Tips til julelunsjen
Julen er høysesong for lange lunsjer og koldtbord. Når jeg inviterer til julelunsj foretrekker jeg å gjøre det relativt enkelt med fokus på gode råvarer, med blant annet gravet og røkt laks, tradisjonelt kjøttpålegg og gode oster. Videre serverer jeg ulike salater, og ikke minst et par sorter hjemmebakt brød. Og til slutt kommer selvsagt dessert, julebakst og konfekt på bordet. Her er noen ideer basert på oppskrifter som allerede er publisert på bloggen
Gravet laks hører julen til, og gjerne med en god sennepssaus som tilbehør. Du kan enten kjøpe ferdiggravet laks eller grave den selv. Jeg satser på det siste alternativet i år.
Har du lyst til å prøve deg på en utradisjonell variant av gravet laks kan du for eksempel prøve denne oppskriften på kaviargravet laks med urtekrem. Sild hører også med, som for eksempel tomatsild og sennepssild. Jeg har dessverre ikke lagt ut oppskrifter på det, men kan istedet friste med en deilig balsamicosild.
Hjemmelaget potetsalat hører også med. Jeg pleier ofte å lage en potetsalat med rømmedressing og en med sennepsdressing. Begge smaker godt til gravet og røkt laks, samt til lammerull, sylte, røkt juleskinke og spekemat, som etter min mening er et «must» til julens koldtbord, sammen med en hjemmelaget rødløksmarmelade.
Ønsker du også litt hvitt kjøtt på lunsjbordet kan du eventuelt langtidssteke et kalkunbryst.
Jeg synes alltid det smaker godt med litt pai i slike sammenhenger, som for eksempel pai med løk, bacon og blåmuggost. Eller hva med å lage minipaier med spinat, løk og speket pølse med lam? I paiene kan du eventuelt benytte rester av røkt juleskinke eller annet kjøttpålegg.
Salater hører også med når det står så mye godt kjøtt og deilig fisk på bordet. Det kan gjøres enkelt med grønne salatblader, halve cherrytomater, noen hakkede valnøtter og litt vinaigrette. En tomatsalsa med eple smaker også godt til det meste.
Ulike sorter hjemmebakt brød hører også med til julens koldtbord, for eksempel julebrød med rosiner, foccacia, solsikkerundstykker og eltefritt frøbrød.
Gode oster bør også få plass på bordet. Det er ikke nødvendig å ha mange ulike sorter oster, 2-3 er mer enn nok. Nesten like viktig som osten er tilbehøret, slik som fikenmarmelade, aprikosmarmelade eller fruktchutney. Tynne knekkebrød og parmesan- og timiankjeks smaker også godt til ost, i tillegg til eltefritt valnøttbrød. Husk også å sette frem valnøtter og honning, og gjerne litt frisk, oppskjært frukt.
Etter å ha sittet vel og lenge til bords smaker det selvsagt også godt med en søt avslutning. Selv lager jeg alltid sitroniskake med jordbærsaus, og gjerne en fruktsalat. Fra barndommen husker jeg at det ofte sto karamellpudding på menyen.
I tillegg må jo julebakst og konfekt frem. DA er det jul da!
Lykke til med planleggingen!
Lekkert!
Lekkert 🙂
Inspirerende =)
Linken til karamellpudding virker ikke. Den oppskriften skulle jeg gjerne hatt
https://trinesmatblogg.no/recipe/karamellpudding/