Det begynner etter hvert å bli en del eltefrie brød på bloggen, men et av mine favorittbrød mangler. Du finner det i TRINES MAT - et smakfullt firkornsbrød med rug, og nå også her på bloggen. En av de største utfordringene med den eltefrie baksten er å få luftig bakst også når du benytter grovt mel. For det er jo slik at jo mer grovt mel du tilsetter, desto mer kompakt blir brødet. Dette halvgrove brødet er imidlertid luftig og godt på smak, og de fire frøsortene gir en god og nøtteaktig smak. Til ett brød trenger du:
Ingredienser
400 g | hvetemel |
100 g | sammalt rug , fin |
100 g | sammalt rug , grov |
25 g | hel rug , knust |
25 g | solsikkefrø |
15 g | sesamfrø |
10 g | linfrø |
1/2 ts | tørrgjær |
1 ts | salt |
5 dl | vann |
jerngryte med lokk, ca. 24 cm i diameter/ca. 4 liter |
SLIK GJØR DU
Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Frøtypene kan du variere etter smak og hva du har tilgjengelig. Tilsett vann (romtemperert) og rør deigen raskt sammen med en sleiv. Deigen skal være klissete, men ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 10-20 timer.
Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med hvetemel utover. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” en fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal nå holde på formen. Alternativt kan du gjøre som meg, og «brette» brødet oppi bakebollen. Du kan lese mer om det her.
Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over (eller ha på lokket/plast hvis du «bretter» i bakebollen). La brødet etterheve i ca. 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryten (med lokk) som du skal steke brødet i. Gryten du skal steke i må ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme.
Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret/bakebollen og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 220 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. La brødet avkjøles på en rist, og nyt det mens det er ferskt!
TIPS
- Har du små (eller store) barn som ikke liker frø og kjerner i brødet, kan du kjøre dem (frøene eller kjernene, altså) noen runder i en kjøkkenmaskin med kniver, til de får ønsket størrelse.
- Brødet kan også stekes i form uten lokk eller vanlig brødform, men får den aller beste stekeskorpen om den stekes i en støpejernsgryte.
- For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
- Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det deretter ved 200 grader varmluft i 3-5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen (holdbarheten deretter er ganske kort).
- Vil du heller bake rundstykker av deigen kan du benytte fremgangsmåten i denne oppskriften. Alte eltefrie oppskrifter på bloggen finner du samlet her.
ENJOY!
har så lyst å prøve et slikt brød!:) Hvor stor bør gryten du steker brødet i være?:)
Det står i innlegget! 🙂
Går det bra å bruke leiregryte?
Jeg har ikke prøvd det selv, men har lest om flere som har brukt leirgryte med bra resultat.
Hei
Jeg har brukt leirgryte. Den glaserte fungerer best. Dersom du bruker en uglasert, ha godt med mel i bunnen så det ikke henger fast.
Hei Trine!
Først og fremst tusen takk for at du deler så mange flotte oppskrifter med oss. Jeg har flere ganger brukt oppskriften på eltefritt brød fra boken din, og har sett flere av de her på bloggen, men jeg savner mer informasjon om bretteprosessen. Jeg føler alltid at deigen min flyter ut for mye uansett om jeg følger oppskriften helt og bretter veldig mange ganger. Kan du si noe mer om hvordan du bretter for å få deigen til å holde formen?
Takk for det! Jeg har skrevet mer utførlig om «bretteprosessen» i dette innlegget: http://trinesmatblogg.no/2014/04/15/eltefritt-halvgrovt-speltbrod/ Har du sett det? I innlegget finner du også link til to andre matbloggere som har hhv. video og bilder av prosessen. Lykke til!
Tusen takk for svaret Trine, innlegget du linket til var til god hjelp! 🙂 Ha en fin dag!
Jeg har prøvet en del oppskrifter på eltefritt brød, inkludert din og. Baking er min største
interesse og jeg har bakt så mange forskjellige brødtyper. Din blogg er en stor inspirasion.
Har nettopp startet en blog og mange av oppskriftene er naturligvis brød.
mange hilsen Rakefet
Skal prøve det eltefrie firkornsbrødet m.rug, skrevet av oppskriften, men skal det ikke være gjær i det?
Joda, det er gjær i den, 1/2 ts tørrgjær. 🙂
Har du tips til hvordan bruke oppskriftene dine når vi ikke har stor støpjernsgryte?
Hei og hjertelig takk for inspirerende blogg! Nå er også min sønn å følger deg, som småbarnspappa er han veldig opptatt av sunt kosthold
Hei! Kan man bruke Idunns Ferskere bakst i eltefrie brød? Syns brødene fort mister den ferske smaken når jeg lager de.
Hei!
Er det mogleg å bruke fersk gjær i staden for tørrgjær?
Takk for utrulig mange gode og spennande oppskrifter – både boka og bloggen er flittig i bruk i kvardagen! 🙂
Takk for at du deler så mange og gode oppskrifter! 🙂
Jeg har prøvd dette brødet i Ultra Pro fra Tupperware, og det er et perfekt redskap til bl.a denne type brød! 🙂
Hei Trine og takk for alle oppskriftene dine som sprer mye glede og velbehag ? Jeg baker varianter av dine eltefrie brød flere ganger i uken nå – noe både små og store setter pris på. Her om daget kakket jeg tilfeldigvis et egg oppi da jeg rørte sammen deigen. Hadde akkurat laget bolledeigen din og tenkte det ikke var noen grunn til at man kunne ha et egg i brøddeigen også. Brødet ble veldig godt – og høyere/luftigere enn ellers. Er det noen grunner til at egg ikke brukes i eltefritt brød i dine oppskrifter?
Hei! Jeg har brukt denne oppskriften flere ganger, bare med surdeig i stede for gjær. Synes det holder seg saftig ekstra lenge når jeg bruker surdeig (kan spise på det samme brødet i en uke, noe som er fint når en bare er to stykker i husstanden). Takk for god oppskrift! 🙂
Hei Trine,
Vi har akkurat spist frokost med dette deilige brødet til =) Vi har lyst på mer…
Det jeg lurer på er om jeg kan sette deigen nå, brette brødet i kveld og la det heve til i morgen tidlig igjen for så å stekes?
Takk for de gode eltefrie brødene du har lagt ut.har bakt alle sammen kjempegode.lurte på en ting vet du hvor mange kalorier det er i en skive ca av disse brødene?
Hvor har det blitt av eltefritt brød med frø og kjerner? Har lagra linken fordi jeg syns det var godt, men nå finner jeg det ikke igjen. http://trinesmatblogg.no/2014/09/05/eltefritt-brod-med-fro-og-kjerner/
Hvor mye bør jeg legge på i oppskriften når jeg har en 6l gryte?