Eplekaker i ulike varianter er et sikkert høsttegn. Her kommer min eplekakefavoritt denne høsten, nemlig en deilig epleterte med vaniljefyll med et hint av sitron. Noe å tenke på i helgen, kanskje?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Tertebunn

300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg , sammenvispet

Eplefyll

4-5 røde epler , i tynne båter
2 ss sukker
1 ss kanel
1-2 ss smør

Vaniljefyll

2 dl crème fraîche
2 egg
1/2 dl sukker
1 vaniljestang (eller 1 ts ekte vaniljesukker) , frøene
1/2 sitron
2 ss sitronsaft + litt revet sitronskall

SLIK GJØR DU

Begynn med tertebunnen: Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer (eventuelt over natten).

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunn og kanter i en smurt og strødd kakeform. Jeg benyttet en vanlig kakeform som er 24 cm i diameter. Om du heller foretrekker å kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Prikk deretter bunnen med gaffel.

Forstek tertebunnen ved 200 grader i ca. 15 minutter, til tertebunnen er gylden i kantene. La tertebunnen avkjøles i ca. 15 minutter.

Mens tertebunnen står til avkjøling vasker du eplene og fjerner kjernehusene. Skjær eplene opp i tynne båter. Smelt smøret i en stekepanne, og stek eplebåtene sammen med sukker og kanel i noen minutter, til eplebåtene er myke. La eplebåtene avkjøles noen minutter, og ha dem deretter oppi terteskallet.

Visp sammen egg, creme fraiche, sukker og vaniljestang, og smak til med sitronsaft og litt revet sitronskall. Hell blandingen over eplene og stek kaken ferdig ved 200 grader (midt i ovnen på vanlig over- og undervarme), til kaken er ferdigstekt og vaniljefyllet har stivnet, etter 25-30 minutter.

Avkjøl kaken og server den gjerne lun med en god vaniljeis eller hjemmelaget vaniljesaus som tilbehør. Kaken smaker også godt dagen etter, men la den gjerne stå litt i romtemperatur før servering.

Nyyyt!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei.
  Denne høres nydelig ut. Jeg tåler ikke crfr, men kan bruke kesam. Det må vel funke her det også?
  Veldig inspirerende blogg, forresten. Jeg er innom hver dag, og finner stadig nye ting å prøve! 🙂

  1. Så gøy å høre at du finner inspirasjon på bloggen min! Har ikke mye erfaring med kesam i stekte kaker, men vil tro at det skal gå bra å erstatte creme fraiche med kesam.

 2. Hei Trine!
  Først vil jeg bare takke for en inspirerende blogg! Har flere ganger laget mat etter dine oppskrifter, sist helg laget jeg kyllinglasangen med squash og pesto, den var nyydelig og fikk mye skryt fra middagsgjestene!
  Bør denne kaken serveres rykende varm, eller kan den lages dagen i forveien?

  Mvh Tone

  1. Så bra at oppskriftene faller i smak! Kaken er best lun, men kan fint lagres i kjøleskapet et par dager.

 3. En fantastisk terte. Nyter den etter å ha servert din oppskrift på fajitas for mange ungdommer…..de var overbegeistret. Ingen vil lenger ha ferdigkjøpte krydderblandinger

 4. Hei:) Dette var virkelig en spennende blogg jeg kom over:)Jeg gleder meg til å prøve ut flere av dine oppskrifter, får vann i munnen av disse bildene:) Legger meg til som følger, her kommer jeg til å finne mye mat inspirasjon:) Klem

 5. Men hva om en har dårlig tid og ikke kan vente flere timer på deigen i kjøleskapet? Kan det funke at deigen blir lagt 1 time i fryseboksen? Skulle gjerne servert denne på symøtet i kveld, men har bare to timer etter jobb. 🙂

  1. Du kan eventuelt legge den litt i fryseboksen, men da må du sjekke litt underveis slik at den ikke blir for hard. Synes det er vanskelig å si hvor lenge den bør ligge siden jeg ikke har forsøkt det selv. Nå kommer dessverre svaret mitt litt sent ift symøtet i kveld, jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på spørsmål på så kort varsel. Håper du likevel fant en god løsning på kveldens kakeservering. 😉

 6. Baka denne i helga – nydeleg nysteikt med is – og minst like god dagen etter (nokre minuttar i omnen) -:)))

 7. Denne epleterten ser helt nydelig ut, skal lage den til familiebesøk, på fredag! Den kommer til å bli populær! 

 8. Hei Trine,

  denne ser skikkelig god ut! Går det an å bruke ferdigkjøpt bunn? Hva slags type bunn/deig kan man kjøpe i såfall?

  1. Den er minst like god som den ser ut! Det går sikkert an å benytte ferdigkjøpt bunn, men jeg er nok ikke riktig person å spørre om anbefalinger for ferdigkjøpte paibunner har jeg ingen erfaring med 😉

 9. Hei! Jeg skal lage denne til gjester, men her jeg er nå har jeg ikke kakeform, kun en stor paiform. kan denne brukes i stedet? Og så vil jeg helst servere den varm, kan den varmes opp
  Igjen på kvelden, eller kan den stå klar med fyllet noen timer før jeg setter den i ovnen under middagen?

 10. Deigen bare smeltet/krøp sammen nederst i kakeformen. Fulgte oppskrift til punkt og prikke, men dette ble helt krise. Både mor og bursdagsbarn er lei seg. Hva gjorde vi galt?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste