I dag kan jeg friste med mørke sjokoladekjeks som er toppet med hvit sjokolade og dekorert med strøssel med et lite hint av bringebær og lakris. Pent å se på, godt å spise.
Ingredienser
SJOKOLADEKJEKS
175 g | smør |
150 g | sukker |
1 stort | egg |
250-300 g | hvetemel |
5 ss | bakekakao |
1 ts | vaniljesukker |
1 ts | bakepulver |
1/4 ts | flaksalt |
SJOKOLADETREKK
300-350 g | hvit sjokolade |
1 ss | lakris- og bringebærgranulat eller annet strøssel |
SLIK GJØR DU
Rør romtemperert smør og sukker luftig i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper), og tilsett deretter egget. Bland ca. 250 gram hvetemel med kakao, vaniljesukker og bakepulver (siktes først), og rør inn i smørblandingen sammen med saltet. Spe eventuelt på med litt mer hvetemel, til du har en jevn og ganske fast deig. Form en jevn pølse, ca. 4 cm i diameter og pakk den inn i plast. La den hvile i 1-2 timer (eller lengre).
Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme. Skjær pølsen i jevne skiver, 5-6 mm tykke, og fordel dem på to bakepapirkledde bakebrett. Stekes på midterste rille i 10-12 minutter, til kjeksene er gjennomstekte. La dem hvile på bakebrettet ca. 5 minutter og legg dem deretter på en bakerist for avkjøling.
Når kjeksene er helt avkjølt kan du gjøre klar sjokoladen. Del/hakk opp sjokoladen i jevnstore biter. Smelt ca. 2/3 av sjokoladen i en sjokoladesmelter eller mikrobølgeovnen (eller gjør som beskrevet her, pkt. 2). Rør av og til, til det blir en glatt masse. Sett sjokoladesmelteren/bollen på benken og tilsett den resterende 1/3 av sjokoladen. La den smelte i under omrøring. Når sjokoladen har riktig temperatur (29-30 grader for hvit sjokolade) er den klar for bruk.
Smør litt smeltet sjokolade oppå kjeksene og dryss gjerne over litt strøssel, hvis du har. Jeg har her brukt lakris- og bringebærgranulatsom jeg har kjøpt i en spesialbutikk, men her kan du benytte det du har av strøssel – eller rett og slett droppe det.
La sjokoladen tørke helt og legg deretter kjeksene i tett kakeboks. De er holdbare i flere uker.
Dersom du får sjokolade til overs kan du ta vare på den og smelte neste gang du skal benytte hvit sjokolade.
LYKKE TIL!
Når skal flaksaltet inn i ?.
Har oppdatert oppskriften nå. Takk for at du sa ifra.
Hvordan kan disse oppbevares/hvor lenge etter at det er laget?
Kan disse fryses? Har lyst å begynne bakingen nå i november, men er redd de ikke holder helt til jul 🙂
Du kan fryse ned deigpølsen og steke opp kjeksene nærmere mot jul. Ville nok ikke ha laget ferdig disse kjeksene allerede i november. Har skrevet litt om holdbarhet her: https://trinesmatblogg.no/2018/12/julebakst-konfekt-oppbevaring-holdbarhet/