olivenolje
1/2 - 1 ts røkt paprika
flaksalt
frisk persille , grovt hakket

TOMATSAUS

1 rødløk , finhakket
3 - 4 fedd hvitløk , finhakket
2 ss olivenolje
1 ss tomatpuré
1 ts røkt paprika
1/4 ts kajennepepper
2 klyper chiliflak , smak til
2 bokser hermetiske tomater , hakkede
1 - 2 ts sukker
1 ts balsamicoeddik , vellagret type
salt og pepper

AIOLI

1 egg
1 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ss sitronsaft
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
salt og pepper
1/2 dl extra virgin olivenolje (ca. )

SLIK GJØR DU

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

OVNSBAKTE POTETER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Vask og eventuell skrell potetene, og del dem opp i jevnstore biter. Legg dem på et bakepapirkledd bakebrett, ringle over olivenoljen, og krydre med røkt paprika og flaksalt. Bruk hendene og fordel oljen og krydderet slik at alle potetene blir dekket. Spre potetene utover brettet slik at ingen potetbåter ligger oppå hverandre. Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter, til potetene er møre og gylne. Rør i potetene et par ganger underveis, slik at de blir jevnt stekt.

TOMATSAUSEN

Mens potetene koser seg i ovnen lager du tomatsausen. Stek løken i litt olje, til den er blank og myk. La hvitløken steke med mot slutten av steketiden. Tilsett deretter tomatpure og krydder og la det surre med i ca. ett minutt, før du tilsetter de hermetiske tomatene. La sausen stå å småkoke under lokk i ca. 20 minutter (men gjerne litt lengre, hvis du har tid). Smak til med sukker, balsamicoeddik, salt og pepper (og eventuelt mer røkt paprika og chiliflak, om nødvendig). Kjør sausen jevn med en stavmikser eller lignende. Hold sausen varm.

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

aioli

Ha alle ingrediensene med unntak av oljen i en smal beholder. Jeg bruker hele egget. Sett stavmikseren ned i beholderen slik at hodet dekker eggeblandingen. Hell over solsikkeoljen (eller annen nøytral olje) og sett på mikseren. La den gå noen sekunder slik at kun eggeblandingen vispes, og løft den deretter sakte oppover i glasset slik at all oljen blir blandet inn. Tilsett deretter litt olivenolje og kjør aiolien litt til. Smak eventuelt til med mer sitronsaft, salt og pepper. Oppbevar aiolien kaldt frem til den skal benyttes. (Lag gjerne dobbel porsjon mens du er i gang.)

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

SERVERING

Ha potetene i en vid bolle eller lignende, og ha gjerne litt av tomatsausen over. Dryss over litt finhakket persille, og server umiddelbart med resten av tomatsausen og aioli ved siden av. Ha gjerne et lite glass med tannstikkere innen rekkevidde, som kan benyttes ved servering. Nytes sammen med annen tapas, spekemat, pølser, grillet kjøtt – eller hva du måtte ønske.

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

TIPS

  • Tomatsausen er holdbar og kan gjerne lages flere dager før den skal nytes. Sausen kan gjerne fryses.
  • Alle tapasoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut
    1. Hei Erik.
      Ringle betyr at man sprer feks. olivenolje over salat, poteter eller foccacia feks., ved å holde litt foran åpningen på oljeflasken med en finger, mens man rister olje utover i dråper/ tynne striper, for at det skal bli lett spredt og ikke for mye på en plass.

  1. Veldig bra aioli og tomatsaus oppskrifter. Jeg har prøvd begge to. Men det er ingenting som slår frityrstekte poteter. Greit med ovnsbakte poteter for helsens skyld, men smaken kan ikke sammenlignes med «the real thing». Jeg pleier å koke potetene lett før jeg lar dem gå til fritering. Da blir de sprø utenpå og deilig myke inni.
    På en moderne induksjonstopp har mann så god kontroll på varmen at jeg personlig ikke har investert i en frityrmaskin. Det er er såpass sjeldent vi lager pommes frites (og da først og fremst med tanke på helsen) at en slik maskin hadde stått og tatt opp unødig mye plass.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste