Moussaka er for meg smaken av sommer, sol og Hellas, men smaker også godt ellers på året. Moussaka er en klassisk gresk rett som blant annet inneholder lammekjøtt, aubergine og en deilig ostesaus. Her er min variant, som også er tilsatt litt potet. Dersom du ikke får tak i lammekjøttdeig kan du benytte kjøttdeig av storfe isteden. Velbekomme!

Annonse

Ingredienser

KJØTTFYLL

1 løk , finhakket
4 fedd hvitløk , finhakket
nøytral olje til steking
600 g lammekjøttdeig eller kjøttdeig av storfe
2 ss tomatpuré
800 g hermetiske tomater , hakkede
4 soltørkede tomater , grovt hakket
2 ts oregano
1 ts timian
1 ts paprikapulver
1 ts røkt paprikapulver
1/2 ts spisskummen
1/2 ts kanel
1/2 ts rosmarin
2-3 klyper chiliflak
1 ss oksefond
1 ss rødvinseddik
sukker
salt og pepper

OSTESAUS

1 ss smør (ca. 15 g)
2 ss hvetemel
3 dl melk , varm
100 g ost , revet
muskatnøtt , finrevet
salt og pepper

FYLL, TOPPING & TILBEHØR

300 g poteter , i tynne skiver
1/2-1 aubergine , i skiver på langs
125 g mozzarella , i skiver
grønn salat
godt brød

SLIK GJØR DU

KJØTTSAUSEN

Stek løken i nøytral olje til den er blank og myk. La hvitløken steke med mot slutten av steketiden. Legg til side. Stek kjøttdeigen i nøytral olje, til den er nesten gjennomstekt. Krydre med salt og pepper. Tilsett løken, tomatpure, hermetiske tomater, soltørkede tomater og krydder – og gi det hele et oppkok. Smak til med fond (skal ikke blandes ut), rødvinseddik, sukker, og eventuelt mer av de øvrige krydderne om nødvendig. La kjøttsausen småkoke uten lokk mens du gjør ferdig ostesaus og fyll.

FYLLET

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Skjær auberginen i ca. 1 cm tykke skiver på langs. Vend skivene i litt olivenolje, krydre med salt og pepper, og legg dem utover et bakepapirkledd stekebrett. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter (eller stek dem 3-4 minutter på hver side i stekepannen). Skjær potetene i tynne skiver (bruk gjerne en mandolin, hvis du har). Skyll potetskivene og kok dem deretter i ca. 1 minutt. Ha dem umiddelbart i et dørslag og la det renne godt av.

Moussaka

OSTESAUSEN

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn hvetemelet. Bruk en god visp. Tilsett den varme melken, litt etter litt, mens du rører hele tiden. Tilsett revet ost (bruk osterester du eventuelt måtte ha på lur, jeg brukte en blanding av norvegia og parmesan i denne oppskriften). La det koke et par minutter under stadig omrøring, til du har en tykk saus. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.

STEKING

Finn frem en ildfast form som er ca. 22 x 22 cm. Fordel ca. halvparten av kjøttfyllet i formen og legg ca. halvparten av potetskivene over. Legg på aubergineskivene, og deretter et nytt lag med kjøttsaus og poteter. Ha ostesausen på toppen og fordel deretter mozzarellaen oppå. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (obs – husk å justere ned temperaturen) i 30-45 minutter, til moussakaen er gyllen og fin oppå.

SERVERING

La moussakaen hvile i ca. 10 minutter og server den med tilbehør etter smak og behag, for eksempel en grønn salat og godt brød.

Moussaka

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Prøvde denne i går, brukte chili pulver i stedet for flak og uten tørkede tomater da jeg glemte å kjøpe det, men fungerte bra uten også. Fantastisk god! Kommer garantert til å lage denne igjen. Anbefales!!!

  2. Står i ovnen nå, dessverre uten løken… Kanskje greit å nevne når den skal blandes i kjøttdeigen igjen? Faller fort ut om man følger oppskriften slavisk og glemmer å tenke selv 🙂

    1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Det er ikke nødvendig å skrelle potetene hvis de har tynt skall. 😉

  3. Jeg serverte denne i går og alle var enige i at den var supergod! Jeg brukte karbonadedeig, men hadde bare 400 g, så jeg supplerte med grovt raspa gulrot. Det gikk også fint!

Legg igjen en kommentar til Ingigerd Husbyn Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.