Panna cotta er noe av det enkleste du kan imponere gjestene dine med, og siden jeg har en forkjærlighet for kjappe og velsmakende løsninger ender jeg rett som det er opp med en variant av denne desserten. Her kan alt gjøres klart på forhånd, noe som jo er kjærkomment for enhver vert eller vertinne. Panna cotta er også enkelt å variere, med ulike smakstilsetninger og garnityr. I denne oppskriften har jeg tilsatt appelsinskall i panna cottaen, og sammen med pasjonsfruktsausen og jordbærene som topper det hele blir dette en frisk og velsmakende dessert.
Ingredienser
PANNA COTTA
3 plater | gelatin |
1 1/2 ss | sukker |
1 ss | honning |
2 1/2 dl | kremfløte |
2 1/2 dl | H-melk |
1 | vaniljestang , frøene |
1/2 | appelsin , finrevet skall (kun det oransje) |
4 | glass /porsjonsformer |
PASJONSFRUKTSAUS OG GARNITYR
4-5 | pasjonsfrukt |
1 ts | melis (ca.) |
bær eller pasjonsfrukt til dekor | |
melisdryss |
SLIK GJØR DU
Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la de ligge i ca. 10 minutter.
Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.
Del en vaniljestang på lang og skrap ut frøene. Vask og tørk appelsinen og riv skallet på et zesterjern eller lignende (kun det oransje). Tilsett vaniljefrø, vaniljestangen og appelsinskall, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 5 minutter. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen. Sil deretter blandingen i en finmasket sil.
Hell blandingen i 4 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar ca. 4 timer. Denne desserten kan gjerne lages et par dager før den skal serveres. Hvis du skal la den stå i mer enn et par timer bør du kle formene med litt plastfolie eller lignende.
Denne gangen valgte jeg pasjonsfruktsaus, som er noe av det enkleste man kan lage. Del pasjonsfrukten i to og skrap ut fruktkjøttet og smak til med melis til du får en fin balanse mellom det syrlige og søte.
Rett før servering fordeler du pasjonsfruksausen oppi glassene/porsjonsformene og pynter eventuelt med friske bær og/eller halve pasjonsfrukt. Gi gjerne desserten et lite melisdryss, og server den umiddelbart.
Velbekomme!
Hei, er det ikke veldig lite sukker i denne oppskriften?
Neida, sukkermengden skal være korrekt den, men det er selvsagt bare å tilsette mer sukker hvis du foretrekker den søtere.
Skal pasjonsfruksausen kokes/varmes opp eller rører du bare frukt og melis sammen kaldt?
Hei,
Har du et tips til vin eller annen drikke som vil passe til denne desserten?
Marianne
Heisan 🙂
Lurer bare på hvor du har fått tak i de søte små glassene?? Har lenge vært på utkikk etter slike, men til nå uten å lykkes…….
TAKK for all inspirasjon – siden din er fantastisk!!
Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg tror disse glassene er kjøpt på Åhlens, men det er mange år siden.
De har lignende på Granit.
Nå har jeg lagd denne to ganger, en gang i går og en gang i dag. Begge gangene opplevde jeg at den ikke stivnet + i dag skilte den seg også!
Forstår ikke helt hvorfor dette skjedde, fulgte oppskriften til punkt og prikke…
Jaja, ble miniostekake i stedet, en god erstatter det 🙂
Hei jeg har ikke honning. Kan det sløyfes eller erstattes med noe annet?
Du kan evt. benytte sukker eller melis istedet. Lykke til! 🙂
Deilig kombinasjon med appelsin og pasjonsfrukt 🙂
Er spørsmål: hva slags gelatinplater bruker du? På pakken jeg har kjøpt (Kiwi) står det at det trengs 6 plater for 0,5 L væske… Lagde dette i dag og fulgte blindt oppskriften – dermed stivnet de ikke som de skulle! Hvilket merke bruker du?!
Takk for mange gode oppskrifter forresten 🙂
Hei,
Tusen takk for fantastike oppskrifter. Jeg har igjen fått tilbake lysten på å legge litt ektra innsats i matlaging igjen etter jeg «fant» deg 🙂 Koser meg på kjøkkenet med oppskriftene dine!
Det som også er helt perfekt, er at du ikke ødelegger all dessert med alt for mye sukker så alle andre smakene forsvinner 🙂
Hilsen Anne 🙂