Til hverdags er det ekstra grovt brød som gjelder hos oss. Jeg skal innrømme at jeg ofte kjøper brød, men de siste månedene har jeg bakt mesteparten av brødene selv. Jeg benytter da vanligvis den eltefrie metoden, hvor jeg rører sammen deigen for hånd på under to minutter. Deretter skal deigen forheve i minst 8 timer, fordeles i to brødformer, etterheves i ca. 2 timer - før du steker dem i omtrent tre kvarter. Resultatet er et smakfullt, saftig og holdbart brød.
Dette brødet er bakt med fullkornsmel, som er et grovt mel med god bakeevne. I tillegg har jeg tilsatt både fint og grovt sammalt rugmel og solsikkekjerner, som gir en god smak på brødet. Brødet er betegnet som ekstra grovt på Brødskalaen, og kan selvsagt fryses. Enkelt, godt og arbeidsoperasjonene tar totalt sett ikke så lang tid - men krever litt planlegging. Prøv det du også, da vel!
Ingredienser
500 g | fullkornsmel eller sammalt hvete (fin) |
200 g | sammalt rug, fin |
200 g | sammalt rug, grov |
150 g | solsikkekjerner |
1 ts | tørrgjær (strøken) |
1 ts | salt |
1 ss | honning |
1/2 dl | varmt vann |
8 1/2 dl | kaldt vann |
2 ss | eddik (7% eller eplesidereddik) |
1-2 never | solsikkekjerner , til dekor |
SLIK GJØR DU
SETTE DEIG
Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Ha honningen og 1/2 dl varmt vann i et målebeger eller lignende, og rør til honningen er helt oppløst. Tilsett deretter 8 1/2 dl vann + 2 ss eddik og rør godt sammen. Du har nå ca. 9 dl væske. Hell væsken oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover. Justér eventuelt med mer vann dersom deigen er for fast, eller tilsett mer mel om den er for løs. Ønsker du ikke hele solsikkekjerner i brødet, kan du kjøre dem med en stavmikser før du rører sammen deigen, eller så kan du droppe dem. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 8-18 timer.
STEKING
Finn frem to brødformer (ca. 1 1/2 liter) og pensle dem med litt olje eller smeltet smør (med mindre du har former med slippbelegg) eller bruk bakepapir. Fordel deigen jevnt i formene (bruk gjerne baksiden av en fuktig skje), dryss over solsikkekjerner og la brødene etterheve under plast/klede i ca. 2 timer.
Stek brødene på nederste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Senk deretter varmen til 200 grader og stek til brødene er gylne og gjennomstekte, og har en kjernetemperatur på ca. 97 grader. Det tar til sammen ca. 45 minutter. Du kan også sjekke om brødene er gjennomstekte ved å ta et brød ut av formen og knipse forsiktig på undersiden. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdigstekt. Avkjøl brødene (uten formen) på bakerist.
SERVERING
Nytes med godt pålegg, gjerne sammen med morgenkaffen. Dette er også et ypperlig matpakkebrød.
OPPBEVARING
Oppbevar brødet i et rent kjøkkenhåndkle eller i en plastpose. Brødet kan gjerne fryses, helt, halvt – eller i skiver.
TIPS
- Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også, men min erfaring er at baksten blir bedre jo lengre det hever.
- Sjekk gjerne også ut oppskriften på eltefritt speltbrød, som er laget etter samme fremgangsmåte. Bruk gjerne disse oppskriftene som et utgangspunkt og varier etter smak og hva du har tilgjengelig. Ulike typer frø, kjerner og nøtter setter også en god smak på brødene.
- Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.
Hei. Denne oppskriften vil jeg prøve. Men, hvorfor eddik? Er det for smakens skyld eller har den en annen funksjon?
Hei, brødene ser supergode ut og oppskriften var veldig enkel å følge. Men, jeg vil derimot ikke anbefale noen å smøre formene med olje. Begge brødene mine satt klistret fast til tross for at jeg smurte på forhånd.. Bruk heller bakepapir! 😉
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Vedr. smøring av formen, matpapir eller ikke – så kommer det an på hva slags type form du har. Noen former har slippbelegg som gjør at man ikke behøver å smøre/bruke matpapir. Andre bør smøres, mens noen trenger matpapir. 🙂
Jeg bakte brødene i dag, og de ble veldig gode. Det var deilig å slippe eltingen! Noen erfaringer: jeg har gullelokserte former som jeg smurte med olje (rapsolje), som anbefalt, men brødene satt godt fast, så jeg måtte lirke brødene ut – var en periode redd for at jeg måtte bryte brødene ut av formene. Neste gang blir det bakepapir! Har ellers aldri brukt annet enn smør i formene ved vanlige eltebrød. Jeg lot deigen heve i 13 timer, men jeg tror dette var litt lenge, for ved 2-timers etterheving var det ikke så mye futt igjen i hevingen. Da forsøker jeg 8 timer neste gang. Brødformene mine er på 2 liter, og da ble deigmengden litt liten, for brødene ble ikke så høye, så neste gang øker jeg deigmengden med 50%, bruker 2 ts tørrgjær, går litt ned i væskemengde i forhold til originaloppskriften. Med mer deig i formene må jeg også øke steketiden.
Enzymene som vekkes til live når mel og korn bløtlegges over natten, gjør brødet lettere fordøyelig, og vil ytterligere øke sin aktivitet under sure forhold som for eksempel ved surfeigsbaking eller ved å tilsette eddik i brøddeigen.
Disse vil jeg prøve! Jeg trenger derimot noen råd.. det er så kaldt i leiligheten vi bor i at baksten aldri hever. Vi har ikke varmekabler, kun panelovner. Noen gode idéer? 🙂
Førstegangshevingen tar jeg i kald bod, 16-20 timer. Bruk litt ekstra gjær og god tid på 2.gangs hev. Strevde i mange å med å lykkes medå bake brød. Med denne metoden blir det vellykket hver gang. Lykke til!
Hei! Jeg prøvde oppskriften og brødet fikk en kraftig gjærsmak. Ville ha oppskrift til 3 brød istedenfor 2, derfor delte jeg oppskriften på 2 og ganget med 3 (inkl. gjærmengden). Ettersom jeg var usikker på hva som mentes med fullkorn, brukte jeg isteden ca 400g sammalt hvete fin, 250g hvetemel og litt hvete helkorn. Ellers fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke, muligens litt mer honning og litt mindre vann enn beskrevet, og lot det heve 20+2 t. Brødet så flott ut og konsistensen var bra, men det smakte altså gjær… Hvor tror du det skar seg 😀 ? For mye gjær eller honning, for lite/mye heving?
Du har her gjort en del endringer i forhold til min oppskrift, og da blir også resultatet annerledes. Jeg har bakt dette brødet mange ganger og har ikke opplevd gjærsmak. Jeg vil tro at årsaken til at du opplever kraftig gjærsmak på baksten er at du har benyttet for mye gjær + at du har brukt «finere» melsorter enn hva som står i oppskriften. Jeg har brukt fullkorn som er et grovt mel, du har brukt bla. hvetemel og sammalt hvete fin, som har andre bakeegenskaper enn grovt mel. Finere mel krever blant annet mindre gjær enn grovt mel. Når du skal gange opp gjærdeiger bør du aldri øke gjærmengden tilsvarende (jeg øker vanligvis med 50%). Mer honning kan også påvirke gjærens egenskaper.
Kan jeg spørre hvilket fullkornsmel du bruker? Iflg Møllerens, så er sammalt det samme nemlig. Vil så gjerne lykkes, men finner kun ferdig blandinger som har fullkorn i seg
Sortimentet i melhyllene endres stadig. Når jeg laget denne oppskriften for 5 år siden brukte jeg fullkornsmel fra Møllerens, som nå ikke er i salg lengre. Vil tro det omtrent er det som sammalt hvete (fin).
Hei!
Er veldig glad i dine oppskrifter og har *aldri* gått feil når jeg har laget mat fra dine bøker/nettsider ❤️ Jeg er hveteintolerant og har fått beskjed om å starte med lavkarbo, her kan man spise rugbrød. Har veldig lyst til å bake rugbrødet ditt, men er usikker hva jeg kan erstatte hveten med? Har du forslag?
Takk for superfin matblogg og at du deler med oss! 🙂
Dytter litt her jeg Trine 😉
Hei og tusen takk for kjempegode oppskrifter og tips. Du har jammen fjernet mye av min prestasjonsangst på kjøkkenet 🙂 Jeg har bakt dette brødet noen ganger og det blir veldig godt – men jeg tar tipset fra Geir Arne over og skal øke mengden deig noe for å få høyere brød i formene mine. Jeg antar at dette brødet også blir veldig godt stekt i gryte. Jeg antar at det er fullkornmel av hvete du bruker. Sist jeg handlet inn tok jeg feil og kjøpte hvete helkorn i stedet og oppdaget jo at det ble helt feil. Har du noen tips til hvordan jeg kan få brukt dette? Har du oppskrift på eltefri bakst,hvor du bruker hvete hele korn?
Takk for hyggelig tilbakemelding! Slike varmer og inspirerer!
Ja, jeg har benyttet (malt) fullkornsmel av hvete i denne oppskriften. Hvete helkorn er også fin å benytte i brød. Søk på «helkorn» i søkefeltet på bloggen min for å se alle oppskrifter med helkorn (rug eller hvete). Uansett er det bare å tilsette en neve helkorn i favorittoppskriften og bittelitt mer vann, så får du avsetning på posen. Brødet kan nok stekes i gryte, men siden det er såpass grovt og mektig er det enklest å få fine skiver når de bakes i brødform, synes jeg. Videre kan det være en risiko for at det ikke blir helt gjennomstekt i midten, men har ikke testet det selv, så mulig jeg tar feil her.
Hei Trine! Har veldig lyst til å prøve meg på dette brødet, men i butikken har jeg bare fått tak i rød gjær. Vil det bli ok resultat å bruke denne type gjør, eller vil ikke det fungere?
Jeg har ikke testet det selv, men tror det skal gå bra. Lykke til!
Kan man bruke silikonformer til disse brødene?
Jeg bakte brødet i silikonform første gang jeg bakte det. Det ble litt klissete synes jeg. Har senere brukt vanlig brødform med godt resultat.
Hei! Jeg laget denne for første gang, men mine brød ble liksom aldri ferdig stekt inni. Kan dette være fordi jeg hadde før klissete deig? Jeg hadde akkurat de samme ingrediensene og mengdene beskrevet over.. brødet hevet i ca 8-9 timer hvertfall og 2 timer etterheving.
Kjempedeilig brød. Saftig og godt. Dette bakes garantert flere ganger.
Så hyggelig å høre at det falt i smak! 🙂
Er det mulig å droppe honningen i dette brødet, slik at brødet også kan gis til de minste barna?
Det går fint. Tilsett gjerne litt sukker isteden.
Hei, Nydelige sunne brød med god smak, men skal de være
litt «klissete» eller har jeg stekt de for lite ?
Takk for en flott blogg…
Rugbrød blir gjerne litt mer «saftig» enn andre brød. Sjekket du kjernetemperaturen? Dersom kjernetemperaturen er ca. 97 grader skal brødene være gjennomstekte. Tok du brødene ut av formen når du avkjølte dem?
TAKK! Denne oppskriften er super! Har delt den med flere. Godt, sunt og mettende brød. Barnebarna elsker det også. Dette er blitt det brødet jeg lager på nytt og på nytt.Deilig også å ha deigen kun i bakebollen og formene. Bruker bakepapir, så formene er like rene hele tiden. Det eneste jeg må vaske er bakebollen og en slikkepott. Så enkelt og så vellykket hver eneste gang!
Anne-Lise
Beste hverdagsbrødet som fins.
Punktum ❤️
Hva med å bytte ut gjær med surdeig Hvor mye aktiv surdeig ville du anbefale?
Jeg bruker ca. 125 gram surdeigstarter i et stort grovbrød, se feks. denne oppskriften: https://trinesmatblogg.no/recipe/grovt-surdeigsbrod-i-form/
Takk, det brødet har jeg bakt mange ganger og er svært godt fornøyd med. Nå skal jeg prøve rugbrødet med surdeig.
Kva er fullkornsmel?Same som sammalt hvete,grov eller fin?
Lurer på hva jeg gjør galt når deigen forfandler seg fra å være grei konsistens til veldig flytende under heving? Tips mottas med stor takk