POKÈBOLLE MED LAKS OG SYLTET RØDLØK

Poké (uttales poh kay) har sitt opphav fra Hawaii, men har helt klart også japanske aner. Kort fortalt kan man si det er en råmarinert fiskesalat, og den kan du sette sammen etter smak og behag. Poké er også smakfull gjestemat - sett gjerne frem små boller med de ulike ingrediensene slik at gjestene kan sette sammen sin egen poké. Den nye "fredagstacoen", bare mye bedre og sunnere, kanskje?

Annonse

Ingredienser

FISK & RIS

600 g laksefilet , i terninger
300 g sushiris

MARINADE/SAUS

1 dl soyasaus
1/4 dl riseddik
1 ts sesamolje (smak til)
1/4 ts sitron , saften (smak til)
1 ts rød chili , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1 frisk ingefær , finrevet

TILBEHØR

crispisalat (eller annen salat), strimlet
3-4 vårløk , i skiver
2 avokado , i skiver
1-2 never edamamebønner (soyabønner)
1/2 agurk , i skiver
syltet rødløk (kan sløyfes)
marinaden (resten av den)
chilimajones (kan sløyfes)
sesamfrø , ristet i tørr stekepanne
frisk koriander

SYLTET RØDLØK (1 stort glass)

2 rødløk , i tynne skiver
25 g ingefær , i tynne skiver
1/2 rød chili , i tynne skiver
2 dl riseddik
5 ss sukker (smak til)
1 klype salt (smak til)

SLIK GJØR DU

Lag syltet rødløk etter oppskriften.

Kok risen etter anvisningen på pakken, men uten å tilsette riseddik og sukker.

Rør sammen ingrediensene til marinaden, og smak deg frem til en fin balanse mellom de ulike smakene.

Skjær opp fisken i biter på ca. 2 x 2 cm og drypp litt av marinaden over. La det stå å trekke i ca. 10 minutter mens du gjør klar resten av salaten.

Ha risen (kald eller lunken) i 4 boller og fordel grønnsakene over. Legg den marinerte laksen på toppen, gjerne sammen med litt syltet rødløk. Rist sesamfrøene i tørr stekepanne og dryss over. Pynt med frisk koriander og server umiddelbart, med resten av marinaden som tilbehør.

TIPS

  • I denne salaten kan du benytte grønnsaker, frukt og sjømat etter smak og sesong, eller hva du har tilgjengelig. Prøv for eksempel med mango eller wakame (tangsalat). Bytt for eksempel ut laksen med tunfisk, kveite eller skalldyr. Den syltede rødløken kan erstattes med syltet ingefær.
  • Bruk fersk sjømat av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan tas direkte fra pakken.
  • Prøv gjerne også med en spicy chilimajones som tilbehør.

VELBEKOMME!

    1. Jeg fant det på Meny på Majorstuen, men en hvilken som helst grønnsaksforetning bør ha det i frysedisken.

  1. Lagde denne i kveld og serverte den med ponzusausen din. Dette var helt nydelig! Kommer til å bli en gjenganger her i huset!

  2. Utrolig vanskelige og tungvinte oppskrifter du har. Hvor i alle dager finner man f eks edamame bønner?
    Nei takk, når jeg skal lage middag til familien så vil jeg aldri mer bruke trines matblogg.

    1. Grandis er ganske lett å lage. Anbefaler det.

      Jeg syns derimot dette ser ut som en knall oppskrift. Gleder meg til å teste!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits