Her er sjokoladekaken jeg bakte til fødselsdagen min for et par uker siden. Den gikk ned på høykant hos både mann, barn og barnebarn - så den er grundig kvalitetssikret og anbefalt av tre generasjoner.

Den er enkel og kjapp å lage - prøv den du også! Husk bare på å la den stå i romtemperatur en times tid før du skal servere den, for da er den nemlig aller best!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE

150 g smør , smeltet
3 egg
100 g sukker
100 g brun farin
1 ts vaniljesukker
3 dl kefir eller rømme
250 g hvetemel
5 ss bakekakao
1 ts bakepulver
1 ts natron

SJOKOLADEKREM & DEKOR

100 g kokesjokolade , ca. 55% kakaoinnhold
300 g smør , romtemperert
100 g melis
3 ss bakekakao
1 ts vaniljesukker
hvitt sjokoladestrøssel
røde skogsyreblader , hvis du har

SLIK GJØR DU

Himmelsk sjokoladekake med sjokoladekrem

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.

Finn frem en springform som er ca. 26 cm i diameter. Smør og strø formen.

Smelt smøret og la det avkjøles noe. Finn frem en kjøkkenmaskin med visper og pisk egg, sukker, brun farin og vaniljesukker til en luftig eggedosis. Tilsett kefir og rør sammen, Bland de tørre ingrediensen og sikt dem i eggeblandingen vekselsvis med det smeltede smøret. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at alt skal bli godt blandet sammen, slik at du beholder mest mulig luft i røra.

Hell røra i formen og bre den jevnt utover. Stekes på rist midt i ovnen i ca. 30 minutter, til kaken er ferdig. Sjekk mot slutten av steketiden om den er ferdig ved å stikke en fyrstikk eller trepinne midt i kaken. Dersom den er ren når du tar den opp er kaken gjennomstekt. Kaken kan gjerne være litt understekt. Avkjøl kakebunnen på bakerist mens den fortsatt er i formen.

Når kaken er avkjølt kan du lage sjokoladekremen. Hakk opp sjokoladen i jevnstore biter og smelt den i et vannbad eller i en sjokoladesmelter. Kjør det romtempererte smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade, til smøret er lyst og luftig. Ha i siktet melis og bakekakao, og tilsett vaniljesukker. Kjør kremen et par minutter til, før du tilsetter den smeltede sjokoladen litt etter litt, og pisker videre til du har en myk sjokoladekrem.

Fordel sjokoladekremen umiddelbart på den avkjølte kakebunnen, og dekorer etter smak og behag. Alternativt kan du gjøre som meg, ha sjokoladekremen i en sprøytepose med tipp (jeg brukte «åpen stjerne»/Wilton 8B) og sprøyte «stjerner» på toppen av kaken. Dekorer med kakesstrøssel med hvit sjokolade og røde skogsyreblader, hvis du har.

Oppbevar kaken kjølig. Kaken smaker best når den er romtemperert, så ta den ut av kjøleskapet minst 1 time før du skal servere den. Dette er en holdbar kake som gjerne kan lages flere dager før den skal nytes.

Himmelsk sjokoladekake med sjokoladekrem

TIPS

 • Kaken kan også stekes i liten langpanne, ca. 25 x 33 cm.
 • Tilsett gjerne litt espressopulver (ca. 1 1/2 ts) i sjokoladekremen for litt mer «voksen» smak på kaken. Dersom du ikke ønsker å sprøyte kremen i «dotter» kan du eventuelt dele kaken i to og benytte halvparten av kremen som fyll, og fordele den andre halvparten oppå kaken med en kniv eller lignende.
 • Kaken gir 12-16 kakestykker. Kaken kan fryses.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Nå hører jeg veldig mange erfarne damer på div kakebakesider fortelle at natron setter både farge og smak på bakst og at om man skal bruke det MÅ man og ha Eddik. Det er visst en kjemisk prosess og alle er enige. Det holder ikke med rømme el kefir.. Hva mener du?

  1. Min erfaring er at dersom man bruker kefir eller annet syrnet produkt så er det tilstrekkelig, og jeg får alltid godt bakeresultat av kombinasjonen kefir og natron. Jeg har imidlertid hørt andre si at dersom for eksempel man ønsker å lage en melkefri kake (og benytter et annet, ikke syrnet produkt) så må man tilsette litt syre som for eksempel eddik. Jeg har ikke erfaring med dette selv.

   1. Enig med deg. Syrnet melk er tilstrekkelig. Etter som jeg bor mye i USA er det helt vanlig å gjøre dette. Har man derimot ikke srnede melkeprodukter må man bruke eddik. Som f.eks i amerikanske pannekaker

 2. Hei,
  Her er det ikke angitt temperatur på ovnen, og 25 min steketid virker lite, men er kanskje nok hvis ovnen skal stå på 200 gr.
  .
  Hva skal ovnen stå på?

  1. Joda, det står helt til begynne med i arbeidsbeskrivelsen – 180 grader. Steketiden på 25 minutter er veiledende, du må sjekke med bakenål el. om kaken er gjennomstekt/passe stekt. Lykke til!

 3. Hei og godt nytt år! Jeg laget denne kaken på nyttårsaften og den smakte veldig godt. Men jeg måtte modifisere kremen litt. Med 300g smør og kun 100g melis ble kremen mer saltet enn søt så jeg tilsatt 100g melis til. Det var fortsatt mulig å lage roser med sprøyteposen. Kremen kunne være enda søtere og mindre fett, synes jeg. Ellers – veldig bra kake!!

 4. Denne er en favoritt. God og saftig og blir alltid bra. Hvis jeg steker på 180 grader må jeg la kaken stå i ca 40-45 min. Deler bunn i 3 og fordeler smørkremen mellom lagene og rundt. Takk for gode oppskrifter

 5. Du bruker mye brunt sukker. Er plaget med at det blir steinhardt. Bakte kanelsnurrer (herlige! ) forrige helg. Måtte bruke kjevle for å løsne det. Hadde pakket posen tett.Bedre/sunnere enn hvitt sukker?
  Hvordan oppbevarer du det. Nå: lørdags-brunch med dine kjempegode grove rundstykker!Blir mye Trine-mat hos oss for tida. Mye morsommere å lage mat etter at dine bøker kom i hus!

  1. Legg sukkerposen i en tett plastpose og oppbevar den kaldt i kjøleskapet. Da holder sukkeret seg mykt.

  2. Brunt sukker kan oppbevares i fryseren og det er like mykt når du skal bruke det.
   Hilsen Grete

 6. Hei Trine. Himmelsk sjokoladekake. «best ever»!!
  Aldri fått sånn skryt av sjokoladekake før denne. Lagde en «dobbeldekker» på morsdagen og barnebarnet (6,5år)ville så absolutt ha en bit (stor bit) av kaka med hjem (varmet et farmors hjerte). Jeg brukte en boks laktoseredusert rømme, og vanlig kakaopulver, da jeg ikke hade bakekakao Hva er forskjellen??
  Selv har jeg aldri hatt sjokoladekake som favoritt, men denne gikk rett hjem. Kan som du skrive, passer til liten og stor

  1. Så hyggelig å høre at kaken falt i smak! Vanlig kakaopulver går helt fint, det og bakekakao er vel stort sett det samme. Grunnen til at jeg nå skriver bakekakao i oppskriftene mine er at flere har forvekslet det med ferdig utblandet kakao (når jeg skriver «kakao»)… Takk for din tilbakemelding! 🙂

 7. Deilig og saftig kake. Jeg tok litt salt i sjokoladeglasuren, kontrasten mellom det søte og salte ble nydelig.

 8. Nydeleg kake! Brukte rund form, 180 grader i 35.min. som gav perfekt resultat. Brukte rømme og bakepulver + natron, gjorde kaka høg og luftig!
  Alltid fornøgd med dine oppskrifter!

 9. Kan jeg bruke biola naturell istedenfor kefir? Biola er laktosefri spør mtp reaksjonen med natron, om byttet har betydning.

 10. Hei,
  har ikke kjøkkenmaskin med K-spade for å piske smøret lyst og luftig, blir det helt feil å bruke vanlig miksmaster?

 11. Hei, en deilig kake, tusen takk!
  Jeg måtte justere steketiden til 35 min, og det ble dessverre ikke nok det heller. Tenker 40-45 min er bra.
  Så kaken falt sammen på midten da jeg tok den ut, ble rett og slett ikke stekt nok.
  Smaker veldig godt allikevel, ble ganske saftig

 12. Hei, kunne tenkt meg og bakt den ikveld og fryst ned . Men ser jeg ikke har brunt sukker , kan jeg bytte ut det brune med hvit sukker?

 13. Denne var helt fantastisk sjøl om eg såg natron på benken da kaken omtrent var ferdigstekte. Kremen kjempegod .

 14. Denne ble saftig og supergod! Hadde problemer med å lage med sprøytepose med tipp, ble altfor myk. Hva kan jeg gjøre , skal den stå i kjøleskap en stund før bruk?

  1. Så hyggelig å høre at kaken ble saftig og god! Årsaken til at glasuren ble myk kan være at den er for varm, slik at den kunne ha fått en liten tur i kjøleskapet. Alternativt kunne du ha rørt inn litt mer melis. Kaken blir imidlertid like god om du bare smører glasuren utover med en kniv. 🙂

 15. Denne er en stor favoritt. Prøvde første gang i fjor, til det som da var en 5åring sin bursdag og nå er det til samme bursdagsbarn på 6årsdagen. Kaken er nemlig perfekt for å ha oblat/kakepapir på! Fyllet er akkurat hardt nok til at motivet holder seg i dagevis. Anbefaler som flere andre å dele i to og ha fyll inni og oppå. Nam

 16. Hei! Gleder meg til å prøve denne i konfirmasjon til helgen. Fryses den med glasuren på, eller lager eg glasur på dagen eller dagen før?

 17. For en nydelig kake. Delte den i to og tok litt av kremen inni. Laget litt «for mye» krem. Var litt raus med måla. Ble helt nydelig! Dynket også delene med sitronsaft og melk, så var sikker på at den ikke ble tørr. Nydelig smak! Takk for fiiiin oppskrift. Denne skal lages flere ganger

 18. Brukte kokossukker og en blanding v youhurt naturell og lett rømme. Kaken ble helt super. Halverte mengde smør i glasuren og tilsatte en eggeplomme.

 19. Denne kaken er helt fantastisk god. Tror det må være den beste sjokoladekaken jeg har prøvd. Har bakt den 2 ganger og oppskriften er helt perfekt slik den er. 25-30min i ovnen. Den holder seg usedvanlig godt. Den er akkurat like god etter 1 uke. Jeg har aldri opplevd før at smak eller konsistens ikke taper seg litt etter noen dager med andre kaker. Siste gangen bakte jeg selve kaken 2 dager før selskapet, pakket den godt inn og så laget jeg kremen og monterte og pyntet kaken dagen etter. Dette fungerte over all forventning. Fungerte også helt utmerket å fryse kakerester med krem. Tinte opp i kjøleskapet og da var den akkurat like god som før innfrysing.

 20. Tips for brunt sukker: Forsøkte å legge eit halvt knekkebrød øverst i posen med brunt sukker, lukka med tett plasklemme. Mjukt sukker etter fleire månader!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste