Det går mot påskeferie på hytta og det som nok er høysesong for eltefrie brød i vår familie. Med begrenset frysebokskapasitet og påskestengte butikker må vi bake brødet selv, men det er ikke noe pes med litt planlegging. Jeg setter deigen før jeg legger meg, bretter den før eller etter frokost og steker den slik at den er ferdig til lunsj. Variantene er mange (ta bare en titt her). Dagens eltefrie brød har fått navnet solskinnsbrød på grunn av ønsket om en fin og solrik påske, men også fordi det inneholder en del solsikkekjerner. Solsikkekjernene har for anledningen blitt ristet i pannen noen minutter, noe som gir en ekstra god smak til dette brødet. Prøv selv da vel!Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

450 g siktet hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
75 g solsikkekjerner , ristet
1/4 ts tørrgjær
1,5 ts havsalt (ca.)
1/2 ts honning
5 dl vann romtemperert

SLIK GJØR DU

 

Rist solsikkekjernene i en tørr stekepanne på middels varme i 5-10 minutter til kjernene tar litt farge. Legg ca 1/3 til side til utbakingen. Ha resten av solsikkekjernene og de øvrige de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Rør ut honningen i litt varmt vann. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca 10-20 timer.

Eltefritt solskinnsbrød

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel og resten av de ristede solsikkekjernene utover. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. (Ta gjerne en titt på bildene på denne bloggen eller denne videoen som så fint illustrerer denne bretteteknikken i praksis.)

Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta/formen (med lokk) som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet her er 24 cm i diameter. Min erfaring er at brødet blir aller best i støpejernsgryte, men har du ikke det kan du benytte andre typer ildfaste former med lokk, eventuelt dekke formen med dobbelt lag med aluminiumsfolie.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den glovarme gryta. Hvis deigen klistrer seg fast til bakepapiret er det ingen krise, bruk en kniv eller lignende og løsne deigen fra papiret. Rist eventuelt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. La brødet avkjøle på en rist. Brødet anses som halvgrovt etter Brødskalaen.

Eltefritt solskinnsbrød

For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette. Flere har spurt meg om dette brødet kan fryses. Jeg har ikke prøvd det selv, men det kan det helt sikkert. Du vil miste den sprø skorpen da, men hvis du varmer opp brødet i varmluftsovn vil du få en sprø skorpe igjen (men da må det spises opp umiddelbart).

Enjoy!

Skriv ut
  1. hei… ser at du bruker honning i mange av disse brødene.. hva kan jeg bruke istedet for dette??

  2. Jeg fryser alltid restene av mine grytebrød (hvis det skulle være noe igjen…) i skiver eller store biter. Helt genialt til løksuppe eller krutongbruk!

  3. Hei Trine!

    Jeg bruker ofte oppskriftene dine, de er gode og inspirerende i en travel hverdag :-). I påsken vil jeg lage dette brødet. Men hvorfor ligger det ikke utskriftsvennlig versjon av oppskriftene her lenger? Dumt å få med alle kommentarer osv. når jeg bare trenger oppskriften!

    1. Årsaken til at utskriftsknappen og en del andre elementer har blitt fjernet er pga feilsøk ifbm de tekniske problemene jeg har hatt de siste månedene. Det blir dessverre slik til over påske, til feilen er funnet og eliminert. Du kan eventuelt kopiere teksten og lime inn i et word-dokument.

  4. Er en stor fan av denne Bloggen! Elsker at det er så mye smak på rettene dine, og eltefrie brød gjør at jeg endelig har fått dreisen på brødbaking! Tusen takk for en fantastisk blogg. Og dette brødet er mitt favoritt så langt. Uendelig saftig og mye smak! Nam!

  5. Hei

    Jeg prøvde denne oppskriften, men brødet satt bom fast i forma da det var ferdig. Jeg fikk det ikke ut uten å ødelegge det, så måtte kaste hele brødet. Jeg brukte en ildfastform i glass. Hva kan jeg gjøre for at dette ikke gjentar seg?

    1. Jeg har kun bakt eltefrie brød i jerngryter og har aldri opplevd at det sitter fast. Det er mulig du bør smøre og strø formen (med mel) dersom du benytter glass- eller keramikkformer.

    2. De fleste andre oppskrifter har alltid litt olje som dekker bunnen av gryta før de hvelver deigen oppi.

    1. Hei. I din beskrivelse av steking eltefritt brød, skal gryten forvarmes til 250gr. I bruksanvisningen til min Le Creuset gryte står det at høye temperaturer ALDRI må brukes brukes til å forvarme produktet. Hva kan jeg da gjøre?

      1. Det er helt ukjent for meg, jeg bruker alle mine Le Creusetgryter i ovnen. Men det er viktig å være oppmerksom på at fenolknotter (sorte knotter) må erstattes med stålknott. Da skal gryta (med lokk) tåle 250 grader. Ta evt. kontakt med en leverandør hvis du har ytterligere spørsmål.

  6. Hei, Trine!

    Kan man erstatte en del av melet med samme vekt av grovere mel?

    Og hvor er den fine koppen med blått mønster fra? 🙂

    1. Ja, det kan du til en viss grad (de eltefrie brødene kan fort bli for kompakte med for mye grovt mel). HVis du skal erstatte hvetemelet med grovere mel må du se an mengden litt, da dette melet kan absorbere mer/mindre væske enn hvetemel.

      Skålen er fra Iittala.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste