I dag kan jeg friste med grillet svinefilet med grillede poteter - og grillet paprika fylt med lune, søte cherrytomater, hvitløk, basilikum og olivenolje. Det hele toppes med chimichurri som er en kald saus fra Sør- og Mellom-Amerika, og som passer ypperlig som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt. Prøv det du også!
Ingredienser
GRILLET SVINEFILET
600-700 g | svinefilet |
2 ss | nøytral olje |
salt og pepper |
GRILLEDE POTETER
4 porsjoner | småpoteter |
nøytral olje | |
flaksalt |
FYLT PAPRIKA
2 | paprika , gjerne ulik farge |
300 g | cherrytomater , gjerne ulike farger |
1 fedd | hvitløk , finhakket |
2 ss | extra virgin olivenolje |
basilikumblader , finsnittet | |
flaksalt |
CHIMICHURRI
4 ss | persille , hakket |
2 ss | oregano eller basilikum, hakket |
2 ss | koriander , hakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
1 | sjalottløk , finhakket |
1/2-1 | rød chili , finhakket |
1 1/2 dl | extra virgin olivenolje |
3 ss | rødvinseddik |
1/2 | lime , saften |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
POTETENE
Vask potetene, og del dem eventuelt i to dersom de er store. Kokes i lettsaltet vann i ca. 10 minutter. Hell av kokevannet og tre eventuelt potetene på spyd (se tips nedenfor). Pensles med nøytral olje og grilles på indirekte varme til de er gylne og møre. Snu potetene av og til. Alternativt kan du legge potetene i en aluminiumsform som du setter på grillen.
SVINEFILETEN
Fjern eventuelle sener på kjøttet og pensle det med nøytral olje. Krydre med salt og pepper og grill på direkte varme til du har en fin stekeskorpe over hele kjøttstykket. Skru ned varmen og legg kjøttet over på indirekte varme (les mer om det her), og grill videre til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. La kjøttet hvile i minst 10 minutter før du skjærer det opp i skiver (rett før servering).
FYLT PAPRIKA
Del paprikaene i to på langs og fjern alle frø og hinner. Skjær tomatene i 4 biter og bland sammen med basilikum og hvitløk. Smak til med olivenolje og litt salt. Grill paprikaen med snittsiden ned i noen minutter, til du får grillriller på paprikaen. Snu paprikaen og fordel tomatene oppi. La paprikaene grille på indirekte varme i 5-10 minutter, til tomatene er gjennomvarme og paprikaen er mør.
CHIMICHURRI
Hakk opp urtene som angitt og ha dem i en bolle sammen med hvitløk, sjalottløk, chili, olivenolje og rødvinseddik. Rør godt sammen og smak til med limesaft, salt og pepper. La chimichurrien stå å trekke i romtemperatur i minst en halvtime, slik at de gode smakene får satt seg.
SERVERING
Server svinefileten med litt chimichurri oppå, og server fylt paprika og grillede poteter som tilbehør.
TIPS
- Dersom du benytter trespyd bør de legges i vann i ca. 30 minutter før du skal grille, slik at de ikke tar fyr.
- Varier gjerne med annet grillmattilbehør, som for eksempel brokkolisalat. Alle oppskriftene på grillmat (og tilbehør) finner du samlet her.
Kan man lage chimichurrien lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet?
Ja, det går fint.
Fantastisk gode smaker Chimichurrien gjorde susen.
Så hyggelig å høre at den falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen! 🙂