Det er mye kjærlighet og omtanke i en kjøttgryte som står og putrer på ovnen, som for eksempel denne smakfulle lammegryten. Det trengs tid, kunnskap (en god oppskrift) og litt tålmodighet for å få til et bra resultat, og ikke minst trenger du gode råvarer. Lam og rotgrønnsaker er på sitt aller beste akkurat nå, og skaper sammen magi i gryta. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang - og inviter noen du er glad i på middag. Det er ikke mye som slår den deilige duften av hjemmelaget mat som møter deg i døren.
Ingredienser
LAMMEGRYTE
600 g | lammekjøtt (benfritt) |
salt og pepper | |
nøytral olje til steking | |
200 g | småløk , delt i to |
4 fedd | hvitløk , grovt hakket |
1 ts | paprikapulver |
1 ss | tomatpuré |
400 g | hermetiske tomater , hakkede |
2 | gulrot , i biter |
1 | persillerot , i biter |
200 g | sellerirot , i biter |
2 dl | rødvin |
3 dl | lammekraft eller annen kjøttkraft |
1 | laurbærblad |
1-2 ss | balsamicoeddik (vellagret) |
1 ss | dijonsennep |
1-2 ts | maisenna og litt vann, til jevning |
gressløk eller frisk timian |
POTETMOS
600-800 g | poteter |
3 ss | crème fraîche , fløte eller melk |
1-2 ss | smør |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Skrell grønnsakene og skjær dem opp som angitt.
Skjær opp kjøttet i jevnstore biter (ca. 2 x 2 cm) og stek det i to omganger i en gryte eller stekepanne. Krydre kjøttet med salt og pepper, og legg til side.
Stek løk og gulrøtter i litt nøytral olje i en gryte, til løken er blank og myk. La hvitløken steke med de siste minuttene, men uten at den blir brent. Tilsett tomatpure og rødvin, og la det stå å småkoke til mesteparten av vinen er kokt inn. Tilsett deretter lammekraften (eller oksekraft/utblandet fond), resten av grønnsakene, kjøttet, hermetiske tomater, paprikapulver og laurbærblad. La det småkoke på svak varme i 30-45 minutter, til kjøttet og grønnsakene er møre og fine. Trekketiden vil være avhengig av hva slags stykningsdel du benytter, og størrelsen på kjøttbitene. Fjern laurbærbladet, og smak til med balsamicoeddik (og litt sukker dersom eddiken er syrlig), sennep og eventuelt litt mer av krydderet. Dersom du du synes gryteretten er for «tynn» kan du jevne den med maisenna utrørt i litt vann.
Kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe litt av. Tilsett creme fraiche (fløte eller melk) og en raus smørklatt, og mos potetene til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.
Gi gryteretten et dryss med friske krydderurter (hvis du har), server den sammen med potetmosen – og nyyyt!
TIPS
- Varier med ulike rotgrønnsaker, etter hva du har tilgjengelig eller etter smak.
- Gryteretten kan også trekke ferdig i stekeovnen. Når alle ingrediensene er tilsatt gir du gryteretten et forsiktig oppkok og setter den deretter i stekeovnen (nederste rille 150 grader, over- og undervarme) i ca. 1 time.
- Vil du også ha et par desserttips? Hva med karamelliserte plommer med honningkrem eller ovnsbakte pepperepler?
VELBEKOMME!
Hei, det står ikke når kjøttet skal i gryta.
Det er inne nå. Takk for at du sa ifra. 🙂
Hei. Kan eg bruke trykkoke til å lage denne?
Ja, det går fint.
Hvis man setter gryta i stekeovnen som beskrevet, er det da med eller uten lokk på?
Vh
Stine
Er det noe jeg kan erstatte rødvin med?
Du kan erstatte rødvinen med 1-2 ts rødvinseddik. Smak deg frem.
Kan man bruke fårikål-kjøtt i denne? Eventulet om man skjærer kjøtte av bena? 🙂
Ja det kan du. Anbefaler i så fall at du skjærer kjøttet av bena.
Jeg laget denne i dag, og den var kjempegod
Så hyggelig å høre at det falt i smak! 🙂
Dette er nok den beste lammegryta jeg noen gang har smakt!
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Så bra at det falt i smak! 🙂
Hvor godt skal man steke kjøttet først? Brune det bare eller gjennomstekt?
Det skal bare få en stekeskorpe ytterst, ikke gjennomstekes.
Er dette en rett man kan lage en dag i forveien og bare varme opp før servering?
Kan den lages dagen før og varmes opp?
Hvordan vil det være å lage denne uten løk? Skal serveres til en med løkallergi. Noe løken evt kunne erstattes med, som vil gi lignende smak?
Hei. Hvilket lammekjøtt anbefaler du? Når jeg legger oppskriften i handlekurven på meny får jeg opp lammeskav men ser for meg at det blir tørt å bruke?
Lammelår og lammebog passer fint i denne oppskriften. Lammebog kommer opp når jeg legger oppskriften i handlekurven. Mulig det var utsolgt for lår og bog da du sjekket, og da kommer andre alternativ opp. Lammeskav er nok ikke så egnet i denne gryten.
Hei,
Denne så veldig god ut!
Jeg skal servere gryten på mandag, men med litt liten tid til å forberede etter jobb, lurte jeg på om det går an å lage den ferdig på søndag, og kun varme opp + lage mosen på mandag?
Erstattet lammekjøtt med kjekjøtt – nydelig
Takk for tipset! 🙂
Hei, denne gryta var kjempegod, fikk ros fra alle i familien! Hadde forøvrig ikke rødvin, ble erstattet med ca 3 ss solbærsirup. Droppet også dijonsennep, og hadde ca 2-3 ts balsamicoeddik i. Skal definitivt lages en annen gang også.
Takk for nydelig oppskrift! Gryten ble fantastisk!
Hei. En time på kjøttet er for lite
Minst 2-3 timer for og få det mørt.
Hei,
lagde denne igår og den ble bra bortsett fra at det ble litt mye balsamicoeddik, kan det stemme at det skal være 1-2 spiseskjeer?
Det er jo en smaksak, så det kan være lurt å smake seg frem til en fin balanse her.
Kan jeg lage gryta dagen i forveien og varme den opp samme dag? Vennlig hilsen Vibeke Grønning
Denne var utrolig god. Laget til 12 personer og alle var storfornøyd.
Takk for gode oppskrifter.
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen!
Oppskriften ligner svært på en boeuf bourgoigne jeg hadde forrige uke hvor denne var på høyrygg. Knallbra. Gleder meg til denne hvor utgangspunktet er lårstek av lam.