Den eltefrie teknikken er den jeg benytter mest når jeg skal bake brød for tiden, og med minimal innsats og litt planlegging blir jeg gang på gang belønnet med luftige og saftige brød, med en perfekt sprø skorpe. Det beste resultatet får du etter min mening når du steker brødet i en støpejernsgryte med lokk. Støpejernet gjør at varmen fordeles jevnt, og det holder også godt på varmen. Omtrent 30 minutter før jeg skal steke eltefrie brød setter jeg gryten med lokket på inn i kald stekovn (på rist på nederste rille). Stekovnen settes så på 250 grader (over- og undervarme) og både den og gryten er god og varm etter ca. 30 minutter, og brødet legges oppi gryta, lokket settes på og det hele settes umiddelbart tilbake i ovnen. Etter ca. 30 minutter tas lokket av og brødet stekes videre i 5-15 minutter uten lokk for å få en perfekt gyllen farge.

Har du ikke gjort det før vil du garantert bli imponert over resultatet! Prøv da vel, og finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

500 g hvetemel
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
1/4 ts sukker
4 dl vann (romtemperert)

SLIK GJØR DU

Eltefri hveteloff og Le Creuset

 

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med hvetemel oppå. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. (Ta gjerne en titt på bildene på denne bloggen eller denne videoen som så fint illustrerer denne bretteteknikken i praksis.) Deigen skal nå holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over og la brødet etterheve i ca. 2 timer.

Eltefri hveteloff og Le Creuset

Den senere tiden har jeg gått bort ifra metoden som er beskrevet ovenfor og har heller «brettet» brødet oppi bakebollen, noe som gjør denne baketeknikken enda enklere, synes jeg. Jeg pleier da å strø litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsner deigen rundt det hele med en slikkepott, og bretter den som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør jeg litt mel i bunnen av bakebollen og legger deigen oppå med brettsiden ned. Deretter settes lokket på og deigen får etterheve i ca. 2 timer.

En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta med lokk. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg har benyttet her rommer 4,3 liter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret/bakebollen og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 200 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefri hveteloff og Le Creuset

Dette brødet er ypperlig som tilbehør til for eksempel supper og gryteretter, men smaker også kjempegodt med litt hjemmelaget syltetøy og et glass med melk. Velbekomme!

TIPS

  • Det er viktig å være oppmerksom på at fenolknotter (sorte knotter) må erstattes med stålknott, slik at du også kan benytte lokket i stekovnen på inntil 250 grader. 
  • Når gryten er helt ny kan det være lurt å strø litt hvetemel i bunnen før du steker brødet, slik at det ikke setter seg fast. Etter en tids bruk kan du droppe melet.
  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
  • Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det deretter ved 200 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen.
  • Eltefrie brød kan varieres i det uendelige, ta en titt HER for flere oppskrifter.


Skriv ut
  1. Lager eltefrie brød hver dag nå – etter din oppskrift!! Så lettvint og godt!!
    Jeg har LeCreuset gryte i 22 cm – den er også perfekt i passform til disse brødene!! Superfornøyd!!!!

    1. Hei! OK denne oppskriften, men spar mye mer tid på følgende; dropp «romtemperert vann», all etterheving! Temperaturen spiller ingen rolle når deigen ligger i en bolle på kjøkkenbenken i minst 20 timer. Når timene er gått tømmer du ut deigen på en melet overflate, klaskes sammen i 10 sekunder, så rett i den forvamede ildfaste formen (enten det er leirgryte, glass eller jern), dropp alt som heter olje så lenge den ildfaste formen er glovarm. Det smarte med eltefritt brød er 3 ting; kortest mulig tid, lite gjær og et smaksmessig godt resultat! Lykke til 🙂

      1. Så bra tips! Syntes nemlig ikke at denne oppskriften var spesielt lettvin når den måtte etterheve i 2 timer! Vi har jo ikke mye over 2timer fra vi kommer hjem bra bhg til barna skal være i seng! 🙂

        1. Hvis du dropper etterhevingen så vil nok ikke resultatet bli så bra som det ville ha vært med etterheving…

  2. Jeg har ikke sånn gryte som du nevner du skal steke elitefotball brød i, men jeg har rømertoft, den gryta er det lokk på og. Kan jeg bruke den?

