Det er mye kjærlighet og omtanke i en kjøttgryte som står og putrer på ovnen, som for eksempel denne smakfulle lammegryten. Det trengs tid, kunnskap (en god oppskrift) og litt tålmodighet for å få til et bra resultat, og ikke minst trenger du gode råvarer. Lam og rotgrønnsaker er på sitt aller beste akkurat nå, og skaper sammen magi i gryta. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang - og inviter noen du er glad i på middag. Det er ikke mye som slår den deilige duften av hjemmelaget mat som møter deg i døren.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAMMEGRYTE

600 g lammekjøtt (benfritt)
salt og pepper
nøytral olje til steking
200 g småløk , delt i to
4 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ts paprikapulver
1 ss tomatpuré
400 g hermetiske tomater , hakkede
2 gulrot , i biter
1 persillerot , i biter
200 g sellerirot , i biter
2 dl rødvin
3 dl lammekraft eller annen kjøttkraft
1 laurbærblad
1-2 ss balsamicoeddik (vellagret)
1 ss dijonsennep
1-2 ts maisenna og litt vann, til jevning
gressløk eller frisk timian

POTETMOS

600-800 g poteter
3 ss crème fraîche , fløte eller melk
1-2 ss smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Skrell grønnsakene og skjær dem opp som angitt.

Skjær opp kjøttet i jevnstore biter (ca. 2 x 2 cm) og stek det i to omganger i en gryte eller stekepanne. Krydre kjøttet med salt og pepper, og legg til side.

Stek løk og gulrøtter i litt nøytral olje i en gryte, til løken er blank og myk. La hvitløken steke med de siste minuttene, men uten at den blir brent. Tilsett tomatpure og rødvin, og la det stå å småkoke til mesteparten av vinen er kokt inn. Tilsett deretter lammekraften (eller oksekraft/utblandet fond), resten av grønnsakene, kjøttet, hermetiske tomater, paprikapulver og laurbærblad. La det småkoke på svak varme i 30-45 minutter, til kjøttet og grønnsakene er møre og fine. Trekketiden vil være avhengig av hva slags stykningsdel du benytter, og størrelsen på kjøttbitene. Fjern laurbærbladet, og smak til med balsamicoeddik (og litt sukker dersom eddiken er syrlig), sennep og eventuelt litt mer av krydderet. Dersom du du synes gryteretten er for «tynn» kan du jevne den med maisenna utrørt i litt vann.

Lammegryte med rotgrønnsaker

Kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe litt av. Tilsett creme fraiche (fløte eller melk) og en raus smørklatt, og mos potetene til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

Gi gryteretten et dryss med friske krydderurter (hvis du har), server den sammen med potetmosen – og nyyyt!

Lammegryte med rotgrønnsaker

TIPS

  • Varier med ulike rotgrønnsaker, etter hva du har tilgjengelig eller etter smak.
  • Gryteretten kan også trekke ferdig i stekeovnen. Når alle ingrediensene er tilsatt gir du gryteretten et forsiktig oppkok og setter den deretter i stekeovnen (nederste rille 150 grader, over- og undervarme) i ca. 1 time.
  • Vil du også ha et par desserttips? Hva med karamelliserte plommer med honningkrem eller ovnsbakte pepperepler?

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Hvordan vil det være å lage denne uten løk? Skal serveres til en med løkallergi. Noe løken evt kunne erstattes med, som vil gi lignende smak?

  2. Hei. Hvilket lammekjøtt anbefaler du? Når jeg legger oppskriften i handlekurven på meny får jeg opp lammeskav men ser for meg at det blir tørt å bruke?

    1. Lammelår og lammebog passer fint i denne oppskriften. Lammebog kommer opp når jeg legger oppskriften i handlekurven. Mulig det var utsolgt for lår og bog da du sjekket, og da kommer andre alternativ opp. Lammeskav er nok ikke så egnet i denne gryten.

  3. Hei,
    Denne så veldig god ut!
    Jeg skal servere gryten på mandag, men med litt liten tid til å forberede etter jobb, lurte jeg på om det går an å lage den ferdig på søndag, og kun varme opp + lage mosen på mandag?

  4. Hei, denne gryta var kjempegod, fikk ros fra alle i familien! Hadde forøvrig ikke rødvin, ble erstattet med ca 3 ss solbærsirup. Droppet også dijonsennep, og hadde ca 2-3 ts balsamicoeddik i. Skal definitivt lages en annen gang også.

  5. Hei,

    lagde denne igår og den ble bra bortsett fra at det ble litt mye balsamicoeddik, kan det stemme at det skal være 1-2 spiseskjeer?

  6. Kan jeg lage gryta dagen i forveien og varme den opp samme dag? Vennlig hilsen Vibeke Grønning

  7. Denne var utrolig god. Laget til 12 personer og alle var storfornøyd.
    Takk for gode oppskrifter.

  8. Oppskriften ligner svært på en boeuf bourgoigne jeg hadde forrige uke hvor denne var på høyrygg. Knallbra. Gleder meg til denne hvor utgangspunktet er lårstek av lam.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste