FORSLAG TIL FIRERETTERS NYTTÅRSMENY 2012
Det er sikkert mange av dere, som i likhet med meg, lurer på hva de skal servere på nyttårsfesten. Vi ønsker selvsagt å imponere med en spennende og velsmakende meny, samtidig som vi ikke ønsker å tilbringe så alt for mye tid ved grytene når nyttårsfesten først er i gang. Her er mitt forslag til årets nyttårsmeny:
*** FORRETT: Røkt laks med pepperrotkrem, eple, selleri og rugchips ***
Til forrett har jeg valgt denne rustikke, men utrolig velsmakende lakseretten.

Hvis du heller ønsker å satse på kamskjell kan jeg anbefale Kamskjell med parmesanaïoli til forrett.
*** HOVEDRETT: Kalvefilet med portvinssaus og lun rødløksmarmelade ***
Kalvekjøtt er en av mine favoritter, og sammen med denne portvinssausen er dette en høydare som passer godt på nyttårsbordet.

Vurderer du å servere vilt kan reinsdyrfilet med eple- og portvinssaus, småløk og rotgrønnsaker anbefales, men dersom du er mer lysten på å servere en fiskerett som hovedrett kan kan du ta en titt på denne retten med pannestekt breiflabb med tomatoje, sautert spinat og ovnsbakt Gulløyepoteter.

*** MELLOMRETT: Osteanretning med marmelade og valnøtter ***
Ost smaker alltid godt som en del av et måltid som strekker seg over flere timer. Her skal det slett ikke mye til – en til tre sorter ost er mer enn nok, gjerne med en marmelade til og valnøtter + flytende honning. Liker du blåmuggost anbefaler jeg Kraftkar eller Blåmandag, og gjerne en godt modnet brie i tillegg. Som tilbehør smaker det godt med fikenmarmelade med portvin, fruktchutney, eller druekompott.

*** DESSERT: Creme brûlée ***
Jeg er svak for en deilig creme brûlée med knasende «karamellokk» på toppen, gjerne med appelsinsalat eller bringebærsalat som tilbehør. Creme brûlèen kan forberedes dagen før, men pass på slik at du ikke lager for store porsjoner, for da kan det ofte bli litt for heavy etter osten. Kunsten er å lage porsjonene så små at gjesten har lyst på bittelitt til, da er det akkurat passe!

Eller hva med en deilig sjokolademoussé med pasjonsfrukt og jordbær?
Trenger du ytterligere inspirasjon kan du for eksempel ta en titt på fjorårets anbefalinger ved valg av nyttårsmeny, nyttårsmenyen fra 2010 eller finner du kanskje noe som frister i denne førjulsmenyen som jeg la ut for noen uker siden? Du kan også lete deg frem på bloggen ved hjelp av “tagene”, slik som for eksempel forrett, dessert, vilt eller festmat. Skal du ha kalkun gjør du garantert stor suksess hvis du serverer denne appelsinsausen med chili til.
Flere av rettene har vinanbefalinger. For å få en godt sammensatt vinmeny vil jeg imidlertid anbefale deg å ta med den endelige menyen på Vinmonopolet og be om tips tilpasset dine preferanser.
Lykke til med planleggingen og gjennomføringen!