Det meste kan grilles, og krydderblandinger, marinader, sauser og tilbehør med deilig krydder bidrar til å heve smaken. Jeg kan i dag friste med blant annet et smaksrikt grillkrydder som tar kjøtt og kylling til nye høyder, en deilig marinade som gir grønnsakene på grillen det lille ekstra - og chilismør som topper det hele. Jeg har her valgt entrecôte og grønnsaker som blant annet fennikel, paprika og squash, men du kan benytte for eksempel svin eller kylling isteden - og grønnsaker etter smak og behag. Varier og eksperimenter med krydder og deilige smaker - og bli en grillmester du også!
Ingredienser
KJØTT & GRØNNSAKER
700-800 g | entrecôte av storfe |
1 | fennikel , i skiver på langs |
2 | rødløk , delt i to |
2 | rød paprika , i grove biter |
1 | squash , i skiver på langs |
8 | poteter |
12 | cherrytomater , i klaser |
frisk basilikum , til dekor |
MARINADE
1 dl | olivenolje |
1 neve | basilikum |
2 fedd | hvitløk |
1/2 | sitron (saften), smak til |
salt og pepper , smak til |
GRILLKRYDDER
3 ss | røkt paprikapulver |
2 ss | paprikapulver |
2 ss | chilipulver |
1 ss | sort pepper (malt) |
1 ss | hvitløkspulver |
1 ss | oregano |
1 ts | kajennepepper |
2 ss | salt |
2 ss | brunt sukker |
CHILISMØR
200 g | smør (romtemperert) |
1/2 - 1 | rød chili , finhakket |
2 fedd | hvitløk |
1/2 | sitron (saft og finrevet skall) |
SLIK GJØR DU
CHILISMØR
Kjør romtemperert smør, chili, hvitløk, sitronskall og sitronsaft med stavmikser eller lignende, til alt er godt blandet. Du regulerer selv styrken på chilismøret med mengden chili du tilsetter. Smak deg frem! Fordel blandingen på litt plastfolie og rull den stramt sammen, slik at du får en pølse. Slå en knute på hver side og legg chilismøret i fryseren en halvtimes tid. Oppbevar chilismøret i kjøleskapet frem til servering, og skjær den deretter opp i tykke skiver.
GRILLEDE MARINERTE GRØNNSAKER
Skjær opp grønnsakene som angitt over. Ha alle ingrediensene til marinaden i en liten bolle. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Pensle grønnsakene med ca. halvparten av marinaden, og la dem gjerne ligge å marinere et par timer, dersom du har tid til det. Tørk deretter av marinaden med litt kjøkkenpapir og grill grønnsakene på direkte varme (les mer om direkte/indirekte varme her) i noen minutter på hver side, til de er møre og fine. Jeg har en egen grillpanne som jeg setter på grillen og griller grønnsakene på, som gjør det enkelt å grille grønnsakene, samtidig som den gir fine grillriller. La cherrytomatene grille med de siste 5 minuttene.
Drypp resten av marinaden over de grillede grønnsakene, og dryss eventuelt over litt frisk basilikum.
Kok potetene i lettsaltet vann i ca. 10 minutter. Hell av vannet og tre potetene på grillspyd. Dersom du benytter grillspyd av tre bør du bløtlegge dem i vann i minst 20 minutter før du legger dem på grillen. Pensle potetene med litt av marinaden og grill dem sammen med de øvrige grønnsakene.
GRILLKRYDDER & ENTRECÔTE
Bruk måleskje og mål opp krydderet. Ha det i en liten bolle og rør godt sammen. Nå har du grillkrydder for mange grillkvelder fremover. Ha krydderet i lufttett glass, så holder det seg i flere måneder fremover.
Skjær opp kjøttet i 4 like tykke biffer. Gni inn kjøttet med grillkrydderet og stek det på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Ta kjøttet av grillen og la det hvile i ca. 10 minutter før servering.
TIPS & SERVERING
Ha alt klart før du begynner å grille. Begynn med potetene, deretter kjøttet og fennikelen – og grill resten av grønnsakene mens kjøttet hviler. Skjær opp chilismøret i litt tykke skiver som legges oppå kjøttet. Nytes umiddelbart, i godt selskap og gjerne med en god rødvin i glassene.
VELBEKOMME!
Hyggelig å høre at du liker oppskriftene mine!
Leit å høre at du ikke liker samarbeidet med Santa Maria. Jeg velger mine samarbeidsparter med omhu, og Santa Maria er en seriøs aktør som har mange gode produkter. Blant annet bruker jeg krydderet deres og asiatiske produkter. Siden jeg lager maten fra bunnen av benytter jeg ikke halvfabrikata-produktene deres, og de er heller ikke omfattet av samarbeidet.