ANNONSE - MUTTI

Patatas bravas er en typisk spansk tapasrett som finnes i utallige varianter. Den består av poteter som vanligvis frityrstekes og serveres sammen med en spicy tomatsaus - og gjerne aioli for å mildne og balansere smaken. Jeg er ikke så glad i å styre med frityrgryta, og steker derfor potetene i ovnen.

I tomatsausen har jeg brukt hermetiske tomater fra Mutti, som gir en frisk og fyldig smak på sausen. I boksene fra Mutti finner du alltid italienske tomater av høy kvalitet og som er gode på smak. Sausen krydres med blant annet røkt paprika, kajennepepper og chiliflak, som gjør at den blir spicy og god.

Aioli lager du enkelt selv. Til det trenger du romtempererte ingredienser, en stavmikser, en smal beholder - og ett minutt. Det går unna i en fei (og blir alltid vellykket) hvis du følger oppskriften nedenfor.

Nyt patata bravas som tilbehør til tapasfavorittene dine, sammen med en god spekeskinke eller pølse, som tilbehør til grillmaten - eller alene. Velbekomme!

Annonse

Ingredienser

OVNSBAKTE POTETER

1000 g poteter
3 ss olivenolje
1/2 - 1 ts røkt paprika
flaksalt
frisk persille , grovt hakket

TOMATSAUS

1 rødløk , finhakket
3 - 4 fedd hvitløk , finhakket
2 ss olivenolje
1 ss Mutti tomatpuré
1 ts røkt paprika
1/4 ts kajennepepper
2 klyper chiliflak , smak til
2 bokser Mutti Polpa hermetiske tomater
1 - 2 ts sukker
1 ts balsamicoeddik , vellagret type
salt og pepper

AIOLI

1 egg
1 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ss sitronsaft
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
salt og pepper
1/2 dl extra virgin olivenolje (ca. )

SLIK GJØR DU

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

OVNSBAKTE POTETER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Vask og eventuell skrell potetene, og del dem opp i jevnstore biter. Legg dem på et bakepapirkledd bakebrett, ringle over olivenoljen, og krydre med røkt paprika og flaksalt. Bruk hendene og fordel oljen og krydderet slik at alle potetene blir dekket. Spre potetene utover brettet slik at ingen potetbåter ligger oppå hverandre. Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter, til potetene er møre og gylne. Rør i potetene et par ganger underveis, slik at de blir jevnt stekt.

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

TOMATSAUSEN

Mens potetene koser seg i ovnen lager du tomatsausen. Stek løken i litt olje, til den er blank og myk. La hvitløken steke med mot slutten av steketiden. Tilsett deretter tomatpure og krydder og la det surre med i ca. ett minutt, før du tilsetter de hermetiske tomatene. La sausen stå å småkoke under lokk i ca. 20 minutter (men gjerne litt lengre, hvis du har tid). Smak til med sukker, balsamicoeddik, salt og pepper (og eventuelt mer røkt paprika og chiliflak, om nødvendig). Kjør sausen jevn med en stavmikser eller lignende. Hold sausen varm.

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

aioli

Ha alle ingrediensene med unntak av oljen i en smal beholder. Jeg bruker hele egget. Sett stavmikseren ned i beholderen slik at hodet dekker eggeblandingen. Hell over solsikkeoljen (eller annen nøytral olje) og sett på mikseren. La den gå noen sekunder slik at kun eggeblandingen vispes, og løft den deretter sakte oppover i glasset slik at all oljen blir blandet inn. Tilsett deretter litt olivenolje og kjør aiolien litt til. Smak eventuelt til med mer sitronsaft, salt og pepper. Oppbevar aiolien kaldt frem til den skal benyttes. (Lag gjerne dobbel porsjon mens du er i gang.)

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

SERVERING

Ha potetene i en vid bolle eller lignende, og ha gjerne litt av tomatsausen over. Dryss over litt finhakket persille, og server umiddelbart med resten av tomatsausen og aioli ved siden av. Ha gjerne et lite glass med tannstikkere innen rekkevidde, som kan benyttes ved servering. Nytes sammen med annen tapas, spekemat, pølser, grillet kjøtt – eller hva du måtte ønske.

Spanske tapaspoteter - patatas bravas

TIPS

  • Varier gjerne med Muttis hermetiske plommetomater isteden for Mutti polpa. De smaker også godt i denne sausen.
  • Tomatsausen er holdbar og kan gjerne lages flere dager før den skal nytes. Sausen kan gjerne fryses.
  • Alle tapasoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet forhandler Mutti. Mutti Polpa får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger, som for eksempel Meny, Spar, Bunnpris og Joker, samt i Oluf Lorentzens nettbutikk.

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.