Focaccia er alltid populært, og kan fylles etter smak og behag. Jeg har her fylt focacciaen med balsamicomarinert rødløk, cherrytomater, oliven og litt speket pølse. Som tilbehør har jeg laget aïoli, noe som løfter denne retten ytterligere et par hakk. Nyt den gjerne som en snacks eller smårett sammen et glass vin eller lignende.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Focaccia

900-1000 g hvetemel
25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ss honning
1 ts salt
7 dl vann , ca. 25 grader

Fyll

2 rødløk i ca 1/2 cm tykke ringer balsamicoeddik
8 cherrytomater eller flere
1 neve oliven
speket pølse eller annen spekemat
olivenolje
maldonsalt
frisk rosmarin

Aioli

2 eggeplommer
1-2 ts sennep
1-2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
sitronsaft , smak til
salt og hvit pepper , smak til
vann (eventuelt)

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 30-60 minutter.

Mens foccaciaen hever lager du den balsamicobakte løken. Legg løkringene utover et bakepapirkledt stekebrett og drypp olivenolje og balsamicoeddik over. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca 10 minutter. La løkringene avkjøles noe, og fordel dem deretter på den ferdighevede foccaciaen. Stikk cherrytomater, oliven og spekemat nedi deigen med jevne mellomrom. Ringle over litt olivenolje og strø over litt maldonsalt. Stikk også noen kvister med frisk rosmarin hvis du har.

Stek focacciaen ved 225 grader på nederste rille i ca 30-35 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Aïoli er godt tilbehør til focacciaen, og den beste aïolien lager du selvsagt selv.

Pass på at alle ingrediensene er romtemperert. Ha eggeplommene, finhakket hvitløk og sennep i en bolle og rør sammen. Hell oljen oppi eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Ha først i ca halvparten av oljen og tilsett deretter 1-2 ss sitronsaft og bland godt. Spe inn resten av oljen på samme måte. Dersom majonesen blir for tykk kan du tilsette litt vann og røre godt sammen. Smak til med salt og hvit pepper. Du kan lese mer om tilberedning av aïoli her.

Server focacciaen gjerne lunken med spekemat og aïoli som tilbehør.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Ser helt nydelig ut! Når kommer kokeboken din ut? Skal flytte for meg selv til høsten og kokeboken står høyt på ønskelisten for innflytningsgaver for en matglad kommende student 😀

  2. Hei!

    Gratulerer med kokebok!! – GØY
    Jeg skal lage en tapasbuffet og foccacia hørtes fristende ut.
    Kan den lages dagen før tror du?
    Sliter litt med å vite hva som kan lages dagen før.og fortsatt være godt.
    feks. Saltbakte poteter

  3. He Trine.

    Bloggen din er sinnsykt bra. Har laget flere av oppskriftene dine, og syns at du har masse spennede og sunne varianter som passer oss bra. Idag prøver jeg focacciabrødet ditt. Det står i ovnen nå, og er meget spent på resultatet.

    Stå på, og takk for masse inspirasjon.

    mvh

    Christian S.

  4. Heia!
    Jeg lagde denne foccaciaen i går, med stort hell! Den ble ubeskrivelig sprø og velsmakende. Den balsamicomarinerte rødløken åpna døra til en ny matopplevelse for meg :). Det som ikke fikk plass på foccaciaen småspiste jeg langt utover kvelden… Og takk for en fantastisk bra matblogg, Trine!

  5. Denne var veldig god! Passer perfekt som en snack med litt kald øl ved siden av også. Fant ikke Tind-pølsen du anbefalte i butikken, men det smakte godt med en italiensk variant fra Gilde.

    1. Jeg benytter ofte Dijonsennep. Jeg husker ikke hva jeg benyttet i denne oppskriften. Det er her viktig å smake seg frem. 🙂

  6. Hei, veldig godt brød, har laget dette mange ganger og alltid vellykka 🙂 nå lurer jeg på om det er mulig å halvsteke det for så å gjøre det ferdig neste dag? Hvordan gjør jeg i så fall?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste