Denne oppskriften har jeg funnet i Åpent Bakeri sin kokebok «Brød» (men har gjort noen små modifikasjoner, selvfølgelig). Jeg elsker å drive med gjærdeig, og å prøve forskjellige metoder. Dette brødet krever en «fordeig» som settes kvelden før. Det er raskt gjort, og ellers er ikke dette mere krevende enn annen gjærbakst, annet enn at en må planlegge litt. Men det er det vel verdt når du ser (og ikke minst smaker) det ferdige resultatet!

Dag 1:
5 dl vann
750 gram hvetemel

Kjør kaldt vann og hvetemel i kjøkkenmaskinen i ca 3 minutter til du får en jevn deig. Dekk bakebollen med plast/lokk og la deigen stå i romtemperatur i minst 4 timer eller over natten.
Dag 2:
1/3 dl lunkent vann
15 gram havsalt*
25 gram gjær
150 gram hele oliven uten sten
olivenolje til pensling
maldonsalt til strøing

Bland deigen fra dagen før med vann, havsalt og gjær og kjør på sakte fart i kjøkkenmaskinen i noen minutter. *Det er viktig at du benytter havsalt i denne oppskriften. Hvis du likevel velger å benytte annet salt må du justere ned saltmengden noe. Når du får en jevn deig økes hastigheten i ca 3 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig deig.

Ha hele, stenfrie oliven i deigen og kjør forsiktig til olivenene såvidt er innarbeidet i deigen. Kjører du deigen for lenge knuses olivnene og det vil vi ikke ha noe av!

Dekk bollen med plast og la den heve i 1,5-2 timer.

Hell deigen over på et bakepapirkledt stekebrett og form deigen til ønsket fasong. Jeg ønsket ikke så høyt brød og klappen det litt flat. Ønsker du et høyere brød kan du forme det til et rundt eller avlangt brød. Ha olivenolje på hendene når du former brødet. Når du er ferdig med å forme brødet har du på litt ekstra olivenolje slik at hele brødet er «smurt» med olje. Dekk brødet med plast eller klede og la det etterheve i minst 1 time. Lag noen snitt i brødet og stek det midt i ovnen ved ca 230 grader, til det er ferdigstekt. Brødet mitt var ferdig etter ca 25-30 minutter. Lager du et høyere brød må du beregne noe lengre steketid.

Pensle det nystekte brødet umiddelbart med en god olivenolje og strø gjerne litt maldonsalt over.

Serveres som tilbehør til god mat, eller som snacks sammen med en god tapenade og et glass god vin.

Enjoy!

Skriv ut

Min Handleliste