I sommer går sydenturen til Spania, og ikke til Hellas som tidligere år. De greske smakene kan imidlertid fint rekonstrueres på hjemmebane, her som tilbehør til en deilig grillet svinefilet og grillede nypoteter.
Ingredienser
GRILLEDE POTETER
4 porsjoner | småpoteter /nypoteter |
olivenolje | |
maldonsalt |
GRILLET SVINEFILET
600-800 g | svinefilet |
TOMATSALAT
4 | store tomater i båter |
1 | rødløk i ringer |
1/2 | agurk i biter |
150 g | fetaost i terninger |
sorte stenfrie oliven (gjerne kalamataoliven) | |
frisk oregano eller basilikum | |
3 ss | olivenolje |
2 ss | rødvinseddik |
salt og pepper |
BBQ-SAUS MED HONNING & SENNEP
1 liten | løk , finhakket |
1 ss | olivenolje |
1 dl | ketchup |
2-3 ts | flytende honning |
2-3 ts | dijonsennep |
2-3 ts | balsamicoeddik |
salt og pepper |
TZATZIKI
1 | agurk , revet |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
250 g | tyrkisk yoghurt |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Begynn med potetene. Bruk gjerne små poteter av omtrent lik størrelse, og kok dem først i litt lettsaltet vann, i 5-10 minutter. Hell av kokevannet og legg potetene i dobbelt lag grillfolie. Ringle over litt olivenolje og strø litt maldonsalt over. Lukk folien slik at det blir tett og legg på direkte varme på grillen. Etter ca. 10 minutter åpner du folien og snur på potetene slik at de tar farge over det hele. Grill potetene til de er ferdige, etter 15-25 minutter.
BBQ-sausen kan gjerne lages på forhånd. Stek løken på middels varme i oljen, til den er blank og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem slik at du får en god balanse mellom det søte og det syrlige. La sausen småkoke til den tykner. (Sausen er holdbar i ca. tre uker dersom den oppbevares i kjøleskapet i et tett glass.)
Fjern eventuelle sener på kjøttet og pensle det med nøytral olje. Krydre med salt og pepper og grill på direkte varme til du har en fin stekeskorpe over hele kjøttstykket. Pensle fileten med litt av BBQ-sausen, skru ned varmen og legg kjøttet over på indirekte varme (les mer om det her), og grill videre til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-62 grader. Snu kjøttet av og til. La kjøttet hvile i 5-10 minutter før du skjærer det opp i skiver (rett før servering).
Tzatzikien kan gjerne lages i god tid før servering. Riv agurken på et råkostjern eller i en kjøkkenmaskin. Jeg foretrekker å benytte sistnevnte da jeg synes agurken blir mindre vassen da. Rør sammen tyrkisk yoghurt og hvitløk, og smak til med salt og pepper. Dersom agurken er litt vassen må du klemme ut noe av vannet. Tilsett så agurken og vend forsiktig sammen. Tyrkisk yoghurt kan eventuelt erstattes med gresk yoghurt, matyoghurt eller yoghurt naturell.
Skjær opp grønnsakene som anvist og ha dem i en salatbolle. Rør sammen olivenolje og rødvinseddik, og smak til med salt og pepper. Vend dressingen inn i salaten og la det trekke i ca. 30 minutter slik at alle de gode smakene får satt seg. Rett før servering tilsettes fetaost, oliven og urter.
Server svinefileten i lubne skiver, sammen med grillede poteter, tomatsalat, tzatziki og resten av BBQ-sausen.
Enjoy!
Det här var ett recept i min smak! Mums!
Dtte er oppskrift for 4, er det ikke mulig å endre dette til f.eks 12?
Joda. Les mer om hvordan du gjør det her: https://trinesmatblogg.no/hvordan/#hvordan-justere-antall-porsjoner-og-hva-du-ma-vaere-obs-pa