Den 25. mars er den internasjonale vaffeldagen, og det må jo feires med en ny vaffeloppskrift! I år kan jeg friste med grove vafler med en smakfull fennikel- og eplesalat og deilig røkt laks. Vafler kan nemlig også serveres sammen med "saltmat" - prøv det gjerne til lunsj eller kveldsmat.
Grove vafler er ellers også et godt alternativ til brød, prøv dem gjerne i matboksen sammen med annet godt pålegg. Lag gjerne dobbel oppskrift når du først er i gang!
Ingredienser
VAFFELRØRE
75 g | hvetemel (ca. 1 1/2 dl) |
75 g | sammalt hvete fin (ca. 1 1/2 dl) |
35 g | havregryn (ca. 1 dl) |
1/4 ts | salt |
1/2 ts | bakepulver |
3 1/2 dl | melk |
1/2 dl | vann |
2 | egg |
2 ss | smør , smeltet |
FENNIKEL- OG EPLESALAT
1 | fennikel , i tynne strimler |
100 g | sellerirot , i tynne strimler |
1 | eple , i tynne strimler |
1 | sitron , revet skall + saften |
100 g | crème fraîche |
2-3 ss | majones |
1 ss | dijonsennep (smak til) |
salt og pepper |
TILBEHØR
200 g | røkt laks , i skiver |
friske spirer (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
Bland alt det tørre. Ha i væsken og rør til du har en jevn røre. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Ha deretter i eggene og rør videre. Til slutt røres det smeltede smøret inn. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel/væske dersom røren virker for tynn/tykk. La vaffelrøren svelle i minst 30 minutter (da vil den også tykne litt).
Ha vaffelrøre i vaffeljernet og stek til vaflene har en gyllen farge på begge sider. Oppskriften gir ca. 8 vaffelplater (avhengig av størrelsen på vaffeljernet ditt).
Rens fennikelen og skjær den i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Ta vare på de grønne «buskene», de kan du eventuelt benytte til dekor. Skjær også sellerirot og eple i tynne skiver, som du igjen skjærer i tynne strimler. Drypp 1-2 ts sitronsaft over eplestrimlene.
Rør sammen créme fraîche, majones og sennep til dressingen, og smak til med finrevet sitronskall, salt og pepper. Tilsett eventuelt litt mer sennep om nødvendig. Vend sammen grønnsaker og dressing.
Anrett fennikel- og eplesalaten oppå en vaffelplate, sammen med røkt laks og det grønne fra fennikelen og eventuelt noen spirer. Nytes umiddelbart.
Vaflene er best når de er relativt nystekte. Dersom du får vaffelrøre til overs kan den oppbevares i kjøleskapet i flere dager, og stekes opp når behovet for en godbit skulle melde seg igjen. Prøv dem gjerne med annet pålegg også, for eksempel brunost, hvitost & skinke eller syltetøy.
Sjekk gjerne også ut de andre vaffeloppskriftene på bloggen:
VELBEKOMME!