Du har helt sikkert smakt risotto, men hva med den norske fetteren byggotto? Bygg er en fantastisk råvare som er god på smak, metter godt og har samtidig et naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan, som visstnok har dokumentert helseeffekt på kolesterol og blodsukker. Byggkorn kan benyttes på samme måte som risottoris, og resultatet er et lite festmåltid som kan nytes til både hverdag som til fest. Jeg har her benyttet Duga byggkorn, som jeg smakte første gang da jeg var finaledommer under Det norske måltid (matens "Oscarutdeling") i fjor, hvor produktet gikk helt til topps i kategorien Årets godbit. Får du ikke tak i byggkorn kan du benytte middagsbygg eller perlespelt i stedet.

Som tilbehør til byggottoen serverer jeg i dag røkt laks, spinat og eple. Prøv det du også! Laksen kan gjerne byttes ut med kylling, hvis du heller foretrekker det.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

BYGGOTTO

300 g byggryn eller perlespelt
1 rødløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 dl hvitvin eller eplejuice
9 dl grønnsaksbuljong (ca.)
100 g babyspinat
1 eple , i biter
50 g parmesan , finrevet
1/2 sitron , saften
salt og pepper (smak til)

TILBEHØR

300 g røkt laks , i tynne skiver
1 neve basilikum eller andre friske krydderurter

SLIK GJØR DU

Stek løk og hvitløk i nøytral olje i en vid gryte, til løken er blank og myk. Tilsett byggrynene og la dem dem steke med et par minutter. Tilsett hvitvin/eplejuice og la det surre videre til den er kokt nesten inn. Spe på med litt av grønnsaksbuljongen i flere omganger, og rør godt underveis. Væsken skal koke nesten inn mellom hver speing. Byggrynene skal være al dente, dvs. at det skal være litt tyggemotstand, etter 20-25 minutter koketid. Vær obs på at mengden buljong er veiledende, det kan hende at du trenger mer eller mindre for å få den riktige konsistensen på byggrynene.

Tilsett spinat og eplebiter og vend det forsiktig inn, og tilsett deretter revet parmesan. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Topp byggottoen med røkt laks i skiver og gi retten et dryss med friske krydderurter. Nytes umiddelbart, gjerne med et glass hvitvin til.

TIPS

  • Bytt gjerne ut laksen med kyllingbryst, skåret i skiver. Grønnsakskraften i byggottoen kan eventuelt byttes ut med kyllingkraft/-buljong.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Dette har ikke noe med innlegget å gjøre, men jeg lurte på om du har noe erfaring med å lage karamellfyll med soyafløte istedenfor vanlig fløte? Skal lage makroner med karamellfyll, men en som skal spise dem tåler ikke melk… hehe! Hadde satt veldig pris på svar! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste