Her er sjokoladekaken jeg bakte til fødselsdagen min for et par uker siden. Den gikk ned på høykant hos både mann, barn og barnebarn - så den er grundig kvalitetssikret og anbefalt av tre generasjoner.

Den er enkel og kjapp å lage - prøv den du også! Husk bare på å la den stå i romtemperatur en times tid før du skal servere den, for da er den nemlig aller best!

Annonse

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE

150 g smør , smeltet
3 egg
100 g sukker
100 g brun farin
1 ts vaniljesukker
3 dl kefir eller rømme
250 g hvetemel
5 ss bakekakao
1 ts bakepulver
1 ts natron

SJOKOLADEKREM & DEKOR

100 g kokesjokolade , ca. 55% kakaoinnhold
300 g smør , romtemperert
100 g melis
3 ss bakekakao
1 ts vaniljesukker
hvitt sjokoladestrøssel
røde skogsyreblader , hvis du har

SLIK GJØR DU

Himmelsk sjokoladekake med sjokoladekrem

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.

Finn frem en eller en springform på ca. 26 cm i diameter. Smør og strø formen.

Smelt smøret og la det avkjøles noe. Finn frem en kjøkkenmaskin med visper og pisk egg, sukker, brun farin og vaniljesukker til en luftig eggedosis. Tilsett kefir og rør sammen, Bland de tørre ingrediensen og sikt dem i eggeblandingen vekselsvis med det smeltede smøret. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at alt skal bli godt blandet sammen, slik at du beholder mest mulig luft i røra.

Hell røra i formen og bre den jevnt utover. Stekes på rist midt i ovnen i ca. 25 minutter, til kaken er ferdig. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en fyrstikk eller trepinne midt i kaken. Dersom den er ren når du tar den opp er kaken gjennomstekt. Kaken kan gjerne være litt understekt. Avkjøl kakebunnen på bakerist mens den fortsatt er i formen.

Når kaken er avkjølt kan du lage sjokoladekremen. Hakk opp sjokoladen i jevnstore biter og smelt den i et vannbad eller i en sjokoladesmelter. Kjør det romtempererte smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade, til smøret er lyst og luftig. Ha i siktet melis og bakekakao, og tilsett vaniljesukker. Kjør kremen et par minutter til, før du tilsetter den smeltede sjokoladen litt etter litt, og pisker videre til du har en myk sjokoladekrem.

Fordel sjokoladekremen umiddelbart på den avkjølte kakebunnen, og dekorer etter smak og behag. Alternativt kan du gjøre som meg, ha sjokoladekremen i en sprøytepose med tipp (jeg brukte «åpen stjerne»/Wilton 8B) og sprøyte «stjerner» på toppen av kaken. Dekorer med kakesstrøssel med hvit sjokolade og røde skogsyreblader, hvis du har.

Oppbevar kaken kjølig. Kaken smaker best når den er romtemperert, så ta den ut av kjøleskapet minst 1 time før du skal servere den. Dette er en holdbar kake som gjerne kan lages flere dager før den skal nytes.

Himmelsk sjokoladekake med sjokoladekrem

TIPS

  • Kaken kan også stekes i liten langpanne, ca. 25 x 33 cm.
  • Tilsett gjerne litt espressopulver (ca. 1 1/2 ts) i sjokoladekremen for litt mer «voksen» smak på kaken. Dersom du ikke ønsker å sprøyte kremen i «dotter» kan du eventuelt dele kaken i to og benytte halvparten av kremen som fyll, og fordele den andre halvparten oppå kaken med en kniv eller lignende.
  • Kaken gir 12-16 kakestykker. Kaken kan fryses.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei. Nå hører jeg veldig mange erfarne damer på div kakebakesider fortelle at natron setter både farge og smak på bakst og at om man skal bruke det MÅ man og ha Eddik. Det er visst en kjemisk prosess og alle er enige. Det holder ikke med rømme el kefir.. Hva mener du?

    1. Min erfaring er at dersom man bruker kefir eller annet syrnet produkt så er det tilstrekkelig, og jeg får alltid godt bakeresultat av kombinasjonen kefir og natron. Jeg har imidlertid hørt andre si at dersom for eksempel man ønsker å lage en melkefri kake (og benytter et annet, ikke syrnet produkt) så må man tilsette litt syre som for eksempel eddik. Jeg har ikke erfaring med dette selv.

  2. Hei,
    Her er det ikke angitt temperatur på ovnen, og 25 min steketid virker lite, men er kanskje nok hvis ovnen skal stå på 200 gr.
    .
    Hva skal ovnen stå på?

    1. Joda, det står helt til begynne med i arbeidsbeskrivelsen – 180 grader. Steketiden på 25 minutter er veiledende, du må sjekke med bakenål el. om kaken er gjennomstekt/passe stekt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.