  3. Har det noe å si for stekinga, om man heller bruker ei oval gryte? Takk for mange fine oppskrifter! 🙂

  4. Hei

    Jeg bruker stort sett den ovale gryten fra Le Creuset,men da er det fint å lage av 750 g mel- så får du et fint stort ovalt brød- akkurat som fra det fineste bakeriet.
    Apropos de blanke knottene, mine gryter var så gamle at den svarte var helty oppsmuldret og da fikk jeg kjøpte nye løse knotter (149.- pr stk) på «Til Bords», men det tror jeg alle butikker som selge rLe Creuset har – alle de nye leveres med blamke knotter.

    1. Hei
      Min erfaring er at brødet setter seg litt fast, dersom ikke Römertopfen er glassert innvendig. Det hjelper noe å ha i litt ekstra mel, men har du en gammel jerngryte med et passende lokk som tåler 250 gr fungerer det fint. Eller dobbel lag med aluminiumsfolie brettet godt over kanten både ved oppvarming og steking.

  5. Jeg skulle gjerne laget dette brødet i en støpjernsgryte med brødform. Jeg tror jeg har lett nesten overalt, er det noen som vet hvor en kan oppdrive noe sånt?

  6. Tips: Har du prøvd ultra pro serien fra tupperware? Fantastiske produkter til alt innen matlaging.Formene trenger en ikke å smøre så det blir mye sunnere matlaging. Formene kan du ha i fryser, micro og i stekovn. De tåler 250 grader. Du har lokket på under steking – luften sirkulerer samtidig som det slippes ut damp. Sprø skorpe og saftig brød. Sprø svor på svineribbe og renkomfyr! Fantastiske produkter som må prøves!!!

  7. De eltefrie brødene dine er perfekte – jeg er så glad jeg «oppdaget» de. 🙂
    Ellers så bruker jeg Senior gryte fra Ikea. Blir supert resultat.

  8. Hei.
    Jeg baker eltefriebrød i le creuset kjele flere ganger i uken. Lager mine egne varianter som er grovere og bruker mye spelt . Jeg bytter 0,5 dl vann med appelsinjuice ( bedre heving) og hever i kjøleskapet. Herlig 🙂

  9. Hei Trine,
    Har du noen synspunkter på om man bør kjøpe emaljert eller ikke emaljert jerngryte om man skal anskaffe seg en herlighet fra Le Creuset? Jeg skal ikke først og fremst bruke den til å bake i (har supererfaring med eltefritt brød i römertopf), men mer til å lage gryter og lignende. Jeg skjønner de emaljerte er lettere å rengjøre, men blir jerngrytefeelingen like bra? Noen andre forskjeller?

  10. Hei, Trine!
    Tror du man kan steke formkaker/søt gjærdeig i gryte?
    Takk for mange gode oppskrifter!!

  11. Hei, nå har jeg prøvd oppskriften på det eltefrie brødet. Det må nok mer øvelse til… Men min lyseblå Le Creuset ble helt grå etter stekingen! Og det gikk ikke bort i oppvaskmaskinen! Noen tips???

    1. Jeg rengjør grytene mine med noe som heter «Pots and pans», eller noe i den duren. Har kjøpt det på Kitchn. Ellers anbefaler jeg håndvask til grytene, ikke oppvaskmaskin. Lykke til med både bakst og rengjøring!

  12. Jeg lagde brød i Le Creuset-gryta for aller første gang nå i helga. Jeg slet litt med å få brødet ut av gryta etter steiking. Hadde solsikkefrø i bunnen , men akkurat der mellom kanter og bunn hang det skikkelig fast :-/ Har du noe tips?
    Steikte det i 30 min med lokk, og 15 min uten lokk, på 250 grader. Opplevde at det var litt deigete etterpå (lot det avkjøles på rist), så jeg hev det inni igjen i ovnen i ytterligere 10 minutter. Så neste gang tror jeg at jeg vil ha det 40 min med lokk og så de 15 uten…

    1. Jeg har bakt eltefrie brød utallige ganger, og har brukt 5-6 ulike Le Creuset-gryter, uten å oppleve at brødene setter seg fast, så det er vanskelig for meg å svare på. Ser at noen anbefaler å strø litt mel i bunnen, men jeg pleier ikke å gjøre det.

      Det er viktig at gryten er skikkelig varm før du har oppi deigen, så du kan eventuelt prøve å la gryten stå i 10-15 minutter lengre før du steker brødet. Det kan være det som er årsaken til at brødet satt seg fast også, at gryten ikke var varm nok. Ovner steker ulikt, så det kan også hende at ovnen din trenger noen minutter ekstra.

      Lykke til neste gang!

  13. Nå har jeg prøvd ut oppskriften med eltefri loff. Jeg brukte bakepapir i bunnen for enklere renhold av gryta. Forenklet oppskriften med at jeg etterhevet brødene direkte i gryta og satte de rett i ovnen. Dvs at jeg forvarmet ikke gryta, forlenget i stedet steketiden litt. Resultatet ble utrolig vellykket. God loff med en utrolig sprø og fin skorpe. Så dette blir jeg å fortsette med å bake.

  14. Hei. Jeg har gryta på 5,3 liter. Har du noen oppskrift på blandingsforhold og steketid på den størrelsen på gryta?

  15. har fått dilla på grytebrød, men bruker aldri etterheving eller bretting av deig, jeg bare lar deigen stå i romtemp i 12-18 timer og måker det hele ned i forvarmet gryte uten noe mer dill. Resultatet blir alltid strålende. Har også prøve Møllerens ferdige blanding for eltefrie brød og den kan anbefales. Utrolig at noe så enkelt kan se så imponerende ut…

  16. Hei
    Jeg har kjøpt en emaljert støpejernsgryte av merket Le Creuset for å bake eltefritt brød. Jeg ser at du forvarmer gryten (ser ut til å være samme gryte) i 30 minutter ved 250 grader. I bruksanvisningen står det at gryten ALDRI må forvarmes. Bruker du en annen type gryte eller erfarer du at det går bra?

    1. Jeg har 7 gryter av samme merke og bruker alle til eltefri bakst, så det er ukjent for meg. Det du må være oppmerksom på er at det ikke er alle knottene som tåler 250 graders varme, og da må du evt. bytte ut knotten med en som tåler det.

  17. Takk for svar! Jeg leste bruksanvisningen på nytt og har nok misforstått. Det henspeiles til grytens evne til å beholde varmen. Ved å forvarme og deretter redusere varmet ved tillagning blir maten overopphetet, Resultatet dårlig og maten kan sette seg fast. Beklager!

  18. Hei!har en brød deig til hev nå som jeg snart skal prøve meg på for første gang!
    Kjøpte en inea gryte i går,senior jerngryte inni….emaljert på utsiden. Skal d3nne smøres inn m olje eller noe før man lager brødet oppi? Eller vil du ryke noe gruli mens den varmeste opp i ovnen da? Vet du eller noen andre noe ang dette???

  19. Trenger man å lage en og en halv deig hvis man har 5,3 liters gryte? Ville ha den største kjelen pga gryteretter, men alle oppskrifter på brød er til 4,3 liters gryter (og beregning av sånt er ikke min beste side). Blir glad for svar!

    1. Hei maria.

      I min 6.3 liter bruker jeg maksimalt 750gram med mel. Hvis du bruker ca 500gram med mel så er det helt perfekt til en 4.2l gryte. Gjør ingenting om du har en for stor gryte.

      Viktig å prøve seg frem. husk. det er bare mel 🙂

  20. Om man skal heve i så mange timer vil jeg anbefale å sette den kaldt. Da går gjæringen senere og gir en bedre smak i brødet.

  21. Hei!

    Sukkeret kan gjerne erstattes med en spiseskje med malt extract. Fine vitaminer, og du har fremdeles sukkeret der.

    🙂

  22. Smell sammen ingrediensene, hev i 12-16 timer, så rett i en forvarmet støpejernsgryte og rett i ovnen!

    Dropp bretting og etteeheving, dette er bare unødvendig søl og ekstra ventetid, resultatet blir det samme.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste