I disse deilige julesnurrene har jeg kombinert to av mine mest populære oppskrifter, nemlig søt gjærdeig og krydderet jeg bruker i pepperkakedeigen. Resultatet er deilige julesnurrer med smak og duft av adventstid og jul, ikke minst på grunn av finrevet appelsinskall som er tilsatt i krydderkremen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

900 g hvetemel
150 g sukker
25 g gjær (gjerne rød type), fersk*
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
5 dl Bakemjølk
150 g smør

KRYDDERFYLL

150 g smør , romtemperert
100 g brunt sukker eller hvitt sukker
1 ss maisenna eller potetmel
3 ts malt kanel
1 1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt kardemomme
1 appelsin , finrevet skall

TOPPING

1 egg til pensling
perlesukker

SLIK GJØR DU

Julesnurrer

Mål opp smøret til krydderfyllet og la det stå i romtemperatur slik at det er temperert når du skal lage fyllet.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp bakemjølka først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer bakemjølk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Julesnurrer

Mens deigen hever rører du sammen ingrediensene til krydderfyllet, til du har en luftig og jevn krem. Vask appelsinen med lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det oransje) fint med et zesterjern eller lignende og rør inn i krydderfyllet. Finn også frem tre bakebrett som du dekker med bakepapir.

Julesnurrer

Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en leiv (deigstykke) som er ca. 60 × 30 cm. Fordel krydderfyllet jevnt utover den ene halvdelen av leiven, og brett deretter den andre halvdelen over, slik at du har en leiv som er ca. 30 x 30 cm. Jevn ut luftlommer og ujevnheter, og kjevle deigen litt til slik at den ene siden er ca. 40 cm. Bruk pizzahjul eller en lang kniv og del deigen opp i ca. 24 remser som er ca. 1 1/2 cm brede (og ca. 40 cm lange). Tvinn remsen med begge hender, og rull deretter deigen rundt den ene enden, se bildet over. Putt deretter den andre enden under baksten. Etterheves under plast eller klede i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Julesnurrer

Pensle snurrene med sammenvispet egg og dryss gjerne over perlesukker til dekor.

Stekes på midterste rille i ca. 12 minutter, til snurrene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøles på rist.

Julesnurrer

Nyt julesnurrene i godt selskap, og gjerne sammen med gløgg eller en kopp julete.

Julesnurrer

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Fersk gjær* kan byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme bakemjølka til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med litt ekstra bakemjølk (ca. 1/2 dl), og droppe egget til pensling.
  • Julesnurrene kan fryses. Legg dem i fryseposer straks de er avkjølt. La dem tine på kjøkkenbenken og varm deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Hei! Viss ein ikke får tak i bakemjølka, kva alternativ er best å bruka, sur eller søt mjølk? Venleg helsing Linda

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste