Jeg var på matreise til Marrakech for noen år tilbake, og ble fascinert av alle de gode smakene. Det marokkanske kjøkken er krydret, men sjelden sterkt. Jeg har her prøvd å gjenskape noen av de varme og gode smakene jeg husker fra reisen, som fikk selskap av rester fra lammesteken. Det ble en skikkelig god restefest skal jeg si deg! Har du ikke lammekjøttrester kan du fint benytte for eksempel grytekjøtt av lam eller lammeskav. Fest blir det uansett med så mange gode krydder i gryta!
Ingredienser
GRYTERETTEN
400-500 g | lammekjøtt (gjerne rester) |
1 | løk , i små terninger |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
nøytral olje til steking | |
1 ss | tomatpuré |
400 g | hermetiske tomater , hakkede |
2-3 | gulrøtter , i små biter |
1 | rød paprika , i terninger |
4-5 dl | kyllingkraft |
200 - 300 g | kikerter , ferdig kokt |
1/2 - 1 ts | sukker |
KRYDDERBLANDING
1 ts | spisskummen |
1 ts | paprikapulver |
1 ts | korianderfrø , malt |
1/2 ts | flaksalt |
1/4 ts | ingefær, malt |
1/4 ts | kardemomme |
1/4 ts | kajennepepper |
1/4 ts | sort pepper |
1/8 ts | kanel |
TILBEHØR
4 porsjoner | couscous el. |
4 ss | yoghurt eller rømme |
frisk koriander | |
4 | pita eller annet godt brød |
SLIK GJØR DU
Mål opp krydderet til krydderblandingen (bruk måleskje) og rør sammen.
Skjær opp grønnsakene som angitt. Skyll kikertene under rennende vann til det slutter å skumme. Skjær opp lammekjøttet i jevnstore biter. Jeg har her brukt rester av lammestek, men du kan for eksempel også benytte ferskt grytekjøtt av lam eller lammeskav som du steker i litt nøytral olje eller smør før det tilsettes i gryta (trenger ikke å være gjennomstekt).
Finn frem en gryte eller stekepanne med høye kanter og stek løken på middels varme til den er blank og myk. La hvitløken steke med mot slutten av steketiden. Ha i tomatpuré og ca. 3/4 av krydderet, og la det surre med i ca. 1 minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater, gulrøtter, paprika og kraft (eventuelt utblandet fond/buljong). Dersom du benytter ferskt grytekjøtt/lammeskav kan du også tilsette det nå. Gi det hele et oppkok og la det stå å småkoke i ca. 15 minutter, til gulrøttene er møre. Tilsett kikerter og lammekjøttet (dersom du benytter rester av lammestek el.) etter ca. 10 minutter. Smak til med litt sukker og eventuelt litt mer av krydderblandingen (jeg brukte alt – anbefaler det). Ønsker du en litt sterkere variant kan du også smake til med litt ekstra kajennepepper.
Kok couscous etter anvisningen på pakken.
Serveres med couscous, yoghurt/rømme og frisk koriander, hvis du har. Nytes med godt brød, for eksempel pita.
TIPS
- Tilsett gjerne litt tørket aprikos, hvis du har. Granateplekjerner smaker også godt i denne gryteretten.
- Les gjerne reisebrevet fra matreisen til Marrakech her.
VELBEKOMME!
Lagde denne i dag med rester av gårdagens lammelår. Ble kjempegod! Takk for flott oppskrift 🙂
Så hyggelig å høre at det falt i smak – tusen takk for hyggelig tilbakemelding!
Hei! Er det tørkede malte korianderblad eller korianderfrø som skal brukes?
Korianderfrø 🙂