
Eplekaker i ulike varianter er et sikkert høsttegn. Her kommer min eplekakefavoritt denne høsten, nemlig en deilig epleterte med vaniljefyll med et hint av sitron. Noe å tenke på i helgen, kanskje?
Ingredienser
Tertebunn
300 g | hvetemel |
200 g | smør |
100 g | melis |
1 | egg , sammenvispet |
Eplefyll
4-5 | røde epler , i tynne båter |
2 ss | sukker |
1 ss | kanel |
1-2 ss | smør |
Vaniljefyll
2 dl | crème fraîche |
2 | egg |
1/2 dl | sukker |
1 | vaniljestang (eller 1 ts ekte vaniljesukker) , frøene |
1/2 | sitron |
2 ss | sitronsaft + litt revet sitronskall |
SLIK GJØR DU
Begynn med tertebunnen: Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer (eventuelt over natten).
Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunn og kanter i en smurt og strødd kakeform. Jeg benyttet en vanlig kakeform som er 24 cm i diameter. Om du heller foretrekker å kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Prikk deretter bunnen med gaffel.
Forstek tertebunnen ved 200 grader i ca. 15 minutter, til tertebunnen er gylden i kantene. La tertebunnen avkjøles i ca. 15 minutter.
Mens tertebunnen står til avkjøling vasker du eplene og fjerner kjernehusene. Skjær eplene opp i tynne båter. Smelt smøret i en stekepanne, og stek eplebåtene sammen med sukker og kanel i noen minutter, til eplebåtene er myke. La eplebåtene avkjøles noen minutter, og ha dem deretter oppi terteskallet.
Visp sammen egg, creme fraiche, sukker og vaniljestang, og smak til med sitronsaft og litt revet sitronskall. Hell blandingen over eplene og stek kaken ferdig ved 200 grader (midt i ovnen på vanlig over- og undervarme), til kaken er ferdigstekt og vaniljefyllet har stivnet, etter 25-30 minutter.
Avkjøl kaken og server den gjerne lun med en god vaniljeis eller hjemmelaget vaniljesaus som tilbehør. Kaken smaker også godt dagen etter, men la den gjerne stå litt i romtemperatur før servering.
Nyyyt!