Det er sikkert mange av dere, som i likhet med meg, lurer på hva de skal servere på nyttårsfesten. Vi ønsker selvsagt å imponere med en spennende og velsmakende meny, samtidig som vi ikke ønsker å tilbringe så alt for mye tid ved grytene når nyttårsfesten først er i gang. Her er mitt forslag til årets nyttårsmeny:

*** FORRETT: Røkt laks med pepperrotkrem, eple, selleri og rugchips ***

Til forrett har jeg valgt denne rustikke, men utrolig velsmakende lakseretten.

Røkt laks med pepperrotkrem, eple, selleri og rug

 

Hvis du heller ønsker å satse på kamskjell kan jeg anbefale Kamskjell med parmesanaïoli til forrett.

*** HOVEDRETT: Kalvefilet med portvinssaus og lun rødløksmarmelade ***

Kalvekjøtt er en av mine favoritter, og sammen med denne portvinssausen er dette en høydare som passer godt på nyttårsbordet.

Kalvefilet med portvinssaus, lun rødløksmarmelade og ovnsbakte poteter

 

Vurderer du å servere vilt kan reinsdyrfilet med eple- og portvinssaus, småløk og rotgrønnsaker anbefales, men dersom du er mer lysten på å servere en fiskerett som hovedrett kan kan du ta en titt på denne retten med pannestekt breiflabb med tomatoje, sautert spinat og ovnsbakt Gulløyepoteter.

Pannestekt breiflabb med tomatolje, sautert spinat og ovnsbakt Gulløye

 

*** MELLOMRETT: Osteanretning med marmelade og valnøtter ***

Ost smaker alltid godt som en del av et måltid som strekker seg over flere timer. Her skal det slett ikke mye til – en til tre sorter ost er mer enn nok, gjerne med en marmelade til og valnøtter + flytende honning. Liker du blåmuggost anbefaler jeg Kraftkar eller Blåmandag, og gjerne en godt modnet brie i tillegg. Som tilbehør smaker det godt med fikenmarmelade med portvin, fruktchutney, eller druekompott.

Ost med godt tilbehør og portvin

 

*** DESSERT: Creme brûlée ***

Jeg er svak for en deilig creme brûlée med knasende “karamellokk” på toppen, gjerne med appelsinsalat eller bringebærsalat som tilbehør. Creme brûlèen kan forberedes dagen før, men pass på slik at du ikke lager for store porsjoner, for da kan det ofte bli litt for heavy etter osten. Kunsten er å lage porsjonene så små at gjesten har lyst på bittelitt til, da er det akkurat passe!

Creme brûlée

 

Eller hva med en deilig sjokolademoussé med pasjonsfrukt og jordbær?

Trenger du ytterligere inspirasjon kan du for eksempel ta en titt på fjorårets anbefalinger ved valg av nyttårsmeny, nyttårsmenyen fra 2010 eller finner du kanskje noe som frister i denne førjulsmenyen som jeg la ut for noen uker siden? Du kan også lete deg frem på bloggen ved hjelp av “tagene”, slik som for eksempel forrett, dessert, vilt eller festmat. Skal du ha kalkun gjør du garantert stor suksess hvis du serverer denne appelsinsausen med chili til.

Flere av rettene har vinanbefalinger. For å få en godt sammensatt vinmeny vil jeg imidlertid anbefale deg å ta med den endelige menyen på Vinmonopolet og be om tips tilpasset dine preferanser.

Lykke til med planleggingen og gjennomføringen!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nydeleg nyttårsmeny!! Er så kjekt med all den inspirasjonen eg finn på den flotte bloggen din 🙂

  Eg har lagt merke til det kvite service ditt, med enkle grå blomster på, me ser ein kopp på bilete med creme brûlèen, veit du kva dette servicet heiter?

  Godt nytt år til deg, gledar meg til mange spennande oppskrifter i det nye året 🙂

 2. Tusen takk for inspirasjon! Jeg er helt målløs:)
  Bruker bloggen din mye, har laget både rødløksmarmelade, fikenmarmelade til julelunsjen på jobben og her hjemme, og har fått så mye ros. Jeg har delt ut oppskrifter i det vide og det brede, og “alle” vet hvor jeg henter idèene fra!
  Nyttårsmenyen har jeg hentet fra bloggen; Laksetartar med avokado og mangosalsa til forrett, kalkun som hovedrett (kommer ikke uten kalkun her i huset;). Kjøpte en ferdig surret kalkunfilet med persille i Sverige, og tilbehøret henter jeg fra en oppskrift her med hvitvinsaus, ovnsbakte rotgrønnsaker og søtpotetmos. Til dessert blir det minipavlova med sitronkrem og friske bær.
  Gleder oss til god mat sammen med gode venner:)
  Igjen, tusen takk og ønsker deg en fin nyttårshelg!

  1. Mmmm, nyttårsmenyen din ser nydelig ut, og vi har valgt samme forrett! Håper det falt i smak! Godt nytt år, forresten!

 3. Vilka underbara tips – och så vackert också! Överdådig härlig lyx med så många rätter!
  Ett riktigt gott slut och gott nytt år till dig och alla dina läsare!
  Med vänliga matglada nyårshälsningar från Katinkas Kitchen!

 4. Kalvefilet står i ovnen, og sjokolademousse står i kjøleskapet. Gleder meg til nyttårsmiddag og takker for gode tips!

 5. Hei!
  Jeg har med stor glede brukt noen av dine oppskrifter, den siste jeg prøvde var “grovbrød med gullmedalje”. Et godt brød, men jeg hadde lyst på litt grovere type og erstattet halvparten av hvetemelet med sammalt fint hv.mel, nam-nam, det ble knallgodt. I tillegg lot jeg det grove ligge i bløt natta over. Takk for gode oppskrifter.
  Mvh Grethe.

 6. Fantastisk meny, som jeg skal servere 6 mennesker i morgen. Bestilte derfor 18 røkelaksskiver av god kvalitet hos Fjeldberg. Nå har jeg nydelig røkelaks i lang tid fremover. Jeg fikk 18 skiver, til sammen 1,6 kilo. Med andre ord, imponerende størrelser på lakseskivene. Det gjelder å ha tunga rett i munn når man bestiller. 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste