Reinsdyrfilet med plommer, glasert persillerot, rødløkskompott og rødvinsaus

Kombinasjonen reinsdyrfilet og plommer er nydelig, og passer ypperlig som en del av nyttårsmenyen. Slik gjorde jeg det:

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 4
Annonse

Ingredienser

Rosastekt reinsdyrfilet

600-800 g reinsdyrfilet
smør til steking
salt og pepper
frisk timian , hakket

Plommer og rødvinsaus

4 røde plommer
2 ss sukker
2 ss bringebæreddik
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin
2 dl viltkraft eller (utblandet) viltfond
1 ss smør salt (eventuelt litt maizenna til jevning)

Rødløkskompott

200 g rødløk , i tynne båter
3 ss sukker (ca.)
4 ss balsamicoeddik (ca.)
smør
salt og pepper

Glaserte persillerøtter

2-4 persillerøtter
2 ss smør
sukker
salt og pepper
sitron

Ovnsstekte mandelpoteter

mandelpoteter , delt i to på langs
smør
maldonsalt
frisk timian til pynt

SLIK GJØR DU

Plommene og rødvinsausen tilberedes sammen: Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele, og legg plommene oppi med skinnet ned. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre.

Ta ut plommene og tilsett viltkraft. Har du ikke viltkraft kan du benytte viltfond (utblandet etter anvisningen på emballasjen). La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen. Rett før servering pisker du inn litt smør og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du gjerne tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Gni inn reinsdyrfiletene med salt og pepper. Du kan benytte indrefilet eller ytrefilet. Jeg benyttet ytrefilet da jeg synes det er mest smak i den. Brun kjøttet raskt i smør i en stekepanne, slik at du får en fin stekeskorpe på alle sider. Legg filetene i et ildfast fat. Så langt kan du forberede kjøttet på forhånd. Stek filetene ferdig i stekovnen ved ca 160 grader til de har en kjernetemperatur på ca 60 grader. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passe skiver før servering. Kjøttet skal da være rosa.

Finn frem en liten gryte til rødløkskompotten og fres løken i smør, til løken blir blank og myk. Tilsett balsamicoeddik og sukker (smak til), og la løken stå å surre i ca 20 minutter under lokk. Løken er ferdig når løken er mør og væsken er nesten kokt inn. Løken kan gjerne lages nesten ferdig på forhånd (kokes i 10-15 minutter), men pass på at kompotten ikke koker inn. Tilsett om nødvendig litt vann. Varm opp kompotten forsiktig før servering.

Skrell persillerøttene og del de i 2 eller 4 på langs, avhengig av hvor store de er. Stek de møre i smør. Så langt kan også persillerøttene forberedes. Rett før servering tilsettes sukker, slik at røttene blir glasert. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Persillerøttene serveres varme.

Serveres med poteter etter smak og behag, for eksempel råstekte mandelpoteter. Vask potetene og del dem i to på langs. Ringle over litt olivenolje og strø på maldonsalt og stek potetene ved 225 grader til potetene er gjennomstekte og har en gylden overflate. La gjerne potetene steke omtrent halvferdige, skru så ned varmen og stek ferdig kjøttet, skru deretter opp varmen igjen og stek potetene ferdig mens kjøttet hviler.

Anrettes på tallerken, gjerne som på bildet, og pynt med friske krydderurter. Drypp over litt rødvinsaus, og server resten av sausen ved siden av.

Vintips: Baron de Ley Reserva 2006

Oppskriften er en del av treretters nyttårsmeny:

Oppskriftene til denne nyttårsmenyen er utarbeidet på oppdrag fra Strømmen Storsenter og www.shoppingblogg.no, hvor jeg er gjesteblogger. Innlegget med hele menyen finner du her.

Enjoy!

  1. Dette ble en inntier på fjorårets siste kveld 🙂 Tusen takk. Ellers vil jeg takke for en utrolig inspirerende blogg. Har prøvd flere av oppskriftene dine – alt har vært velsmakende.

  2. Vi er to gode kolleger som ble inspirert til å lage hele menyen en fredagskveld. Vi skaffa alle ingrediensene inkl. vinene og lagde maten sammen, bare til oss sjøl, det ble en utmerket og sen middag!
    Nå har vi lagd julekonfekt etter dine oppskrifter, og gleder oss til å finne en ny meny på nyåret. Vi er ikke i tvil om at vi skal finne menyen på din blogg!
    Takk for fristende og spennende oppskrifter!
    God jul fra Aud og Kirsti fra Aure!

Legg igjen en kommentar til Janne Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits