INNEHOLDER ANNONSELENKER

Kjøkkenutstyr - favoritter

Jeg får ukentlig flere spørsmål og henvendelser om hva slags kjøkkenredskaper jeg benytter og hva som er mine favorittdingser på kjøkkenet. Selv om jeg etterhvert har fått et velutstyrt kjøkken (tre, faktisk – hjemme, matverkstedet og hytta) hevder jeg at jeg ikke er noen utstyrsfreak. Jeg er opptatt av funksjon og kvalitet, og det gjør selvsagt ikke noe at jeg liker designet, men det er underordnet. Her kommer noen av mine kjøkkenfavoritter, i uprioritert rekkefølge. Kanskje du får noen ideer til ønskelisten din?

 

MATLAGING

 

Mine favorittkniver er fra Global. De er skarpe, slanke og lette å jobbe med. Dessuten er de flotte å se på, synes jeg. Favorittene er en kokkekniv, grønnsakskniv og skrellekniv, som fås som sett her, samt brødkniven.

Den beste stekepannen min er fra Woll. Den steker jevnt og fint og er lett å rengjøre. Med avtagbart håndtak kan du også benytte pannen som stekeform i stekeovnen, noe som både sparer plass i gryteskapet og ikke minst gir mindre oppvask. Jeg kjøper alltid stekepanner med høye kanter (sautepanne), slik at de også kan benyttes til gryteretter, wok og pastaretter, samt til kaker.

Jeg liker også disse kjelene fra Eva Trio. Den på 6,5 liter med lokk er for eksempel ypperlig til pasta. Har også dette grytesettet med 1 liter, 2 liter og 3,6 liter.

Støpejernsgryte er et must på ethvert kjøkken. De kan benyttes til å steke og koke i, samt å steke brød, og er også fine å servere i. Jeg har flere gryter fra Le Creuset i forskjellige størrelser, men skal du bare ha en anbefaler jeg en rund støpejernsgryte som rommer ca. 4,2 liter. Den er ypperlig å steke eltefrie brød i, samt å lage mat for inntil ca. 6 personer. Jeg har også anskaffet meg en Le Creuset støpejernsgryte på 8,1 liter som er ypperlig til gryteretter og supper når vi er mange rundt bordet, eller når det skal tilberedes pinnekjøtt til juleselskapene.

Når du skal kjøpe ildfaste former anbefaler jeg at du kjøper to som kan stå sammen i stekeovnen din. Jeg er blitt veldig glad i disse fra Le Creuset, som selges som sett, og som finnes i ulike farger.

 

Favorittredskapet når jeg rører i gryter eller panner er denne gryte- og røreskjeen med hull fra Rösle, som du blant annet får kjøpt i dette settet.

gryte- og røreskje

Microplanes zester- og rivjern er også en favoritt, enten det skal rives sitronskall, ingefær eller muskatnøtt.

Når jeg skal rive for eksempel ost eller gulrot er dette rivjernet/riveskålen fra Eva Solo veldig praktisk.

Mandolin- og juliennejernene jeg benytter er fra Kyocera. Du kan kjøpe dem sammen her, eller hver for seg.

Når hvitløk skal finhakkes/knuses er det praktisk med Eva Solo hvitløkspresser.

KJØKKENMASKINER

 

For en som er godt over gjennomsnittet glad i å bake er det umulig å komme utenom kjøkkenmaskinen. Jeg har i dag en Kenwood Cooking Chef som er nærmere 10 år gammel på mitt private kjøkken, og en litt enklere utgave i Matverkstedet. Jeg har også testet Kenwood Chef XL titanium patissier, som er en multifunksjonell maskin med innebygd vekt, og mange forhåndsinnstilte programmer – for de som liker det. Maskinen ble kåret til «best-i-test» i 2022.

Dersom du ønsker å gå for en noe enklere utgave kan jeg anbefale Kenwood kjøkkenmaskin med innebygd vekt.

 

I tillegg har jeg en Kitchn Aid Artisan på hytta, som har mindre kapasitet, men som er veldig praktisk til kakebakst og mindre porsjoner med gjærbakst. Dersom du ikke baker mye er den et godt og dekorativt alternativ.

 

Kitchn Aid minihakker bruker jeg når jeg skal hakke mindre mengder nøtter, eller lage pestoer, dressinger og kalde sauser.

De fleste av disse rettene kan imidlertid lages med en god stavmikser også. Hjemme har jeg Kitchn Aid ledningsløs stavmikser, mens jeg har denne stavmikseren fra Wilfa på hytta. Stavmikserne har avtagbart håndtak, og resten kan vaskes i oppvaskmaskinen. Begge kan varmt anbefales, men jeg skal ikke legge skjul på at det er veldig praktisk med en ledningsløs variant.

Denne blenderen fra Wilfa blender er utrolig effektiv, og lager silkemyke supper og pureer.

BAKEUTSTYR

Når du skal smelte sjokolade til kaker og konfekt, eller lage enkelte sauser, er det veldig praktisk med en Bain Marie eller vannbadkoker. Jeg bruker en Bain Marie fra WMF, men den er dessverre ikke i salg lengre. Anbefaler derfor å teste denne fra De Buyer eller vannbadskålen som er et rimeligere alternativ. Når du bruker vannbadskålen er det viktig at det ikke kommer damp fra vannet i kjelen under, for da blir sjokoladen din misfarget.

Når det skal vispes bruker jeg gjerne en ballongvisp. Denne er i rustfritt stål, og på grunn av sin form skal den være mer effektiv enn en vanlig ballongvisp.

Jeg har mange slikkepotter på mine kjøkken, men favoritten er denne fra Rösle (32 cm).

Kjøkkenvekten er blant de redskapene jeg bruker mest på kjøkkenet. Mulig det er fordi jeg utvikler oppskrifter, og hele tiden må måle opp slik at du kan lykkes med oppskriftene mine? Uansett, skaff deg en god og solid kjøkkenvekt som kan nulles ut, og som tåler vekten av bakebollen til kjøkkenmaskinen din (+ litt til), så kan du veie opp ingrediensene til kakebaksten og gjærbaksten uten å lage masse ekstra oppvask. Jeg er veldig fornøyd med mine vekter fra Soehnle.

Jeg bruker alltid måleskjeer når jeg lager oppskrifter til bloggen og bøkene mine, blant annet disse fra Jonas of Sweden. De sikrer korrekt dosering, og det bør også du benytte slik at du kan gjenskape de samme smakene hjemme på ditt eget kjøkken.

Til julekonfekten er det konfektformer i hard plast som gjelder. Jeg har tidligere benyttet silikonformer, men synes resultatet blir mye bedre med disse fra Blomsterberg. De finnes i ulike former, som for eksempel hjerter, diamant og pyramide.

Til fudge, karameller, rocky road ol. er det utrolig praktisk med denne fleksible konfektformen i silikon.

Når du skal lage konfekt er et infrarødt sukker- og steketermometer fra Blomsterberg utrolig praktisk. Her er det bare å peke på den glovarme karamellen og få eksakt temperatur. Med termomtereret kan du måle kjernetemperatur i kjøttstykker, gjærbakst ol. også.

 

 

Hva er dine kjøkkenfavoritter?

 

Jeg kjøper kjøkkenutstyret mitt selv, og er ikke sponset. Jeg har imidlertid lagt inn affiliatelenker ved de fleste varene. Dersom du kjøper noe via lenkene vil jeg få en liten andel av kjøpet.

 

Foto: Produktbildene er lånt fra produsentene. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg ser du anbefaler sukker-og steketermometer. Jeg lurer på hva kjernetemperaturen på feks rundstykker skal være? Og gjelder dette for alle typer gjærbakst?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste