I mars tok jeg en liten timeout fra kokebokskrivingen, og dro på en fantastisk matreise til Marrakech i Marokko med 24 matglade deltagere. Med meg på turen hadde jeg også med meg den hyggelige og kunnskapsrike guiden Karl Gunnar, og min venninne og matbloggkollega Anne Cathrine (Enestående mat), som for øvrig jobber i Norsk Tur som arrangerte denne turen.

 

DAG 1: RIAD DAR JUSTO OG MIDDAG

Det var min første tur til Afrika, og jeg var ganske spent da vi landet i Marrakech. Vi skulle bo i en riad, som er et tradisjonelt marokkansk hus eller palass med en indre hage eller gårdsplass. Bygningenes fasader er som regel uten vinduer og riaden har som formål å beskytte familiens privatliv. I dag benyttes de fleste riadene som hoteller for turister. Riaden vår, Dar Justo, ligger i medinaen, og vi ble geleidet i en labyrint av smale smug før vi endelig kom frem. Riaden var fantastisk, og rommene var smakfullt innredet. Den hadde til og med en egen hammam/spa som flere av oss benyttet oss av i løpet av oppholdet.

 

Vi møttes på den frodige takterrassen for litt myntete og fingermat, før vi pakket ut – og etterpå ble det deilig middag på Al Baraka Restaurant, som i tillegg til god mat og drikke kunne by på sang, dans og magedans.

DAG 2: KOKKEKURS, SIGHTSEEING I SOUKENE OG MIDDAG PÅ DJEMAA EL FNA

Etter frokost gikk turen til en hage litt utenfor sentrum av Marrakech der La Maison Arabe har et moderne kurssenter med urtehage og tradisjonell bakerovn. Her fikk vi lage vår egen treretters lunsjmeny, myndig veiledet av «dada» (den tradisjonelle marokkanske kokken) og hennes to hjelpere. Vi fikk lære om de forskjellige krydderne som benyttes i det marokkanske kjøkken, og vi lærte også å lage preserverte sitroner som er en viktig ingrediens i gryteretter med lam eller kylling.

Etterpå fikk vi en sightseeing i soukene i gamlebyen av vår kunnskapsrike marokkanske guide. Her var det et enormt utvalg av alt mellom himmel og jord, og vi fikk handlet blant annet keramikk, taginer, tepper og krydder. I forkant fikk vi en innføring i prutingens kunst, og i løpet av oppholdet ble vi virkelig drevne på det.

Middagen ble inntatt på Djemaa El Fna, som er det travleste torget i Afrika. Hver kveld omgjøres deler av torget til et enormt gatekjøkken med de utroligste retter. På enkle langbord og benker koste vi oss med enkel og ærlig «street food», side om side med lokalbefolkningen.

 

DAG 3: HAMMAM OG TID PÅ EGEN HÅND

Etter 2 dager i labyrintene i medinaen fikk vi muligheten til å oppleve Marrakech på egen hånd, eller å slappe av i riaden. Guidene hadde ulike alternativer vi kunne velge mellom, og selv valgte jeg hammam, shopping og et besøk på det fasjonable hotellet La Mamounia, hvor vi koste oss med tidenes dyreste Aperol Spritz.

Etterpå var det middag på Bo-zin, med spennende og smakfulle retter som var en krysning mellom marokkanske og internasjonale retter.

 

DAG 4: MARKED, KOKKEKURS OG JEEPTUR

På dag 4 ble vi hentet av jeeper og kjørt til foten av Atlasfjellene. På veien dit stoppet vi på et berbermarked, som var en opplevelse i seg selv. I tillegg til et variert vareutvalg, var det også mulig å få trukket tenner under ganske enkle forhold.

Deretter gikk turen til en liten økologisk gård ved foten av Atlasfjellene der Chef Tarik holder til. Tarik er kokk og har jobbet på velrennomerte restauranter i Marokko og i Europa, men driver nå en økologisk gård på landet hvor han blant annet holder utendørs matlagingskurs. Etter en omvisning i hans økologiske urtehage, tesermoni og en innføring i bruk av krydder, ble vi delt i grupper. Under kyndig veiledning av Tarik hadde hver gruppe etter hvert fem taginer på gang som putret om hverandre. Etterpå fikk vi nyte alle de gode smakene til lunsj, og det hele med avsluttet med formell utdeling av diplomer til alle.

På vei hjem stoppet vi i ørkenen for en benstrekk, gruppebilde og for å nyte det spektakulære synet av sand så langt øyet kunne se.

Vår siste middag ble en fargerik affære for alle sansene, på Lotus privilège, en bortgjemt perle av en restaurant. Her fikk vi servert nydelige marokkanske retter, krydret med eksotiske magedansere og arabiske musikere – i reneste 1001 natt-stil!

 

DAG 5: SHOPPING OG HJEMREISE

Dagen etter var det tid for hjemreise, med litt ekstra tid på formiddagen til å bruke opp de siste dirhamene på pruting og shopping i soukene, før vi satte nesen hjemover med mange gode minner, spennende matopplevelser, hyggelige bekjentskaper og massevis av inspirasjon i bagasjen. #jegharverdensbestejobb

Har du lyst til å lese mer om turen? Sjekk gjerne også ut Enestående mat sitt innlegg fra turen her og her. Rose-Marie, som var en av deltakerne på turen, har skrevet om turen her.

 

For ordens skyld: Dette er ikke et sponset innlegg, men jeg vil presisere at jeg har vært med å planlegge og arrangere denne turen i samarbeid med Norsk Tur

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Vi er helt i starten av planleggingen, så det er vanskelig å si noe om. Jeg kan evt. be ByK sende deg en epost når programmet er klart? Evt. kan du følge med under «matreiser» eller bloggens facebookside. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste